Buenos Aires

Av Beijer
11 jan. 2009 20:35
Visningar: 6777
Vi är en familj med en nioåring som har tänkt göra en rundresa i Argentina och Chile.Läser nu i olika forum att det verkar vara olämpligt arr åka till Buenos Aires pga stor brottslighet, rånrisk mm.Undrar om det finns någon som nyligen har varit där. Tacksam för tips!
Av Bintang
12 jan. 2009 10:35
Risken att bli rånad är inte större i Buenos Aires än i någon europeisk storstad.
12 jan. 2009 17:56
Kanske något av intresse....http://www.argentina.nu/
Av Joje_66
21 jan. 2009 11:06
Har varit i städer som Berlin, Amsterdam, Paris, Barcelona, Bangkok, New York, Miami som är relativt stora men aldrig varit med om något rån eller stöld.
Nu var vi 11 dagar i Buenos Aires och blev rånade 4 gånger (3 gånger på gatan och en gång av hotellet) mitt på dagen och även mitt bland massor av folk. Hörde andra som blivit rånade och såg själv en väskryckning. Så att säja att det inte är mer kriminellt än andra städer är nog lite naivt.
Man varnas för att åka taxi eftersom även det innebär en risk att bli rånad. Taxichauförerna "glömmer" ofta hur mycket man gett dem.
Stan är full av uteliggare och gatubarn vilket är en grogrund för kriminaliteten. Att alla damer man ser håller handväskan i ett stadigt grepp under armen har nog en anledning.
Man har inrättat en speciell turistpolis för att ta hand om alla brott mot turister, dessa verkar måttligt intresserade av sitt jobb dock. Har man inte blivit av med något eller svårt skadad så bryr de sig inte om petitesser som överfall på öppen gata. De verkar finnas för att ta emot rapporter om stölder inte för att göra något åt brotten. Den vanliga polisen verkar bry sig ännu mindre.
Rekomenderar ingen att åka dit som ensam turist eller i par, kanske ett par vuxna män i sällskapet kan avskräcka de flesta busarna.
För övrigt var inte BA någon stad värd att lägga tid på i våra ögon, Vi hade lätt hunnit se det vi såg på 2-3 dagar och mycket av det var inte något värt att se heller. Finns mycket bättre platser om man ska besöka landet.
25 jan. 2009 09:01
Hej,

Jag var i Buenos Aires i ungefär en vecka 2007. Jag reste ensam men träffade en Columbian på bussen dit och vi upplevde BA tillsammans under några dagar. Visst finns det områden man ska undvika (som i alla städer), visst finns det kriminalitet även där. Men under mina dagar förblev jag oantastad. Ta inte med er onödigt mycket pengar och värdesaker på era dagsutflykter. Försök att inte utmärka er alltför mycket, smycken, klockor och hawaii-skjortor :).

Det man gör klokt i är att verkligen lyssna på rekomendationerna. Fråga på hotellet vad de anser att ni bör undvika. Det ligger ju även i deras intresse att ni får en bra upplevelse. Till exempel vill ni säkert göra en utflykt till stadsdelen La Boca och gå på gatan El Caminito och se på de färgglada husen. Det kan ni gott göra, men irra inte utanför själva "färgklicken". Vi fick höra att många blir rånade i kvarteren utanför och ett annat sällskap som bodde på samma hotell hade mycket riktigt blivit knivrånade när de befann sig i grannkvarteret.

Dagtid är Buenos Aires en läcker stad och jag tycker definitivt att den är värd ett besök. Jag spenderade större delen av tiden i BA att upptäcka den som fotgängare och kände mig aldrig någonsin otrygg där. Kvälls/natttid ska man ju vara extra försiktig, vart i världen man än må befinna sig.

Hoppas att ni får en fantastisk upplevelse, oavsett om ni hoppar över BA eller inte!

