Dagsutflykt från London?

Av Wilma66
21 juni 2010 23:11
Visningar: 3779
Hej! Jag och familjen (barnen är runt 20 år) ska snart avnjuta en långhelg i London och vi vill också hinna med en dagsresa ut på landsbygden. Vi har sett Stonehenge tidigare, så nu är det dags för något annat.

De flesta bussresorna tycks gå till Oxford och Cotswolds eller till Leeds Castle, Canterbury Cathedral och de vita klipporna i Dover.

Finns det någon med erfarenhet från bussresor till något av dessa ställen? Eller andra förslag?
Blir det bara stressigt eller är det väl använd tid?
Alla tips och råd är välkomna!
Av Sanoj80
22 juni 2010 08:55
Kolla på www.francetours.se och klicka dig fram till England och dagsutflykter med buss. Där finns närmare beskrivning av bussresorna samt några till som du nämner men jag kan varmt rekommendera att åka till Hamptom Court, det magnifika slottet som är ett gigantiskt Tudorslott och Henrik VIII favoritslott. Detta slott som kardinal Wolsey lät uppföra och som Henrik så grymt tog ifrån honom. Där finns köket från 1500- talet kvar och med lite fantasi kan man tänka sig bakåt i tiden och tro att man är där och lagar mat till den store Henrik (Harry som han egentligen kallades) och hans hov. Detta tilltalar i alla fall mig som ju förstås har ett stort interesse för engelsk historia. Eller varför inte en tur till Greenwich och meridianen och se den magnigika Milleniumdomen. Det går också säkerligen buss eller tåg till Stratford up-on Avon, Shakespiers födelseort där man kan strosa runt. Trevlig resa! (tips för alla Londonlovers Londoners på Facebok).
Av Sjalen
22 juni 2010 16:19
Hampton Court är verkligen kanon ja, men allra roligast är att åka båt dit från Westminster Pier. Det tar flera timmar men man ser hägrarna på de gräsiga slänterna av Themsen, man passerar vackra Syon House, Ham House en mängd husbåtar, Richmond med sina slussar (i sig sevärt och dit går tunnelbana annars) och områden där diverse kändisar bor och det hela är supermysigt om solen skiner. Väl där ser man slottet och hinner med det mesta innan det stänger. Köp bara enkelbiljett (går andra hållet också så klart men då riskerar man platsbrist om folk köpt returbiljetter) och ta tåget hem från Hampton (där ni först kan vila fötterna på en pub i byn). En helt ny upplevelse av London.

Varför inte göra en egen resa istället för att paketeras ihop på en turistbuss och inte få välja hur länge ni vill stanna? Alla de platser bussarna går till kan man komma till själv antingen med buss (billigast) eller tåg (oftast snabbast men inte om man hittar direktbussar till t.ex. Oxford). Oxford är jättemysigt - i trakten finns också Blenheim Palace där Churchill föddes.
Dover är ingen höjdarstad alls utan väldigt sliten men däremot är slottet jättekul om man är road av andra världskriget (eller medeltiden) för man går i tunnlar under det och ser delar av krigsledningen med sjukhus för flygare och en massa annat intressant. Canterbury är också mysigt men mindre än man tror.

Windsor Castle är enkelt att komma till med tåg från Paddington till Slough (så gott som alla tåg mot Bath/Cornwall) där det sedan går små rälsbussar i skytteltrafik sista biten till slottet. Själva Windsors slott är enormt och är väldigt sevärt med St George's Chapel och allt annat i men staden har också vandringar nere vid floden till Eton och annat att erbjuda.

Är ni där nu under sommaren så är ju kusten med t.ex. Brighton trevligt med sin paviljong och The Lanes med sina butiker om ni behöver havsluft eftersom London kan vara kvävande i sommarvärme.

En annan historisk stad är St Albans dit det bara tar 20 minuter med tåg från St Pancras.

Jag vet inte hur länge ni kan tänka er att sitta på tåg men på 1,5 timme kommer man från Waterloo till Portsmouth med Nelsons skepp Victory och annat maritimt, man kommer till Salisbury med sin berömda katedral (eller historiska Winchester på samma linje om man inte orkar mer än en timmes resa) och från Paddington kommer man till vackra Bath.

På under en timme kommer man från Kings Cross till Cambridge som är mindre och puttinuttigare än Oxford och med något färre sevärdheter. Dock är kanske både Oxford och Cambridge roligare när det inte är sommarlov utan mer studentliv överallt.

Henley-on-Thames (känt för sin regatta) kan man också ta sig till från Paddington på trekvart sådär.

På samma tid kommer man från St Pancras till Chatham som är en gammal flottbas och idag känd för ett ganska nytt interaktivt upplevelsecentrum med Dickens litteratur i centrum eftersom han bodde här nere. Har inte varit där själv än så jag vet inte hur bra det är:
http://www.dickensworld.co.uk/
Detta tåg stannar också i Rochester - även det en stad med Dickens-anknytning samt slott och annat.

Stratford-on-Avon tar minst två timmar med tåg så det är inget jag rekommenderar om man inte tar det med just en organiserad busstur men då stressar man oftast igenom stadens sevärdheter på väg till Cotswolds vackra byar iallafall verkar det som av tidsplanen de visar. Isåfall hade jag hellre tagit en busstur bara till Cotswolds byar (kanske med stopp i Oxford också bara för att få se en skymt) som är svåra att annars hinna se (utan bil) och då hamnar man i vackra ställen som Bourton-on-the-Water, Upper Slaughter, Broadway osv.
Av Wilma66
22 juni 2010 20:31
Tack för snabba och bra svar!!
Nu har vi fått ännu mer att välja på. (Skönt, för jag tyckte att vi satt fast i ett fåtal alternativ.) Vi ska kolla både francetours och vart vi kan åka på egen hand som Sjalen föreslår. Båtresa lät inte heller dumt.
Tack!!
Mvh, Wilma66