Down & Out in Marrakech!

Av Theelf
18 feb. 2010 09:40
Visningar: 1261
Här kommer några heta skäl att bege sig till Marrakech i vår:

Det uppenbara att göra i Marrakech är att bara promenera runt och kolla in Djemaa el Fnaa, gamla staden, Koutoubia (den största moskén - mkt vacker), sitta på något av alla kaféer etc, etc. Yves Saint Laurents trädgård Jardin Majorelle är väl värd ett besök. Ett fantastiskt ställe som du inte får missa är Madrasa Ben Yousef och muséet som ligger helt intill. Madrasa Ben Yousef är en gammal koranskola som numera är museum. Ett av de mest imponerande ställen jag någonsin besökt. Muséet är också fint. Det är inrymt i en f.d. skola för flickor och är utsmyckat på ett fantastiskt sätt. Stora salen - f.d. gården, domineras av en enorm lampkrona som tar andan ur varenda besökare. De säljer kombibiljetter för att gå in på både Madrasan och muséet..

Högatlas ligger nära staden - åk dit! Marrakech är som en alpby, du ser höga snöklädda berg nästan ovanför staden. Vi hyrde en bil och körde till Ouarzazate på andra sidan bergen. Om du inte vill/hinner göra detta, gör en utflykt till Okeimden (en skidort med liftsystem) eller Setti Fatma. Ligger c:a 70 km från stan. Ta en org tur eller hoppa in i en "Grand Taxi" dvs en av alla gamla Mercedesar som fungerar som långfärdstaxi. De tar 6 passagerare (4 bak och 2 fram + föraren) och kör när det är fullt. Fast pris. Många bussar och Grand Taxis avgår från Bab Doukkala (en av de största stadsportarna). Om de till O. eller SF. går härifrån är jag inte säker på. Kolla med ditt hotell eller någon annan som vet. Glöm inte att stanna i någon av alla små berberbyar på vägen och äta en rikitig Tagine (lergryta som man tillagar olika slags grytor i). Beställ också en "Bisarra" en slags bönsoppa som äts med bröd, salt och spiskummin. Mkt gott!

Tills sist: Jag är fascinerad av alla dessa fantastiska portar som finns i marockanska städer - speciellt i Marrakech. Jag gick runt hela stadsmuren en morgon för att ta bild på allihop. Det var ganska jobbigt så här ger jag dig höjdpunkterna. Enligt mig är de vackraste portarna Bab Agnaou (eller Bab Gnawa som den också kallas/stavas) och Bab el-Khemis (som är en av huvudportarna om man kommer norrifrån). De ligger ganska långt ifrån varandra men är väl värda ett besök - tycker jag.

Om jag har glömt något / om jag kan hjälpa dig med något / om du behöver mer inspiration - hör gärna av dig!

TheElf
Av Begesk
18 feb. 2010 14:44 (redigerad)
Ett bra inlägg
Av Theelf
18 feb. 2010 15:48
Självklart har du rätt Begesk. Men jag får skylla mig själv - detta är ju ingen diskussion. Det är ett försök att inspirera. Men det är svårt att ta sig genom bruset av frågor om alla dessa öar, stränder och annat som lockar folk i landet T!

Hälsar,

TheElf
18 feb. 2010 15:53
visst är det roligt att se andra inlägg än de om THAILAND... Hur många portar finns det runt medinan i Marrakech? Tror det är 19 men är osäker.
Av Theelf
18 feb. 2010 16:07
Liz - tack för ditt inlägg! Jag tror att du kan ha rätt om att det är 19 st portar. Men ytterst antar jag det blir en definitionsfråga. Under min promenad den där förmiddagen hittade jag väldigt många ställen att ta sig genom muren. Det var allt från dessa fantastiska rikt utsmyckade portar (som el-Khemis, Agnaou, Doukkala och Larissa) till ställen där jag fick det bestämda intrycket att det var någon som hade tagit ett alldeles eget initiativ. Inte mycket till utsmyckning där inte. På vissa ställen är det inte helt självklart VAD som är stadsmuren och inte. Inte ens polisen verkade vara helt säker. Gick vilse flera gånger och de jag frågade om vägen såg mycket förvånade ut att möta en turist. På det hela taget en kul utflykt. Nästa gång ska jag vika minst 2 dagar till projektet - och utrusta mig med en riktig kamera.

/TheElf
19 feb. 2010 14:22
Trevlig diskussion, har varit där för många år sedan och nu får jag inspiration att åka dit igen.
Vi åkte buss från (sevärda) Agadir och bodde på hotel i två dygn i Marrakesch.
Ingemar
Av Theelf
19 feb. 2010 14:26
Kul att höra Ingemar! Personligen har jag svårt att tänka mig ett mer levande och intressant resmål. Människor, lukter, smaker, färger, former och vad du vill.
/TheElf
7 feb. 2011 12:29
Hej TheElf,
Så fint du skriver !

Jag är en kvinna i medelålder,som åker till Marrakech den 23.2-ensam
En vecka,bor på ett hotell i närheten av händelsernas hjärta-så som jag har förstått
Jag är ganska van att göra mina spontana resor ensam,men har inte varit i den här hörnan

Lite som en bambi känner jag mig i vissa sammanhang
Har fått många tips av bekanta,och tror inte att tiden kommer att bli långtråkig
Jag mycket intresserad av god ,annorlunda mat,färger och naturen,folkmassor,musik,exotism

Jag har två bekanta,som bor i Agadir och har lovat guida mig-i den mån de finns på plats just då

Jag tänkte göra en lite längre resa-dagstur,och läste om dina alternativ ovan
P.g.a min något krassliga rygg får jag utesluta alla alltför ansträngande vandringar
Vad skulle du rekommendera ?
Grand Taxi låter tryggt och äventyrligt

Hur är det med taxibilar förövrigt-finns det många alternativ att välja mellan-t.ex. från flygplatsen ?

Jag har säkert många andra frågor också
Hoppas att du har tid att skicka ett meddelande !
Bästa hälsningar
Kirsi
Av Trea
8 feb. 2011 13:19
Vi var i Marrakech en vecka över jul, kolla gärna i vårt resealbum:

http://www.reseguiden.se/forum/resor/jul-i-marrakech-4736

När det gäller att resa själv måste jag säga att vi kände oss väldigt trygga i Marrakech. Utflykter går att boka lite överallt i små butiker som säljer utflykter, då går det bra att fråga hur ansträngande de är. Flygplatsen ligger inte så långt från Marrakech, så taxiresan är inte så lång. Man kan också be hotellet att hämta, så kan man göra upp om priset i förväg.

Helena & Peter
http://www.freedomtravel.se