Bilsemester i Italien

Av Emmiiss
30 juli 2010 09:26
Visningar: 15219
Jag och min pojkvän ska åka på en veckas bilsemester i Italien och vi behöver tips på vad man ska se,bo, äta m.m
Vi flyger till Pisa och därifrån tänkte vi hyra en bil och ta oss runt. Har lagt upp en preliminär rutt som går Pisa -Rom-Venedig-Gardasjön-Milano-Pisa.
Behöve som sagt tips på "smultronställen" och "måste se platser".
30 juli 2010 22:49
Vi körde skåne-prag-österrike-trieste-venedig-rom-siena (toscana)-pisa-menton(franska rivieran)-lago maggiore förra sommaren.
I Pisa är det mycket försäljare och folk som försöker lura en när man skall parkera. Så det är bara tornet ni ska titta på sen fort därifrån. Rom är fantastiskt med många fina byggnader och tar minst 2 dgr för att se allt. Parkera bilen och åk tunnelbana eller buss, man lär sig snabbt att hitta i staden med karta som finns på hotellet.
På väg från Pisa till Rom kan ni köra in i Toscana till byarna san gimignano och Siena (sök på googlemaps) Autostradan från Rom till Venedig tar ca 6-7 tim. Kör tidigt då det är svalare. På väg från Milano till Pisa kan Ferrarifabriken i Maranello besökas.
Bor gör ni bekvämast på hotell kolla sembo.se men i Italien funkar det också att campa. Maten håller oftast hög kvalité men kan vara riktigt äcklig om man har otur. Alla former av pasta och pizza rekommenderas. Vi var iväg 19 dagar och hann då även med en bit av franska rivieran vilken börjar i italien med san remo och ventimiglia. Där är nog dom finaste stränderna i Italien.
Av Trea
2 aug. 2010 15:42
Runt Gardasjön är det fint nästan överallt, även om vi tyckte att den norra delen av sjön var vackrast. Om ni gillar vin kan det vara värt att åka till Valpolicella också. Venedig är en måste-se-plats tycker jag, även om det är turistigt. Om ni inte vill lägga massor av pengar på gondol räcker det rätt bra att åka runt med de vanliga vaporetto-båtarna. Maten är helt värdelös och dyr, men staden är verkligen värd att se!

Helena & Peter
http://www.freedomtravel.se
Av Fredros
2 aug. 2010 21:45
Ett tips o två varningar !

Försök i Venedig att få biljetter till "musica a palazzo"(http://www.classictic.com/MPA). Upplev operastjärnorna intill Dig när publiken flyttar runt i palatset och inte på en scen långt bort! I kön utanför upplevde vi gondolerna passera i den smala kanalen med gondoljärerna sjungande " o solo mio" mm.
Bökigt att få bilparkering inför kanalresandet i Venedig. Vi bodde utanför Venedig och tog buss in !

Varningar gäller bilen:

Spara alla hyrbilspapper noga. Mitt kreditkort belastades två ggr för bilhyran.

Ett halvår efterhemkomsten belastades mitt kreditkort dessutom av hyrbilsforetaget pga att de fått en förfrågan om vem som kört bilen i staden Pisa. Sedan skrev polisen i Pisa direkt till mig pga att bilen kört genom en förbjuden zon. Erkännas skall att vi parkerade tillsammans med många andra nära "lutande tornet "och lär då ha kört i en zon för vilken vi ej hade tillstånd. En förseelse som vi inte har en aning om hur den gått till !
Av Mmangol
3 aug. 2010 01:05
Området runt Gardasjön är helt fantastiskt fint!
Ett tips är att stanna till i den lilla staden Malcesine och åka skidliften upp till toppen av Monte Baldo på 1700 m höjd. Därifrån har man en magnifik utsikt över sjön och alla snötäckta bergstoppar runt omkring... Riktigt vackert :)

Marie
Av Mmangol
3 aug. 2010 01:08
Nu lät det som jag pratade om en vinterresa med skidlift och snötäckta bergstoppar :P men liften är öppen året om :)
Av Hkn
3 aug. 2010 16:13 (redigerad)
Gjorde Milano – Rimini – San Marino – Arezzo – Montevarchi – Milano härom året.

