Costa Rica - Mars 2019

Av Linnb
5 jan. 2019 17:30
Visningar: 322
Hej,

Jag och min sambo har planerat att åka till Costa Rica i mars. Planen är att vara borta i 25 nätter och vi försöker sätta ihop en budget(vilket visat sig vara lättare sagt än gjort). Vi har tänkt oss att resa runt mellan 4-5 platser med buss och bo på enklare hostels/vadrarhem(ej sovsalar). Helst vill vi även slippa matlagningen och planerat även att göra lite aktiviteter så som fiske, besöka nationalparker, yoga m.m. Är det någon som har ett hum om vad man bör ha för budget när man reser runt i Costa Rica? :)
Av Jonas73
6 jan. 2019 11:53 (redigerad)
Hej,
Kul att ni planerar att åka till Costa Rica, ett trevligt land som är enkelt att resa runt i.
Som ni konstaterat är det inte helt enkelt att sätta i hop en budget. Jag reste runt i Costa Rica för två år sedan under lågsäsong. Jag betalade då mellan 20 och 30 dollar natten för enkelrum med egen dusch och toalett. Då ni reser under högsäsong men är två som delar ett dubbelrum behöver ni nog räkna med upptill 20 - 25 dollar per person och natt för boende.

En enklare lunch gick på mellan 5 - 10 dollar. Äter man på bättre restaurang sticker priserna i väg fort. Å andra sidan kan man hitta billig gatumat, pizza slices, tacos, empanadas, grillspett och liknande.

Aktiviteter som ziplining, tree top walways och guidade turer i nationalparkerna är förhållandevis dyra. Räkna i genomsnitt med ca 50 dollar per aktivitet.

Detta sagt är det inte orimligt med en budget med 50 dollar per dag och person för mat, boende och lokalbussar. Gör en särskild budget för de aktiviteter som ni vill göra.

Trevlig resa!
Jonas
Av Linnb
6 jan. 2019 20:43
Stort tack för hjälpen, det gav ett hum om vad man bör räkna med.

Är det svårt att ta sig runt med lokalbussarna? Kan ett få fraser spanska, men långt ifrån att ha en konversation. Läste någonstans att shufflebussarna är ganska dyra(mellan 40-80$).
Av Jonas73
7 jan. 2019 19:47
Hej,
Det är inte särskilt svårt att åka med vanliga lokalbussar. Det underlättar om man kan lite spanska.

Det finns både snabba och bekväma långfärdsbussar för längre resor och enklare, billigare och långsammare bussar som i regel går mellan städerna men ibland lite längre sträckor. De är mycket billigare än minibussarna för turister. 40 till 80 dollar för turistbussarna verkar stämma.

Oftast köper man biljetterna till lokalbussarnas i bussbolagets biljettluckor på busstationen. Det brukar finnas skyltar/anslag med destinationer och tidtabell. Det kan finnas flera busstationer i stad så kolla upp i förväg varifrån bussen går. I mindre städer/byar finns det inte alltid en busstation. Då stannar bussen på en hållplats eller vid vägkanten och man köper biljett direkt på bussen. Ofta finns en konduktör som går runt och tar betalt.

Kan rekommendera att köpa guideboken Costa Rica från Lonely Planet. Där finns där finns mycket information om bussar, priser m.m.
Av Linnb
22 jan. 2019 19:35 (redigerad)
Köpte nyligen Lonely planet och den var toppen. Tack för tipsen :)
14 feb. 2019 11:50
Hej,
Vad roligt med Costa Rica, vi var där under 2017 i ca 3 veckor. Jag har skrivit en del på min reseblogg om det som kanske kan vara till användning för er. Se länkar nedan.
Lycka till

Mvh
Moa

http://lyckligochlevande.nu/blog/nationalparker-i-costa-rica-vilken-ska-man-välja-våra-besök-och-vad-vi-tyckte-om-dem
http://lyckligochlevande.nu/blog/the-extreme-vulcano-hike-la-fortuna
http://lyckligochlevande.nu/blog/live-the-life-you-love-love-the-life-you-live-tortuguero-nationalpark