Borneo eller något ställe i Indonesien i april 2020?

28 nov. 2019 09:47
Visningar: 364
Jag och min kille kommer flyga till Singapore i början av April. Sedan har vi tänkt oss antigen något ställe i Indonesien eller Borneo. Det vi vill få ut av resan är sol och bad, gärna djur, natur och andra utflykter. Några tips och hur är det med vädret.

Mvh Emelie
Av Hawaii
28 nov. 2019 20:34 (redigerad)
Här är direkt en "Copy & paste" av ett inlägg som jag lade upp tidigare i år. Ang. väder, tänk på att avståndet från västra delen av Sumatra (alltså Indonesiens västra del) till gränsen mot Papua New Guinea längst i öster motsvarar avståndet från Sverige till Pakistan och vädret kan ju skifta en hel del. Dock är ju Indonesien 100% tropiskt.

"Jakarta - en stor bökig stad, och inte speciellt mycket att se (tycker jag). Om ni hittar bra boende (finns mycket bra hotell till skapliga priser) längs Jl. Gadah Mada, norrut från The National Monument, så har ni "gamla" Jakarta norrut inom gångavstånd. Om ni vill göra en dagsutflykt till Bogor, en timme söderut med tåg så går det från stationen Kota Jakarta, precis intill "gamla Jakarta". Mycket berömd botanisk trädgård i Bogor.
Bandung - tre timmar med tåg från Gambir stationen i Jakarta (precis intill The National Monument). Sista halvtimmen innan Bandung "very scenic". Två vulkaner i närheten av Bandung: Tangkuban Perahu, c:a 60 minuter norrut fr. Bandung och Kawah Putih c:a 90 minuter söderut. Båda är värda ett besök. Braga Street och Asia Africa Street i centrala Bandung definitivt värda ett besök, speciellt på kvällen. The Grand Mosque (precis intill) fascinerande nattetid med mycket folkliv.
Yogyakarta - Borobudur och Prambanan fantastiskt att besöka. Malioboro Street enormt hålligång på kvällen! Vulkanen Mount Merapi - man kan ta en tur med jeep halv-vägs upp, bäst under morgonen (moln täcker oftast toppen under eftermiddagen).
Surabaya - kanske inte speciellt mycket att se MEN vulkanen Mt. Bromo ligger ett par timmar söderut.
Föredrar själv Lombok framför Bali när det gäller stränder o.s.v., plus att det blir nära till de tre Gili öarna, som kanske blir bäst om ni vill ha sol och bad. En dagsutflykt på Lombok till vattenfallen Sendang Gile och Tiu Kelep kan bli en kul upplevelse. Och är ni riktigt sugna på ett äventyr så bestig vulkanen Mount Rinjani!
Det finns mycket intressant natur norr om Makassar, södra Sulawesi, men med tre veckor misstänker jag att ni kommer att ha fullt upp med Java och ev. Bali och/eller Lombok med Gili öarna.
Och bra boende i Indonesien kan vara riktigt billigt. Jag var i Bandung en vecka i juni och hade en fin Airbnb apartment för 22 US$ per natt."

PS. Borde kanske nämna att jag har varit i Indonesien ett par gånger, just under april månad; Jakarta, Bali, Makassar, Jayapura, och hade fint väder på samtliga platser.
28 nov. 2019 20:45
Tack! Jag tror jag lutar mest mot borneo eller Siri Lanka. Vad tycker du om Borneo? 😀
Av Hawaii
28 nov. 2019 20:56
Har bara besökt Kuching och området runt Kuching (en del national parker) och det var fint. Också ett orangutang "sanctuary", allt på nära avstånd från Kuching, som har en mycket trevlig central del.
Av Erik777
29 nov. 2019 14:50
Citerat från Hawaii:
Har bara besökt Kuching och området runt Kuching (en del national parker) och det var fint. Också ett orangutang "sanctuary", allt på nära avstånd från Kuching, som har en mycket trevlig central del.
Jag har bara besökt Västra Sabah, Brunei, samt Miri och Kuching i Sarawak. Och altså aldrig varit i Kalimantan som är den största delen av Borneo. Men vill hävda med emfas att Kota Kinabalu är en roligare stad än Kuching att besöka :)
4 dec. 2019 11:30
Hej har fått lite ny information som oroar mig lite. Vad är det för standard på Borneo? Vissa säger att den är väldigt låg och att man får räkna med magförgifftning och att
det finns ganska stor risk för malaria? Vi tänkte hålla till i Sabah
Av Erik777
4 dec. 2019 16:39
Det är en lite lägre standard än i Väst-Malaysia. Men inte jättelåg standard. Sen beror det så klart helt på var man bor.

