Ellaidhoo & Vilamendhoo

Av Mipec
18 juli 2016 09:48
Visningar: 267
Efter lite om och men blev det en asienresa i sommar med Maldiverna (under julis två första veckor) som huvudnummer (Bangkok och Kuala Lumpur som sideshows).

En av dom mer blåsigare dagarna snodde jag ihop en recension och jämförelse av dom två resorts vi var på i somras som går att läsa nedan.

Först blev en övernattning på Pine Lodge på Huluhmale som är hopbyggt med en väg med flygplatsön (en bro håller dessutom på att byggas mellan Malé och flygplatsön). Helt OK för en natt.

Ett av dom mest prioriterade målen med den del av resan som var i Maldiverna var en schysst snorkling så urvalet har skett med den som utgångspunkt (googling på resorts med bra husrev). Dom allra mest lyxiga anläggningarna har vi fått stryka av kostnadsskäl, och eftersom vi har yngsta sonen på 14 år med oss har förutsättningen varit att kunna hitta rum där man accepterar en tredje person i extrasäng.

I slutändan verkade Vilamendhoo och Ellaidhoo dom bästa valen för oss. Där bodde vi i Beach Villa på båda ställena, alltså inte i Over Water Villas.

Vi valde AI eftersom vi hört att bara simpelt vatten kunde vara svindyrt på resortöarna, vilket vi också kunde konstatera på plats efter att kollat barmenyerna. Vi kollade aldrig nivån på a la cartè-menyerna.

Normalt sett verkar det inte vara vanligt med gäster som hoppar mellan resorten, så att få till en båttransport från Vilamendhoo till Ellaidhoo utan att behöva åka tillbaka till Male emellanåt krävde en del mailkonversation innan vi hade en färdig överenskommelse.

Då blev det såhär:
Male ->Vilamendhoo sjöflyg för USD175/vuxen.
Vilamendhoo->Ellaidhoo speedboat för USD200/vuxen.
Ellaidhoo->Male speedboat USD100/vuxen.
Som ni ser, transportkostnaderna blir rätt saftiga.

Vädret: under dom två veckorna i Maldiverna var ca 10 dagar nästan helt soliga utan någon anmärkning på vädret. 2-3 dagar var i alla fall delvis rätt blåsiga och lite mulna vilket försvårade snorklingen under stora delar av dagen. Någon dag kom det en hel del regn. Som helhet väldigt bra.

Jämförelsen:
Anläggningarna
Vilamendhoo: Hela anläggningen känns nyrenoverad och i alldeles utmärkt skick, det verkade vara många som jobbade med att underhålla husen, stränderna och själva ö-ytorna. Inget skräp och inga ytor där vattenpölar blev liggande efter regn och kunde utgöra potentiella barnkammare för mygglarver. Vilamendhoo är en rätt stor anläggning, i ena änden finns vattenvillorna och en AI-del med pool som är "Adults only". Detta är en begränsad del av anläggningen och jag tycker inte att den som reser med barn blir nämnvärt begränsad. Det finns då ytterligare en pool som välkomnar alla.
Trevlig och vänlig personal genomgående, lite brister i engelskan ibland men inget stort bekymmer.

Ellaidhoo: Anläggningen verkar ha ett flertal år på nacken och underhållet känns som om det halkat efter lite. Till exempel ett gym med rätt utdaterade träningsmaskiner, träd och buskar som växer lite okontrollerat och utan att nedfallna löv tas bort. Massor av av ytor där det samlas kvarliggande vatten, vilket gjorde att man ofta gick runt och sprayade med insektsgift för att hålla tillbaka myggbeståndet. Det finns en pool närmast vattenvillorna med tillhörande bar och restaurang. Poolen är för alla gäster men buffén som serveras där är bara för gästerna i vattenvillorna. Ellaidhoo är en lite mindre anläggning än Vilamendhoo. Trevlig och vänlig personal genomgående även här. Engelskan är också här lite sådär ibland men med rätt attityd och ett vänligt leende kommer man långt. En lite trist detalj är att man är tvungen att gå runt med ett plastarmband för att bevisa sin AI-nivå. Är inte det där en lite förlegad grej?

