ESTA Visum

21 nov. 2011 15:22
Visningar: 3602
Nu börjar det dra ihop sig. Om fyra veckor åker jag och min sambo till New York. Förra veckan ansökte vi om visum för att komma in i USA.

Problemet är att när man ska fylla i Förnamn står det att det ska vara det namnet som står först av förnamnen i passet. I mitt pass står det först Sandra som är mitt tilltals namn och sedan Natalie som är mitt andra namn. Då skrev jag alltså Sandra. Min sambo där emot har sitt andranamn före sitt tilltalsnamn i passet. Han fick ju då skriva Förnamn= hans andranamn.

På våra biljetter heter han ju sitt tilltalsnamn. Kollar dom biljett och visum samtidigt? Hur kan detta påverka oss? Kan det göra det?

Svårt att förklara men jag hoppas att någon förstår hur jag menar:)
21 nov. 2011 16:47
Tanken är ju att det ska stå samma på båda. Alternativet är att boka Esta i andranamnet också. Eller så skriver ni det som ett namn. T.ex. JOHANMIKAEL så kommer båda med.
Av Peter_o
21 nov. 2011 22:16
Jag tror flygbolagen börjar bli gnälliga då det gäller namn på biljetten och vad man skiver i ESTA. www.icelandair.se tar ut 500 kr extra om namnen inte stämmer överens.

Tydligen ska flygbolagen börja kolla att man har godkänt ESTA innan man får stiga ombord och då vill de inte ha trassel med att det är olika namn.

Vill din sambo ändra i ESTA så är det bara att göra en ny ansökan (för 14 dollar).

Min uppfattning är att det bara är ESTA som är tydlig med att tala om att de vill ha det först förnamnet. Flygbolagen tycker tydligen att de kan vara hur flummiga som helst. T ex skriva "Förnamn som det står i passet". Heter jag t ex Gürgen så går det inte att skiva in. Och "Förnamn" uppfattar ju de flesta som att de frågar efter tilltalsnamn.

/PeterO
22 nov. 2011 13:45
Peter: Om nu min sambo skulle ändra sin ESTA ansökan, tror du inte att det skulle bli fel då för att han inte fyllt i det första namnet av förnamnen?
Eller bryr som sig inte om det tro?
Av Peter_o
22 nov. 2011 14:55
Du menar att det står första namn i ESTA och det andra förnamnet på biljetten. Själv åkte jag till New York med Delta förra sommaren på det viset (jag heter Lars Peter). Jag tror flygbolagen hanterar detta problem, i alla fall än så länge, utan problem vid incheckningen.

Mitt råd är att satsa 14 dollar på att ändra i ESTA och låt biljetten vara som den är.

Men har han is i magen går det säkert bra utan att ändra ESTA, men man vill ju vara smidig mot dem och inte orsaka onödiga diskussioner vid inpasseringen.

/PeterO

Nu förstår jag det som att han redan har ESTA med första förnamnet. Då dycker jag ni inte ska göra något mer, utom att vid nästa bokning använda första förnamnet.
22 nov. 2011 15:29
Min sambo heter Jonas Karlsson. På passet står det Tomas Jonas Karlsson. Och enligt ESTA ska det första av förnamnen skrivas alltså Tomas i detta fall, han heter alltså Tomas Karlsson på visums ansökan.
Eftersom vi bokade resan innan vi ansökte om visum så står det Jonas Karlsson i biljetten.

Men vi har mejlat de vi bokade resan genom, får väl se om de vet vad som kan göras. Annars kanske vi "chansar" att det ska gå?
Av Peter_o
22 nov. 2011 17:47
När man frågar flygbolaget eller resebyrån svarar dom att det nog är bäst att ändra på biljetter för ett antal tusen kr. Det kostar ju inte dem något att ge det rådet. Att hitta en förstahandsuppgift där någon verkligen haft problem med namnet har jag inte sett. En säger att en arbetskamrat fått lov att köpa ny biljett hem, men det var en biljett som företaget bokat och jag tror att det var något helt annat problem än problem med namnföljden.

/PeterO