Bilsemester i Frankrike

11 feb. 2011 19:39
Visningar: 23974
--------------------------------------------------------------------------------

Jag & min Fru tänkte åka på bilsemester i Juli. Funderar på att åka via Danmark, Tyskland och utefter kusten ner mot Frankrike. Ingen av oss kan franska och jag har aldrig varit i den delen av Frankrike förut.
Är det nån som har några bra tips på platser att besöka, vägar att åka eller ställen som man skall hålla sig borta från. Jag är mest för småvägar och undviker helst både motorvägar och storstäder. Är ute efter schyssta landskap och vindlande vägar och det gör inget om man kan doppa sig i havet.Små städer med mysiga gränder gillar vi o gärna nära vatten
Nån som vet hur det funkar med engelska ? Har lite taskiga erfarenheter från andra delar av Frankrike för ganska många år sen. Har det blivit bättre tro ?
Är det lätt att som i England hitta Bed & Breakfast (typ) eller måsta man boka i förväg (då försvinner hela idén tycker jag). Bra campingplatser där man kan hyra stuga eller husvagn går väldigt bra oxå om det finns tips på det.
Är Holland Belgien nåt att se eller skall man bara bränna förbi ?

Taxam för alla slags tips.
Av Stoffs
13 feb. 2011 21:53
Hej Kjelle.

Om du åker in i Frankrike via Tyskland så är du ganska långt från kusten.
Vilken kust är det ni tar sikte på?

Vi passerade en del av Frankrike under vår roadtrip i somras och passerade då bl.a. en jättefin liten stad vid namnet Colmar. Stadskärnan kallas lilla Venedig och består av MASSOR av korsvirkeshus samt några små kanaler - urmysig är det!

För bilder se: http://www.stoffs.se/2010/07/roadtrip-dag-3-tisdag-strasbourg-milano.html

Om ni har tid rekommenderar jag en tur upp i Alperna - om ni gör detta via Schweiziska eller de Franska vägarna borde spela mindre roll.

Vi bokade alla våra boenden via hotels.com och booking.com - fungerade klockrent!
13 feb. 2011 22:44
Vi hade tänkt åka efter kanalkusten, eller strax innanför om det finns fina platser nedåt Frankrike.
Och vi vill inte boka boende i förväg, man blir så beroende av att passa tid, bl.a då.
14 feb. 2011 02:11
Jag föredrar ju sydkusten av Frankrike med alla härliga små byar och småvägar där.
Visst är fransmännen svåra på att tala engelska men det går bara men vill prata.
Vill de inte hyra ut rum så åk till nästa, vill de ha betalt så lär de nog försöka med sin engelska de kan...;)
Men ska ni till västkusten måste ni väl besöka Mont Saint Michele.
Från Wikipedia:
Mont-Saint-Michel är en fransk kommun och ett kloster i departementet Manche, Basse-Normandie vid gränsen till Bretagne i norra Frankrike. Kommunen betraktas som ett världsarv enligt UNESCO och är en av de minsta i landet med sina 43 invånare (2006).
Mont Saint Michel har blivit kallat en av Frankrikes mest betagande syner, vilket är helt förståeligt. Klostret ligger nämligen högt uppe på ett berg på halvön Mont-Tombe mitt ute i Atlantens vatten. Då och då blir Mont-Tombe till en ö i och med att tidvattnet översvämmar den naturliga landbron som förbinder klostret med fastlandet. I omgivningen finns det enbart låga slätter samt leran på Atlantens botten, som emellanåt dyker upp ur vattnet, vilket gör Mont Saint Michel ännu mer stolt och häpnadsväckande. Platsen är ett av Frankrikes mest populära turistmål med runt 3 miljoner besökare varje år.

Mvh Eva
24 feb. 2011 19:59
Hej, Vad trevligt det låter. Ska ni hyra stuga så finns det mycket svenskar i Frankrike som hyr ut, kanske kan ni hitta något ställe som blir en del av resvägen. Går ni in på fritiden.se så finns det under utland massor att titta på, både lägenheter och hus, hoppas det kan hjälpa. /Erik på fritiden.se
27 feb. 2011 21:09
Förtydling: Tack för era svar men vi avser som jag skrev ovan att åka till kanalkusten o en bit ner efter den o är intresserade av campingar o B&B o plaser att besöka i de trakterna
28 feb. 2011 13:47
Tack för tipset med klostret Eva, låter väldigt intressant, ni som verkar ha sett en hel del utefter kanakusten, o söderut efter den. Hur är chanserna att bo på Camping o B&b efter vägen o har ni fler tips, vi är intr av mysiga små städer med gränder o restauranger, som ligger nära eller relativt nära Atlanten. Även kloster, kyrkor. Har ni även tips på vägen ner t.ex i Holland så tas det emot. Är det mkt turister i juli? Mvh: Kjelle
6 mars 2011 20:24
Jag har varit i Normandie ett par gånger, där är engelska inget problem av historiska skäl förmodar jag.
I övrigt så klarar man av de flesta göromål utan att kunna språket, kommer ni till ett B&B eller en camping så är det ganska givet vad ni önskar...