Gästerna
Vilamendhoo: En rätt blandad mix av yngre och äldre vuxna och barnfamiljer från Europa, USA och Asien.
Ellaidhoo: I något högre utsträckning än Vilamendoo människor från Indien och Mellanöstern. Och oavsett ursprung mer ovana vid att bo på hotell av högre klass och vad det betyder i form av att ta hänsyn till att inte störa omgivningen. Det kunde under buffémiddagarna helt enkelt bli en del springande och stök på ett annat sätt än på Vilamendhoo.

Rummen
Vilamendhoo: Väldigt fräscha rum och med en riktigt fräsch utedel för dusch och toalett på baksidan. Inte i klass för 5* lyx, men inte långt ifrån. 3-4 meter från huset stod till huset hörande solstolar, sedan ytterligare ett par meter ner till stranden. Var man tre i rummet fick man en extra solstol. Inga behov alls att paxa solstolar med andra ord. Handdukar till både stranden och dusch samt dom vanliga sakerna som tvål, duschtvål och schampoo som fylldes på dagligen. En liten soffa gjordes om till tredje säng.
Ett rätt stort urval av innehållet i minibaren var gratis för AI-gäster, förutom vatten och läsk också AI-viner. Bara man markerade vad man tog fylldes det på allt eftersom.

Ellaidhoo: Helt OK rum med en OK utedel för toalett och dusch. Lite enklare standard och mer slitet än Vilamendhoo, inte 4* men definitivt 3* och kanske lite +. Duschtvålar och schampoo fanns på rummet samt både duschhanddukar och handdukar till stranden. Också på Ellaidhoo gjordes en liten soffa om till tredje säng. Inget i minibaren var gratis för AI-gäster, endast två flaskor vatten var gratis. Egna solstolar vid stranden som på Vila, men också dom var lite mer nedgångna.

AI-buffen
Vilamendhoo: Buffén serveras tre gånger dagligen under rätt normala tider. 2 rätter som lagades "on-demand" vid lunch och middag samt den obligatoriska äggkocken under frukosten. Därutöver ca 12-13 kantiner med varma maträtter, ett stort bord med kalla maträtter och ett stort salladsbord. En rätt stor spridning av maträtter mellan asiatiskt, indiskt och europeiskt. Ingen risk att gå hungrig ens som vegetarian, även om utbudet av vegetariska rätter vissa dagar var rätt begränsat. Dessutom ett jätteutbud av efterrätter samt en del frukt. Själv tyckte jag att kvalitén haltade lite till förmån för utbudet. Du får ett anvisat bord under hela vistelsen men kan välja att äta dina måltider på den intilliggande altanen utomhus direkt vid havet. Vilket vi gjorde en stor del av måltiderna. Mellan måltiderna fanns möjlighet att äta från en mindre meny med lite varma mackor, vårrullar och samosas i baren.

Ellaidhoo: Som på Vila serverades maten vid normala mattider. Där Vila satsat på bredden i utbudet har Ellaidhoo satsat på att ha färre maträtter men mer "on-demand"-kockar. Det finns 5-6 kockar redo för att tillaga sallader, pasta, grilla fisk eller kött och göra indiska bröd. Dessutom 8-9 kantiner med varma maträtter. Dessutom ett stort utbud av efterrätter och frukt även om Vila erbjöd mer. Ibland kunde det bli lite köande till kockarna, och någon gång valde jag annan mat än jag tänkt mig. Men i det stora hela tyckte jag det inte var ett problem, hellre direktlagad mat än kantiner. Precis som på Vila är du anvisad till ett bord, här i en rätt trist och varm matsal. Möjligheten att sitta ute och äta finns inte. Vid bestämda tider mellan måltiderna serveras under en timme snacks av typen vårrullar eller sandwichar.

