Brasilien-Colombia-Ecuador

10 dec. 2017 16:49
Visningar: 360
Hej!
11 Februari landar jag och fyra vänner i Rio för att starta vår backpackresa.
Tanken är att vi fortsätter från Rio längs kusten till Salvador- (Ev Fortaleza)- Belém och sedan längs floden till Manaus.

Tanken är sedan att vi ska ta oss från Manaus till Bogota eller eventuellt Barranquílla.
Har någon några tips kring hur vi kan ta oss däremellan på smidigaste sätt? Som vi har hittat verkar det inte gå några direktflyg däremellan och inte heller någon buss? Borde vi boka flyget innan vi åker eller är det lättare att lösa det när vi väl är där?

Har ni några andra tips och råd om Brasilien, Colombia eller Ecuador så mottages även de tacksamt!

Tack på förhand! :-)
Av Jonas73
10 dec. 2017 18:45
Hej,
Om ni har tid rekommenderar jag att ni fortsätter med båt från Manaus uppför Amazonfloden till Tabatinga vid Colombianska gränsen och sedan flyger med billigt inrikesflyg från den Colombianska grannstaden Leticia till Bogota. Båtarna uppför floden är ganska enkla och kan ta 5-7 dagar uppströms. (Jag åkte åt andra hållet) Köp en hängmatta och 2 rep om ca 2 metet vardera för att hänga upp hängmattan på båten. Maten på båtarna är helt ok och ingår i biljettpriset.

Hälsningar
Jonas
27 feb. 2018 23:44
Citerat från Jonas73:
Hej,
Om ni har tid rekommenderar jag att ni fortsätter med båt från Manaus uppför Amazonfloden till Tabatinga vid Colombianska gränsen och sedan flyger med billigt inrikesflyg från den Colombianska grannstaden Leticia till Bogota. Båtarna uppför floden är ganska enkla och kan ta 5-7 dagar uppströms. (Jag åkte åt andra hållet) Köp en hängmatta och 2 rep om ca 2 metet vardera för att hänga upp hängmattan på båten. Maten på båtarna är helt ok och ingår i biljettpriset.

Hälsningar
Jonas
Hej Jonas!
Om ett par dagar tar vi flyget till Manaus för att ta båten till tabitinga, har du några tips och råd vad vi bör tänka på gällande båtfärden? Var kan vi boka den och hur ofta går den?

Glada hälsningar
Filippa
Av Jonas73
28 feb. 2018 13:34 (redigerad)
Hej Filippa,
Kul att ni väljer att åka båtvägen till Tabatinga.

Om jag minns rätt har de traditionella last- och passagerarbåtarna fasta avgångar från Manaus på onsdagar och lördagar. Om Transpores Itaporanga har tillräckligt med last kan de även ha avgång på annan dag i veckan. Biljetter köper ni i terminalen vid Porto Fluviales i centrala Manaus. Båtarna kan ha några få hytter. Normalt gäller att ta med egen hängmatta och två rep för att hänga upp den i taket på däck. Det är ofta översta däck som gäller för turister och passagerare som åker hela sträckan.

Mat serveras ombord och ingår i biljettpriset. Det fanns inte så mycket att köpa ombord så ta med om ni vill ha något annat. Det kan låta konstigt men på natten upplevs det som ganska kallt. Rekommenderar att köpa och ta med en tunn filt om ni inte har med er sovsäck. Det händer inte så mycket längs vägen. Ta med en bok eller två, en kortlek eller något annat för att fördriva tiden.

Om det av någon anledning inte funkar med de traditionella båtarna har Cris Transporte snabbåtar som tar cirka 36-38 timmar som avgår fyra gånger i veckan ( ti, to, fre, sön) från Terminal Ajato.

Att tänka på är att den Brasilianska passkontrollen i Tabatinga inte ligger i hamnen eller vid gränsen. Passen stämplas på polisstationen vid huvudgatan, men bara under dagtid. Colombias passkontroll sker vid flygplatsen så man måste ta sig dit för inresestämpel. De hade bara öppet i samband med att flyg ankom eller avgick.

Det funkar bra att betala med Brasilianska real i Leticia. Det är några år sedan jag reste den här sträckan. Det kan ha ändrats en del sedan dess.

Ha en riktig trevlig resa längs Amazonas!
/Jonas
28 feb. 2018 14:15
Var ute i god tid med att hänga upp era hängmattor, vill ni kunna ligga bredvid varandra är det ett måste, lämna minsta möjliga glipa annars kommer garanterat någon att lägga sig emellan.
På våning två är att rekommendera, längst ner är det hög bullernivå från motorn.
Kolla vad en hytt kostar, om ni har råd kan det va värt att ha en(två pers), har själv åkt dessa båtar ett par ggr och jag sover ej bra i hängmattan.
En filt eller liknande kan va skönt på natten då det kan bli "kyligare"
Ta med saker att sysselsätta er med, kortlek, böcker osv (lite sprit kanske) blir långa dagar annars.

Biljetter har jag alltid köpt av försäljare på gatan så har faktiskt ingen koll på om det finns något biljettkontor, försäljarna är lätta att hitta då de har små stånd där de säljer från nere vid hamnen.
Vad jag kan se så kostar resan 385RS, (kan va fel)
Av Mcenroe
28 feb. 2018 22:16 (redigerad)
Jag läser en blogg från 26/6-2017 som säger (mochilogbrasilblog.wordpress.com/Instagram: mochilogbrasil):
- Biljettpriset varierar mycket mellan att köpa på en resebyrå och nere i hamnen. Gå ner i hamnen och prata med försäljarna (verkar inte finnas ett biljettkontor ...). Tisdagsavgången är billigast och kostade författaren 320 Reais efter en del förhandling. Vidare skriver han att det är viktigt att veta vad biljetten kostar egentligen och det är c:a 350 Reais. Båten författaren åkte med heter Phoenix II.

Mina egna erfarenheter från dylika båtresor (Belém-Manaus, Belém-Ilha do Marajó):
- Kom tidigt för att kunna få en ok plats för hängmattan. Sov om möjligt en bit in från relingen då det blir rejält fuktigt om ni skulle råka ut för regn.
- Ta med komplement till maten ombord. Till skillnad från föregående inlägg så tyckte jag inte maten var ok. Eller - man tröttnar på den ganska fort. Ibland finns en kiosk där man kan köpa mackor och dricka.
- Bo så högt upp som möjligt i båten. Motorbullret på nedre däck kan vara vidrigt (precis som Brian säger)

Lycka till!