Mvh,
Cecilia
Av Bintang
25 jan. 2009 12:16
Jag har varit i BA två gånger 05 och 06 och måste säga att jag alltid känt mig mindre osäker där än i jämförbara europeiska städer Amsterdam, London eller Madrid för att inte tala om sådanna hemska ställen som San Francisco, Oakland, Rio, Sao Paulo eller Johannesburg.
27 jan. 2009 19:38
Jag har besökt Buenos Aires 2 gånger 2 månader de senaste åren och aldrig upplevevt något negativt eller farligt. Varken dag eller natt! En drömstad i mina ögon och ett måste om man gillar latinska länder och dess innevånare. Visst har staden lite skavanker, men vem har inte det. Den som skrivit det negativa 11-dagarsreferatet ovan tycks ha en negativ inställning till mycket här på Reseguiden, så ta inte dessa ord så allvarligt. Blir man fö rånad, så går man väl omkring och bär på fel grejer och det är naivt tycker jag.//arne.
Av Joje_66
27 jan. 2009 21:45
Citerat från elcanario93:
Jag har besökt Buenos Aires 2 gånger 2 månader de senaste åren och aldrig upplevevt något negativt eller farligt. Varken dag eller natt! En drömstad i mina ögon och ett måste om man gillar latinska länder och dess innevånare. Visst har staden lite skavanker, men vem har inte det. Den som skrivit det negativa 11-dagarsreferatet ovan tycks ha en negativ inställning till mycket här på Reseguiden, så ta inte dessa ord så allvarligt. Blir man fö rånad, så går man väl omkring och bär på fel grejer och det är naivt tycker jag.//arne.
Efter ett sån´t uttalande har man i alla fall en mycket negativ inställning till elcanario93. Du är tydligen väldigt självgod och bryr dig inte om andras säkerhet för fem öre. Efter detta vet man ju vems ord man inte ska ta på allvar, ganska tragiskt när personer som "älskar" ett resmål inte kan se att det finns väldigt negativa saker just där eller att vissa andra kanske inte alls tycker som de själva.
Du går förmodligen inte omkring alls eftersom Du är så fruktansvärt trångsynt. Vem är det som är naiv om inte den som säjer "det har inte hänt mig så det kan inte hända någon annan".
Läste en tråd om Brasilien där precis samma fenomen visade sig. Alla varningar och alla som råkat ut för brott är naturligtvis bara påhitt.
Jag har berättat vad som hände oss och inget annat, att säja att det inte är sant är förbannat oförskämt! Så bäste herr arne behåll dina förutfattade meningar om andra för dig själv!

Att Du dessutom blockerar en medlem Du inte haft någon kontakt med direkt Du gjort ett påhopp här visar vilken feg stackare Du är, har sett att Du gjort precis samma sak mot andra tidigare vilket bara gör saken värre.
Du har varit medlem i drygt två månader och är redan en sanningsägare som dömmer ut andra medlemmar utan att ha en susning om vad saker handlar om, dina egna bidrag är verkligen begränsade, spydiga oförskämdheter, lite länkar och hänvisning till google. Du borde skämmas så gammal Du är, att dessutom se att Du bor i en av mina absoluta favoritstäder svider i hjärtat.

Uppenbarligen har Du själv fotograferat på de platser vi blivit rånade på, så Du är nog tillräckligt oförsiktig för att råka illa ut förr eller senare. Skyll då inte på alla de som sagt att Buenos Aires är så säkert utan på din egen dumhet.
23 mars 2009 20:40
Jag var i Buenos Aires i sammanlagt i januari -09. Jag reste med en kompis och vi kände oss aldrig otrygga eller hotade på något vis. Självklart så fanns det ställen där man höll en extra hand på plånboken men det tycker jag att man gör i alla storstäder.
I Boca så bör man hålla sig runt fotbollsarenan Bonbonera eller gatan med de färgglada husen som går ner till hamnen, när vi åkte taxi därifrån var det ren misär på vissa ställen. Området runt busstationen Retiro är också ett sånt ställe där det kändes att man inte var hemma i Sverige.
I övriga Buenos Aires så fungerade det bra. Lite nedgånget på sina ställen men det var ju väntat. Det är svårt att njuta av de fina husen när man går på gatorna för man får vara noga så man inte trampar i hundskit som finns överallt.
24 mars 2009 17:33 (redigerad)
Joje66, du har helt rätt om Buenos Aires och den information som du lämnar om BA är mycket viktig att förmedla. Och så här skriver Finlands ambassad i Buenos Aires 090113:

