Borneo

Av Jensw
8 jan. 2016 23:03
Visningar: 310
Min sambo och jag kommer åka till Borneo den 16 mars-16 och vi har lite frågor och funderingar...:)
Ska vi boka turtle island, sipadan och mount kinabalu hemifrån eller ska vi göra det på plats?
Vi kommer ha ca 3 veckor på borneo.
V i hade tänkt ta flyget från kuala lumpur till lahad dato.
Hur lång tid tar det ca mellan lahud dato till semporna, och semporna till sandakan?
Vill veta någorlunda så vi kan planera lite:)
Slutligen klarar man av att bestiga mount kinabalu om man inte är direkt vältränad..?
Extremt tacksam för svar!:)
Mvh Jens
9 jan. 2016 02:19
Hej Jens,

Borneo är nice! :)
När jag var där 2011 så bokade jag mina utflykter på plats, men Sipadan kan vara bra att boka i förväg då det är ett begränsat antal platser på ön per dygn.

Mellan Semporna och Lahud Dato är det 16 mil enligt google maps och ska ta dig cirka 2 timmar att åka (utan trafik).
Jag flög till Tawau som ligger sydväst om Semporna, där emellan var det ungefär 7-8 mil om jag minns rätt och tog väl ungefär en timme att åka där emellan.

Angående Mount Kinabalu.. Jag och en kompis gick upp till base camp på 3 timmar, det är vad som kallas "mountain guide speed", normalt är att man går dit upp på 5-8 timmar. Majoriteten av vägen dit är gångväg med en hel del trappsteg av varierande storlek/höjd/djup. Att gå är inte så jobbigt, väderomväxlingarna är värre. Det kan gå ifrån solsken till regn till solsken på loppet av 5 minuter.

Att gå upp till toppen är inte heller särskilt jobbigt, det är rätt brant på vissa ställen men där finns det rep att hålla i. Den svåra biten är nervägen. Varje trappsteg du klev upp för att komma dit måste du också kliva ner igen så vikten av bra skor kan jag inte understryka tillräckligt. Det kommer troligen kännas i fötter och knän när ni kommit ner igen! :)

När ni ändå är i närheten av Mount Kinabalu kan ni ju passa på att besöka Sabah Tea Garden och kanske ta en natt där. Det är lite annorlunda och jag tror många missar stället. Sen finns ett ställe som heter Poring Hot Springs, är precis vad det låter som, varma källor, också ett ställe som folk lätt missar.

Ranau kan ni skippa dock, tråkigaste staden jag någonsin varit i tror jag. :)

Har du funderingar kring något jag skrivit är det bara att svara här, jag bevakar tråden så länge.
Av Jensw
9 jan. 2016 10:46
Tusen tack för alla svar!:-)
Kommer komma mer frågor, jag och min sambo ska bara diskutera ihop oss och försöka planera upp allt lite.
Mvh Jens
Av Jensw
19 jan. 2016 10:11
Ni som varit på turtle Island, har ni några tips på hyfsat bra boenden nära där? Likaså innan dykningen på sipadan tips på hyfsade boenden?
Mvh Jens
Av My53
19 jan. 2016 15:51
Vi bodde på ön Mabul och det var jättebra! Finns boenden i alla prisklasser sedan kan man åka på dagstur till Sipadan(som man inte får bo på längre).
Av Ewa_h
20 jan. 2016 08:32
Hej,

När vi var och dök på Sipadan, 2015, bodde och dök vi med Scubajunkie (www.scubajunkie.com). Vi va jättenöjda! Åker tillbaka i mars igen ;) .

Scubajunkie har dykpaket där boende, mat, dykning och utrustning ingår. Det minsta paketet inkluderar 3 nätters boende(finns olika alternativ på boende), 2 dagars dykning runt Mabul (3 dyk/dag) + 1 dag på Sipadan (4 dyk!!!). Vad jag har hört så är det bara Scubajunkie som gör 4 dyk på Sipadan :)

För att vara helt säker på att komma ut till Sipadan så skulle jag rekommendera att förboka.
Scubajunkie har bara 7 platser/dag med det finns större center som har upp till 14 platser/ dag.

Ha en underbar semester och lycka till med planeringen!!

/ Ewa
Av Ewa_h
21 jan. 2016 07:47
Citerat från Jensw:
Tack alla! Blev lite missförstånd där...
Menar boende innan vi åker ut till turtle island alltså i sandakan?
Likadant innan dykningen i semporna alltså?
Aha,, I Semporna bodde vi hos Scubajunkie... inget fancy men det dög.
Av Kerstin
21 jan. 2016 10:13
Jag var på Borneo i feb förra året. Jag bokade min vandring på Mt Kinabalu hemifrån. Jag valde "Amazing Borneo" som arrangör till min vandring och det fungerade jätte bra. Det är kallt när ni kommer upp till Laban Rata och ska vidare till toppen för att se solen gå upp så ta med varma kläder. Viktig är också att ha bra skor , , vantar och mössa. Vägen upp är ju en vandring som man gör i sin egen takt, så jag tycker att ni ska testa , skulle tro att ni kommer att klara det fint.
Hoppas ni får en kul resa.
// Kerstin
24 jan. 2016 12:13
Vi var på Borneo i september 2015. Då kunde man inte vandra upp på Mount Kinabalu eftersom en jordbävning i juni hade raserat stigarna. Allting verkar ta tid att reparera i Malaysia, men har ni tur är det öppet när ni kommer dit. .