AI-drickat
Vilamendhoo: Husets vin, vitt eller rött, öl samt cocktails och mocktails serverades i baren fram till 24.00. Samt vatten och läsk. Samma utbud fanns fritt att ta ur rummets minibar. Vinet var nätt och jämnt drickbart och jag skulle själv aldrig ta den låga nivån på systembolaget. Ölen var fatöl Carlsberg eller Lion. Normalt sett dricker jag inte mycket drinkar, men tycker nog att nivån på dessa var lite sådär. Det fanns dricka utanför AI men på en rejäl prisnivå.
Ellaidhoo: Ungefär samma nivå som på Vila vad gäller vinerna, inget förstahandsval direkt. Fatöl av okänt märke och med en odistinkt smak. Sedan cocktails och mocktails av olika slag. Det är inte för dom fantastiska vinerna man åker hit med AI.

Utflykter
Vilamendhoo: Här gjorde vi semesterns enda utflykt, valhajssnorkling en halvdag för USD55/vuxen. Helt OK arrangemang som resulterade i ett par simturer med valhaj. Enda negativa är att vi blev ganska många som till slut plaskade runt kring den valhajen som hittades, dels var vi 18 på båten, dessutom kom ett par båtar till och lassade av snorklare. Det finns också mantaturer och sköldpaddsturer. Samt kombinationer av dessa. I efterhand kan jag nog tycka att det hade varit bättre att satsa på heldagsturen för USD135/vuxen, kanske främst för att deltagarantalet var begränsat till 12.

Ellaidhoo: Här gjorde vi inga utflykter. Mantaturen som jag hade kunnat tänka mig var inställd pga fel säsong. Ärligt och bra.

Husrevet
Vilamendoo: Ön ligger lite skyddat inkilad mellan andra rev, så vi upplevde aldrig problem med höga vågor. Däremot var det dagligen starka strömmar. Strömmarna ställer aldrig till några stora problem utan man kunde gå till ena änden av ön och låta sig dras med strömmen till den andra änden. Dessutom finns med jämna mellanrum bojar att ta tag i och dra sig inåt mot lugnare vatten. På ena sidan av ön kommer revet ganska direkt efter stranden, på andra sidan där dom flesta badar finns en sandig lagun omgiven av koraller ut mot revkanten. På det hela taget är det otroligt lättsnorklat för barn och nybörjare. Vi såg muränor, revhaj, rockor, sköldpadda samt ett stort antal fiskar i olika kulörer. Och en drakfisk (en bra bit under oss). Även om det finns en hel del friska koraller är det rätt mycket övervuxna koraller och döda koraller. Man klarar sig bra utan simfenor om man håller sig till att inte försöka simma mot strömmen. Dykning gjorde vi inte men det verkar som man får åka ut på dykbåtar, jag såg inga dykare som gick direkt ut på revet.

Ellaidhoo: Snorklingen runt Ellaidhoo är klart mycket mer avancerad och mindre rofylld än den vid Vila. Korallerna är hårt åtgångna, troligen pga den mur som man byggt runt ön för att skydda den mot stora vågor och starka strömmar. Det finns inga bojar att ta tag i om man dras med strömmen, men däremot rep utspända på botten vid infarterna genom muren. Medan Vila är ganska grund fram till branten på revet varierar djupet på Ellaidhoo ganska kraftigt. Delvis pga av det är det en lite större slagsida åt större individer, större stim och enklare snorkling med sköldpaddor, större revhaj och muränor samt riktigt stora blufin jackfish. Det påstås också komma in valhaj emellanåt. En mer spännande och dramatisk snorkling, men det krävs större vana och förmåga att läsa av strömmar och helst dessutom simfenor. Det finns några enklare områden och ytan innanför muren, men för snorkling är ytan innanför muren tämligen fattig. Dykning gjorde vi inte heller här, men vi såg en hel del som gick i direkt från stranden och dök längs revet.

Sammanfattningsvis två bra öar, ska man välja en av dom får snorklingen styra: Vila för lättsnorklat. Ella om man vill ha mer avancerad snorkling.