Antalet brott har ökat kraftigt under de senaste månaderna. Rån, fickstölder, väpnade lägenhetsinbrott och våldtäkter har blivit vanligare i huvudstaden. Också i Mendoza har våldsbrott mot turister ökat avsevärt.........Det har förekommit väpnade rån under dagtid på livliga shoppingstråk och i turistbussar på motorvägarna.

http://www.finlandia.org.ar/public/default.aspx?contentid=65799&contentlan=3&culture=sv-FI

Frej
24 mars 2009 18:04 (redigerad)
Jag har genom en tidigare tjänst kunskap om flera rånoffer i BA. Bl a blev en utsänd svensk i företaget där jag arbetade knivrånad utanför sin bostad i mer fashionabla kvarter. Våldsmännen tog allt av värde, ryckte guldhalsbandet direkt av den skräckslagna hustruns hals. Drömstad eller ej, den har sina avigsidor. Beijers fråga, och farhågor, gäller just rånrisken och det är synnerligen allvarligt att bagatellisera den.
19 apr. 2009 10:01
går man runt med ett guldhalsband och visar att man har saker av värde är det nog större risk att man blir rånad..
19 apr. 2009 10:34 (redigerad)
Citerat från resetjej:
går man runt med ett guldhalsband och visar att man har saker av värde är det nog större risk att man blir rånad..
Säkert, men så var inte fallet. Denne man var placerad i BA under flera år och bodde med sin hustru i hyggliga kvarter. Båda visste mycket väl hur man uppför sig i landet. Det var inte kvinnans halsband som orsakade rånet, det upptäcktes först när de under knivhot muddrades in på bara kroppen. Det är en bedrövlig naivitet som läggs i dagen här. Läs vad Joje 66 skriver om sina upplevelser. Jag blev både arg och ledsen över Elcanarios angrepp på Joje 66, som med personliga erfarenheter vill hjälpa och råda frågeställaren Beijer. Det är just våra egna erfarenheter vi ska dela med oss av.
Av Joje_66
19 apr. 2009 16:33
Ett ganska talande citat från en person som jobbar som turistombudsman i Buenos Aires. Han påpekade att detta var helt personligt och inget officiellt yttrande.

"I feel in the need of apologize in the name of all argentinians, but please comunicate that BA its like this, you can´t walk safely, tourists in general (USA and Europe) are too eye-catching."

Statistiken över brottslligheten är knappast heller rättvisande (den visar ändå tydligt på den ökande kriminaliteten) då man inte skriver några rapporter om överfall och rånförsök där inget stulits eller någon blivit allvarligare skadad.

Tror många som vägrar inse fakta eller blundar för dem gör detta för att de antingen vägrar tro något de inte själv varit med om eller för att de inte kan erkänna något negativt om ett resmål de lagt mycket tid och pengar på och som är så "hippt" och "coolt".
Av Joje_66
24 apr. 2009 10:01
Det skrivs på senare tid otroligt mycket om folk som blivit utsatta för så kallad "slimeing". Man blir nersprutad med en illaluktande vätska av någon och andra kommer för att hjälpa till att torka av den. Det de istället gör är att länsa plånböcker och väskor.
Detta är en av de många saker man måste vara beredd på och förbereda sig på. Det händer på de mest turisttäta platser, Plaza de Mayo, utanför lyxhotell o.s.v.

Det skrevs en artikel i Sydsvenskan för ett tag sen (som jag dumt nog inte sparade) där det skrevs om den växande kriminaliteten och de politiska orsakerna till den och den ökande korruptionen. Bl.a beskrevs något köpcentra där folk inte vågade gå ifrån utan var tvungna att ta en taxi direkt utanför utgången för att inte bli avplockade sina varor och pengar på hemvägen av härjande gäng.

På en annan resesida beskrev någon hur affärer och restauranger i vissa stadsdelar plockar bort handtagen på utsidan av dörrarna för att endast kunder som ser ofarliga ut ska komma in.