Bilhyra:
Hyrde en lite bättre bil från Hertz. Inget trassel alls och minimal risk att du måste betala två gånger. Dock: Gör en noggrann walk-around när du hyr bilen – kolla backspeglar, stötfångare och hjulhus – eftersom parkeringsskador är löjligt vanliga. Jag brukar fotografera tveksamma repor och sådant när jag hämtar ut bilen, för att undvika diskussioner om vem som orsakat skadan efteråt (detta gäller i och för sig i alla länder...).

Trafiken:
Jag har kört relativt mycket i Italien och ryktena om den italienska trafiken är klart överdrivna. Trafiken i t ex Milano och Florens flyter bättre än i Stockholm. Tempot på vägarna är humant. Två orosmoment: Scooter-åkare i städer och cyklister på de lite mindre vägarna.

Smultronställen:
Kommer ni ner till kusten – åk upp till San Marino och ställ in er på att hamna i en turistfälla. Och gillar ni shopping så är det här underliga lilla landet en duty-free zone. Det som gör det värt omvägen: Utsikten uppifrån något av de tre tornen är ganska makalös.

Arezzo (Toscana) – Greve in Chianti och Siena finns i närheten. I Siena kör man en ganska spektakulär hästkapplöpning mitt på torget (googla 'Palio') ett par gånger varje sommar.
Och ska ni bo någonstans så är Villa Fontelunga oslagbart. Stället har nio rum och drivs av tre glada bögar, Paolo, Philip och Simon, som är mästare i att ta hand om sina gäster. Paolos mamma kommer in ett par gånger i veckan och lagar en riktigt bra middag. Dessutom är villan och landskapet så snyggt att man nästan smäller av. Bilder etc. finns här: http://www.guidebook.se/?p=322

I Milano bara måste ni äta på Trattoria Degli Orti. Ett litet obetydligt hål i väggen där krögaren inte pratar många ord engelska. Toppklass. http://www.guidebook.se/?p=423

Och så finns ju Space, Pradas factory outlet http://www.guidebook.se/?p=318 och The Mall, där t ex Gucci, Zegna, Armani och Bottega Veneta säljer det som inte går att sälja till fullpris http://www.guidebook.se/?p=329.

Rimini är en ganska ointressant plats om man inte gillar strandliv. Det går ändå inte att komma ifrån att några av restaurangerna är galet bra, framför allt på skaldjur. Jag bodde här: http://www.guidebook.se/?p=316

Have a nice trip!

:: h ::
3 aug. 2010 16:20
Gardasjön och Rom är vackra.
Milano kan ni lätt hoppa över om ni inte åker dit av särskild anledning.
Ta hellre en extra dag vid Garda t ex. Eller i nån by i Toscana som någon föreslog!

Som nån skrev - i Pisa är det bara tornet ni behöver se - sen fort där i från ;)
Av Asok
4 aug. 2010 16:11
Även San Gimginano i Toscana är en väldigt söt liten stad som rekommenderas varmt.
Vi hade också oturen att köra i förbjuden zon i Florens men inga skyltar nånstans som
talade om det.
Av Sanoj80
4 aug. 2010 19:48
Härlig semester ni har framför er. Italien är underbart och det finns platser att se överallt, sånt som man inte ens vet om förrän man ser det. Skulle därför bara vilja råda er att kanske inte förivra er att åka till alla dessa platser på en vecka, kan nog bli lite stressigt. Stanna ett par tre dagar på några ställen i stället för att flänga runt i en bil. Ni hittar säkert en massa egna smultronställen om ni bara tar er tid att stanna upp här och där och bara njuta. Ha det riktigt gott! och var försiktiga i trafiken!.