Det kommer att hända: Preclearance på Arlanda!

Av Hkn
29 maj 2015 23:36
Visningar: 286
Det här diskuterades här på RG för ett par månader sedan – men att beslutet redan tagits och att det blir verklighet inom 1-1,5 år får betraktas som högsta vinsten för oss resenärer...

http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenskar-far-graddfil-in-i-usa/

I korthet: Arlanda får preclearance – den kontroll som normalt görs i immigration när man landat i USA, kommer nu att göras på Arlanda. När du landar i USA så är det som att landa på en inrikesflygplats.

Irland har man infört det system som vi nu ska få på ARN. När jag flög från Dublin till New York förra året fick jag s a s smaka på det i skarp version. Otroligt smidigt jämfört med de köer som kan uppstå i immigration när många flighter ankommer samtidigt.

Cheers,

:: hkn ::
Av Birgere
30 maj 2015 00:38
Pre-clearance är väldigt smidigt och det är positivt att fler länder än bl.a. Canada och Irland får det. Vi väljer idag tex gärna att flyga via Canada till US tack vare detta. Då blir flighten över lite kortare och man får sig en bensträckare o smidig immigration innan man drar vidare till slutdestinationen.
Att nu perifera flygplatser i Turkiet, Sverige, Norge och Spanien kan få det kan vara bra för lokalbefolkningen men det viktigaste är att bl.a. Schiphol, Heathrow och Manchester även står på listan då man kan nå så många städer i US från dessa flygplatser. Synd att inte tyskarna och danskarna finns med på listan bara.
Att trycket på on-site immigration minskar tillsammans med immigration automaterna som installerats under det senaste året kommer äntligen göra inresan till US så mycket smidigare.

Det kritiska jag läst om tidigare har varit att transittiden på flygplatserna förlängs vilket kan både vara irrelevant men likväl en deal breaker. Dessutom så skall visst flygplatsavgiften höjas för att finansiera servicen, om det är några större summor har jag ingen aning om.
Som jag har uppfattad det är det framförallt amerikanska medborgare som grymtar, o kanske inte så konstigt då deras kö-tid normalt är bra mycket kortare vid ankomst än för oss utlänningar.