Det var nyligen demonstrationer med 10000 deltagare mot det ökande våldet i staden.
Att ignorera alla fakta och invagga turister i tron att "det är nog inte så farligt som vissa säjer" är väldigt obetänksamt.

Åk gärna till landsbyggden och upplev naturen men att åka till andra sidan klotet för denna stads skull kan jag bara avråda från, finns så mycket mer att se i städer på nära håll.
24 apr. 2009 10:08
Denna artikel skriven av Thomas Hylland Eriksen, professor i socialantropologi vid Oslo universitet var det inte du syftade på. (Den är från 2006). Däremot visar den på grogrunden för den ökande kriminaliteten, även i Buenos Aires

http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article157333/Thomas-Hylland-Eriksen-laser-om-storstadernas-vaxande-slum.html
Av Joje_66
24 apr. 2009 10:51
Citerat från farbror_frej:
Denna artikel skriven av Thomas Hylland Eriksen, professor i socialantropologi vid Oslo universitet var det inte du syftade på. (Den är från 2006). Däremot visar den på grogrunden för den ökande kriminaliteten, även i Buenos Aires

http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article157333/Thomas-Hylland-Eriksen-laser-om-storstadernas-vaxande-slum.html
Hej, intresant artikel! Artikeln jag refererade till (måste varit införd i slutat av Januari eller under Februari i år) verkar inte finnas på sydsvenskan.se men jag har kontaktat dem för att se om det går att få fram den på annat sätt.
24 apr. 2009 11:11
Det är väl som överallt annars vad gäller städer.

När jag åkte till Miami första gången 1990 höll jag mig väldigt långt borta från Little Havana och parken (där vi råkade hamna av misstag) mellan LH och vattnet.

Nu är Little Havana ganska soft men Little Haiti att undvika - framförallt efter mörkrets inbrott.
24 apr. 2009 11:22
Citerat från robbowan:
Det är väl som överallt annars vad gäller städer.
Ja, och artikeln av Thomas Hylland Eriksen behandlade också storstadsslum världen över: "Klyftan mellan de rika och de fattiga fortsätter att växa - och aldrig har de rikaste befunnit sig närmare de fattigaste än i dagens storstäder." Som jag skrev pekar artikeln på grogrunden för den växande kriminaliteten, inte bara i Buenos Aires, även om denna diskussion fokuserar på BA. Problemet för resenären uppstår, när man väljer att ignorera dessa fakta.
Av Joje_66
24 apr. 2009 12:03
Citerat från robbowan:
Det är väl som överallt annars vad gäller städer.

När jag åkte till Miami första gången 1990 höll jag mig väldigt långt borta från Little Havana och parken (där vi råkade hamna av misstag) mellan LH och vattnet.

Nu är Little Havana ganska soft men Little Haiti att undvika - framförallt efter mörkrets inbrott.
Exakt, det finns områden i (förmodligen) alla städer man ska undvika.
Själv gillar jag Miami och framförallt grannstaden Miami Beach men jag skulle aldrig förneka att det finns farlig områden eller säja att man inte behöver vara orolig för det är en säker stad. Little Havanna bör man undvika nattetid och Little Haiti gör man klokast i att inte besöka alls. (Nu kommer säkert någon skriva "Jag besökte Little Haite utan att något hände så det är ingen fara" :-)

Har semestrat i Florida i samanlagt ca. 5 månader sen 1992, jag driver en hemsida om Florida där jag har kontakt med många semesterfirare och aldrig har jag personligen varit med om, hört, eller sett någon som råkat ut för våldsbrott, rån, ficktjuvar mm. möjligtvis någon som blivit lurad i någon affär eller hotell. I BA råkade vi ut för rånförsök 3ggr och blev vittnen till en fullbordad väskryckning under 11 dagar samt hörde om många andra som råkat illa ut och har läst om mycket mer sen dess, av detta drar jag mina självklara slutsatser.
I förhållande till vad som finns att se i staden så är det inte värt pengarna och riskerna med att besöka den, en enormt överskattad, skitig och farlig stad.

Tidigare förekom rån på vägarna i Florida vilket gav delstaten ett dåligt rykte, detta tog man krafttag mot och man har kommit tillrätta med problemen. Tyvärr gör vanstyret i BA att det knappast finns resurser att handskas med situationen där.

