Dricks på safari i Uganda?

Av Kattax
30 nov. 2012 19:04
Visningar: 1012
Hejsan,

Om en vecka åker vi till Uganda för en 14-dagars safari.

Jag undrar hur mycket dricks vi borde ge till vår guide/chaufför?
Jag har tittat runt bland olika researrangörer och det varierar från "att det inte förväntas dricks i Uganda till 10 USD pp / dag".

Även vår researrangör rekommenderar 10 USD pp / dag (ca 70 sek). Det blir ca 1000 för 14 dagar pp, vilket jag tycker verkar mycket med tanke på att gruppen består av 6 personer = ca 5900 sek. Denna summa känns inte som dricks utan mer som en avgift/lön, eller?
Samtidigt tycker jag att ingen dricks alls är lika absurt!

Finns det någon som har erfarenhet av drickssystemet under safariresor som kan råda mig?

Mvh

Katta
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Hkn
30 nov. 2012 20:15
Beror på under vilka förhållanden du reser.
Är det en private safari ni åker på, så är 10 USD per person och dag legio. Mer om ni är nöjda.

Anteee, eftersom du nämner "Denna summan delas upp på alla inblandade" så gissar jag att du refererar till vad man ger porters och guider på vandringar? Yes?

En private safari är något annat.
Har jag aldrig haft en och samma guide under 14 dagar, men de 70 kronorna/dag/person är, jämfört med vad en ointresserad bartender vid Stureplan normalt förväntar sig, ganska små potatisar, om du frågar mig.

:: hkn ::
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Hkn
1 dec. 2012 01:46
Citerat från anteee:
Dricks ska du aldrig "förvänta" dig.
Bara den utgångspunkten är direkt felaktig.

Om jag märker den minsta tendens av detta blir det ALLTID 0kr från mig.
Alltid.
En bartender (som dessutom är ointresserad) kommer aldrig någonsin få en krona.
Det hoppas jag han inte får av någon.

Jag har aldrig och kommer aldrig dricksa mer än 5-10% av den totala kostnaden.

5900kr i dricks är rent sjukligt och om det förväntas är ju grundpriset helt åt helvete felsatt.
Då ska arrangören ta ut mer betalt på safarin.

Rent generellt dricksar jag dock inte en enda krona.
Jo, jag håller med dig om många saker här. Och trött restaurangpersonal kan inte "förvänta sig" att jag plussar på särskilt mycket.
Det heter ju tipping på engelska. Tip = förkortning av 'to improve performance', vilket bör vara en konsekvens av att tacksamma gäster velat lägga på ett extra belopp till den som varit ute i frontlinjen och gjort skillnad.
I Sverige har vi historiskt förväxlat dricks med serveringsavgift. Redan där började man gå bort sig, om du frågar mig. Dricks är en personlig sak.

Tillbaka till Uganda:
På de resor där jag inte kört själv, har jag uteslutande åkt på private safaris, vilket är den typ av guide jag pratar om (och den typ av guide som jag tror att frågan gäller).
Sådana guider är chaufförer, trivselskapare, bartenders, kunskapsförmedlare, bilmekaniker, förhandlare och en mängd andra saker. De lever med oss 2-5 personer i åtta dagar. Alltid i tjänst.
Att två personer lägger upp 2000 spänn i dricks för en sådan 10 dagars resa är i min värld en spottstyver.

Och apropå helt åt helvete felsatta priser:
Jag adderar hellre ett par extra tusenlappar till killen (för det är alltid en kille) som gjort min resa bra, istället för att stålarna hamnar ett sydafrikanskt konsortium, eller vem arrangören nu är. Har han varit bra, så ser jag till att det märks.

6 personer i 14 dagar blir ganska mycket pengar. Lång tid och många resenärer i jeepen. Att använda rak matematik slår i det fallet lite tokigt. Men det finns ju annat än pengar. Om det är något som mina guider uppskattat, så är det då jag t ex lämnat en fleecejacka av mer än hygglig kvalitet till dem.

Siffran 10 USD per dag och person fungerar bra som tumregel om du är ute en vecka.
Men återigen: För mig är dricksande en mycket personlig sak. To improve performance.

End of rant.
Av Annl
2 dec. 2012 17:35
Kan bara hålla med Hkn, på de safariturer som vi varit i flera länder i Afrika (privat games) så har det varit legio med dricks till guiden om 10 - 15 dollar per person och dag. Så det är helt i sin ordning och guiden är ju, precis som Hkn skriver, inte bara guide...

Inget konstigt alls med detta alltså!
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Theelf
2 dec. 2012 21:44
Citat från Anteeeeeeeeeeeeeeeeeee:

"Att några här sprider pengar omkring sig utan att överhuvudtaget tänka efter är ju tragiskt."

Resor till 44 länder i jordens alla hörn talar sitt tydliga språk. Nu vet alla här på RG hur vi skall ge dricks i fortsättningen. Och dessutom att några av oss är lite korkade.