Jag är mer orolig för dengue än malaria, båda smittar via myggor. Använd myggnät och myggmedel, ha alltid med mygg-a eller liknande. När man minst anaar det är man på nån myggig plats, köp en elektrisk myggjagare med gifttabletter att använda nattetid på hotellet.

Jag är i Malaysia varje år, jag blir magsjuk av maten här ungefär lika ofta som när jag äter på restaurang i Sverige. Nej säger jag bara, använd sunt förnuft, ät allt som ser gott ut och som andra äter. Undvik sånt som andra inte äter.
Jag kan även meddela att jag alltid tar is till drycken, sockret skippar jag gärna däremot.
Av Hawaii
4 dec. 2019 16:44
Borneo är den tredje största ön i världen, så ang. "standard" - den varierar ju givetvis enormt beroende på om du är i en av städerna eller djupt inne in djungeln! Oavsett vilket land man befinner sig i och om man är orolig för förgiftning så är det ju sunt förnuft att vara extra försiktig. Och samma med malaria - ska ni in i regnskogen eller hålla er till någon stad?
5 dec. 2019 20:37
Tack för informationen. Erik vad skulle du säga det bästa med Malaysia är? Om vi besöker Borneo kommer vi bo i Sabah och ändras tas oss ut för i djungeln för safari. Hur är det med mat i Malaysia har dem stort utbud och kan man leva lite lyxigare om man vill det?
Av Erik777
6 dec. 2019 16:46
Citerat från Wistromemelie:
Tack för informationen. Erik vad skulle du säga det bästa med Malaysia är? Om vi besöker Borneo kommer vi bo i Sabah och ändras tas oss ut för i djungeln för safari. Hur är det med mat i Malaysia har dem stort utbud och kan man leva lite lyxigare om man vill det?
Det bästa med Malaysia är blandniingen av folk och som en konsekvens av det faktiskt maten. Det finns ett så otroligt stort utbud, du har både kinesisk mat och malaysisk mat. I Sabah absolut filippinsk mat. På fastlandet och i lite mindre utsträckning i Sabah även indisk mat. I Malaysia talar man om "våra tre raser" och menar då malajer, kineser och indier (tamiler). Men i Sabah bor även lokala stamfolk och en jäkla massa filipiner.

Sen beror det på vad ni menar med lyx. Jag tycker lyx är att kunna gå ner till Medan Selera och hitta en tant som svänger i hop en krispig masala tosai för fem kronor. Och ta ett glas teh o ais limau tanpa gula för 2 kr. Om jag inte är mätt går jag till ett annat stånd och köper en roti pisang för 3 kr. Lyx är också att när jag inte orkar gå någonstans kunna beställa hem mat från 50 olika restauranger (malay, thai, western, kinesiskt, indiskt, pizza hut, KFC, TGI Fridays. bla bla bla) som levererar inom 30 minuter och pengarna dras direkt från mitt mastercard.

Men iallafall i lite större städer kan du lätt hitta lyxiga restauranger där maten kostar tusentals kronor, speciellt på finare kinesiska och japanska restauranger som riktar sig mot företagsrepresentation. Om du nu vill det. Fundera på vart i Sabah ni ska hålla till (KK, Sandakan, whatever). Sen kollar du på google maps vad det finns för restauranger just där. Om ni gillar asiatisk mat så kommer ni älska Malaysia. Annars kan ni äta på KFC, Texas Chicken och Marrybrown varje dag om ni vill det.