Det finns värre städer än BA men det gör inte saken bättre :-(

Vad folk än säjer om att BA är säkert eller inte värre än vilken storstad som helst så är min erfarenhet att den är värre än någon annan vi besökt och mycket tyder på att det inte enbart är min erfarenhet att det är en stad med mycket risker både för invånarna och besökare.
25 apr. 2009 11:26
Citerat från farbror_frej:
Citerat från robbowan:
Det är väl som överallt annars vad gäller städer.
Ja, och artikeln av Thomas Hylland Eriksen behandlade också storstadsslum världen över: "Klyftan mellan de rika och de fattiga fortsätter att växa - och aldrig har de rikaste befunnit sig närmare de fattigaste än i dagens storstäder." Som jag skrev pekar artikeln på grogrunden för den växande kriminaliteten, inte bara i Buenos Aires, även om denna diskussion fokuserar på BA. Problemet för resenären uppstår, när man väljer att ignorera dessa fakta.
Håller med.
Svaret är borttagen på grund av brott mot Reseguidens användarvillkor
Tips resvägar Buenos Aires -> Chile/Peru
Argentina Walle_p, 14 okt. 2013
Updaterad av Amd90 för 5 år sedan
3
Hej! Jag kommer spendera dom första veckorna i november i underbar Buenos Aires. Efteråt eller under dessa veckor har jag tänkt o se Iguazufallen... men efter vill jag ta mig till Chile eller Peru beroende på bästa resvägen. Flyg har jag förstått är ganska dyrt så via vilka städer kan man åka ...
Tango i Buenos Aires
Argentina Verab, 28 aug. 2009
Updaterad av Sophiaihbg för 9 år sedan
3
Vill gärna åka till Argentina före jul. Har någon tips på arrangör för tangoresa till Argentina, gärna med lite utflykter och vandringar på t ex Pampas. ... Sophiaihbg: jag tror att www.inca.se har sådana reser du söker. mvh sophia ... Zql2009: I had an incredible tango experience in Buenos ...
Buenos Aires
Argentina Sannabus, 3 jan. 2010
Updaterad av Nag för 9 år sedan
3
Ska till Buenos Aires i slutet av januari. Är det någon som har några tips? ... Sannasunshine: Hej hop!=) vad kostar det att hyra en liten lägenhet i BA för ca 2 personer i centrala delen av stan?=) dyrt? tänkte stanna 3 månader. Sanna ... Gubbeluren: jag är där nu, kommer att stanna här til ...
Var ska man bo i Buenos Aires?
Argentina Suchlolz1, 8 juni 2014
Updaterad av Amd90 för 4 år sedan
1
Hej! Jag och min bror skall till Buenos Aires, innan vi drar till VM i Brasilien. Men vart i Buenos Aires skall man bo? Vilken stadsdel och har ni tips på några schyssta hotell eller vandrarhem så vore jag ytterst tacksam! Några andra råd och tips inför man vad kan göra i staden är också ...
Buenos Aires mars /april
Argentina Jennyo, 14 dec. 2009
Updaterad av Jennyo för 9 år sedan
4
Jag tänkte åka till Buenos Aires o stanna där i 3 veckor, mars- april, skulle gärna ha ca 1,5 v i city o sen lika lång tid vid stranden/havet. Är det enkelt att ta sig ut till kusten samt att ordna boende där? Kan någon rekomendera ngn specifik ort vid kusten där det är fina bad, restauranger o ...
Buenos Aires - inte så farligt som jag trodde
Argentina Ranca, 25 nov. 2009
Updaterad av Elcanario93 för 9 år sedan
1
Jag har precis kommit hem från en dryg vecka i Buenos Aires och är positivt överraskad. Efter att ha läst inlägg här samt tagit del av varningar på andra sidor inklusive ambassaden var jag för första gången orolig för att resa till en viss destination. Jag lämnade tom vigselringarna hemma, något ...

Buenos Aires Argentina, Sydamerika

Matupplevelser
Nattliv
Shopping
Arkitektur
Storstad
Historia