Att det är äpplen och päron som behandlas här verkar dock ha gått vissa personer förbi. Private Safaris är en sak. Storskalig safariturism något annat.

Den viktigaste poängen med denna diskussion (och RG´s forum överhuvudtaget) är dock att det är ett utbyte av åsikter och erfarenheter - inte leveranser av absoluta sanningar. Har sagt det förr: det är inte gravitationslagen vi snackar om här.

Tycker

TheElf
2 dec. 2012 23:18
Jag har följt diskussionen ”Dricks på safari i Uganda?” och funderat lite på hur dessa fantasifulla summor avseende dricks har uppkommit. Är det resebyråernas rekommendationer eller är det vi turister som tror vi är i USA eller Europa och därmed trissar upp dricksen?

Fundera lite på lönenivån i Östafrika och sätt dricksen därefter. Många jobbar för under en 1500 kr /mån. Det är då orimligt att dricksen för en safaritur skall vara flera tusenlappar. I detta fallet 5900kr är ju betydligt mer än en månadslön.

Peo
3 dec. 2012 00:12
Aldrig i livet. 500 SEK rakt i näven på chauffören efter avslutad resa är mer än tillräckligt, avrunda till jämna siffror.

Om du vill ha något att sätta i relation så kan jag berätta att vi gav ungefär 150 SEK per person när vi hade bestigit Mount Kenya med ett sällskap på 70 pers. Pengarna gick då till fyrtiotalet bärare som följde oss nästan hela vägen upp.
Av Hkn
3 dec. 2012 12:56
Citerat från johan_boy:
Aldrig i livet. 500 SEK rakt i näven på chauffören efter avslutad resa är mer än tillräckligt, avrunda till jämna siffror.

Om du vill ha något att sätta i relation så kan jag berätta att vi gav ungefär 150 SEK per person när vi hade bestigit Mount Kenya med ett sällskap på 70 pers. Pengarna gick då till fyrtiotalet bärare som följde oss nästan hela vägen upp.
Och Anteee säger:
”Jag råder dig igen att ALDRIG betala 5900kr i dricks.

Det missgynnar precis ALLA andra turister fortsättningsvis.

Att några här sprider pengar omkring sig utan att överhuvudtaget tänka efter är ju tragiskt.
Ni får för övrigt kasta hit lite pengar med eftersom ni inte verkar bry er.”

- - - - - - - - - -

Få se nu...

- Johan pratar om bärare på Mount Kenya och 500 SEK i näven på chauffören.
- Anteee pratar om att ”summan delas upp på alla inblandade.”

Det mesta pekar på att vi pratar om helt olika saker här. Olika sätt att resa. Olika resenärer.

Om vi återvänder till Kattax fråga: Den gäller ”hur mycket dricks vi borde ge till vår guide/chaufför?”
Det låter i mina öron som en private safari. Är det så, Kattax?

Att en viss dricksnivå till en private safari-guide skulle missgynna ”precis ALLA andra turister fortsättningsvis” är, om ni ursäktar uttrycket, rent nonsens.
Marknaden för private safaris har inte särskilt stor påverkan på dricksnivåerna till porters på Afrikas berg. Det är olika resor och en viss skillnad på leverans och leverans.

Anteee uttrycker det väldigt bra: ”Om du själv tycker det är för mycket så ÄR det för mycket.”
Notera formuleringen "du själv".
Precis så. Det är personligt.
Alla reser på sitt sätt. Ditt sätt är att resa är rätt för dig. Ditt sätt att dricksa är rätt för dig.

Anteee igen: "Dricks har inget fast pris."
Exakt så. Noch einmal: Dricks är något personligt.

Kattax frågade efter en tumregel. Angående den har jag redan svarat.
Och den brännande frågan om vad som är för mycket pengar eller inte är – om samtliga tyckare ursäktar – var och ens privatsak.

Tragiskt blir det först när man tror att man själv sitter inne med den enda sanningen.

Now, do have a nice day!
7 mars 2013 14:36
Är tillbaka på Kenyakusten sedan 2 månader och har haft gott om tid att diskutera dricksen för privata safaris med ett flertal olika lokala safariarrangörer och också med de boende här nere när de åker på safari med sina bekanta från Europa. Arrangörernas åsikt om vad som är lämplig nivå på dricksen ligger mellan 300 och 400 kenyashilling per dag och passagerare, d.v.s. med den växlingskurs vi betalar här nere blir det 21 till 28 kr. Någon arrangör (europeisk) tyckte att turisterna betalar alldeles för mycket dricks. Några betonade att det är bättre att inte ge dricks alls än att betala väldigt lite då detta är en förolämpning. De lokalt boende ligger i nedre delen av arrangörernas förslag.
Jag vill lägga till: Dricksen är något som skall förtjänas.