Åker ni längs atlantkusten hela vägen tycker jag att ni ska passa på att köra på atlantvallen, det är inget som jag skulle åka massa mil extra för, men skillnaden i avstånd jämfört med att åka på andra sidan är negligerbar. Ett imponerande byggnadsverk, passar bra för en fikapaus.

Det finns en del att se i Nederländerna om ni är krigsintresserade, en hel del bunkrar sen andra världskriget går att se på fälten. Tyvärr har jag slarvat med att dokumentera var jag har varit så jag kan inte ge några konkreta tips på det.
Någonstans efter kusten finns det bland annat ett museum i en gammal tysk militäranläggning som designats för att kunna bomba Storbritannien med en stor kanon. Där finns även en mobil kanon på närmare 100 ton monterad på en järnvägsvagn, 1 av 2 kvarvarande. Imponerande om man gillar den typen av sevärdheter. Om ni är intresserade av sådant ger jag gärna tips på bra sevärdheter i Normandie, jag har sett långt ifrån allt men det finns några guldkorn.

Åker ni längs kusten i Frankrike är det väldigt lätt att växla mellan motorväg och havsnära småvägar efter humör. Vägnätet i Frankrike är överlag mycket bra se dock till att ha lösa pengar om ni åker motorväg. Många vägtullar mellan 1 - 5 Euro ungefär.

Bron över Seine söder om Le Havre är ett konstverk i sig, där är det definitivt värt att ta motorvägen bara för att få åka över bron. Är inte säker på om det finns någon annan väg i närheten i och för sig.

Under mina resor har jag sovit i tält, har därför ingen erfarenhet av B&B.
På kontinenten upplever jag det som att husvagnar och stugor inte är lika vanliga på campingar som i Sverige, både fattig och rik sover i tält alternativt husbil.
6 mars 2011 21:26
Tack för info Jakobsson, det var intressant upplysning. Dock är vi bara lite allmänt intr av historia, men så klart efter den vägen som du beskriver måste vi ju se några platser iaf, det är givet. Vi är som sagt intresserade av små mysiga städer, havet, ev slott, m.m. Vad ska man annars ha för dokument med sig när man bilar genom de länderna neröver? Och vad är Atlantvallen för nåt?
6 mars 2011 22:02
Det var roligt att dela med sig av något vettigt :)

Om ni är lite allmänt historieintresserade och samtidigt vill se små mysiga städer och slott så tänker jag direkt på Omaha beach och St. Mere Eglise. Där kan ni slå två flugor i en smäll.

Av de tre D-dagen stränder som jag har besökt tyckte jag att Omaha var bäst och inte lika kommersiellt som Utah. Ligger här: http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=sv&geocode=&q=omaha+beach,+france&aq=&sll=37.0625,-95.677068&sspn=52.815565,135.263672&ie=UTF8&hq=omaha+beach&hnear=omaha+beach,+14710+Vierville-sur-Mer,+Calvados,+Sydnormadiet,+Frankrike&ll=49.388407,-0.86277&spn=0.171408,0.528374&z=12

Mycket vackert men samtidigt historia, amerikanska kyrkogården ligger vackert uppe på berget. Stranden är fin, folk solar och badar men med respekt. Själv kände jag dock att det var svårt att vara badsugen på en sådan plats.

St Mere Eglise är ett riktigt guldkorn: http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=sv&geocode=&q=st+mere+eglise,+france&aq=&sll=49.388407,-0.86277&sspn=0.171408,0.528374&ie=UTF8&hq=&hnear=Sainte-M%C3%A8re-%C3%89glise,+Manche,+Sydnormadiet,+Frankrike&z=13

En av de första städerna som befriades av fallskärmsjägarna. Kriget är inte så närvarande som på stranden, här är det också gladare. Mindre död, mer befrielse. Förutom det en underbar liten stad. trevlig camping mitt i stan, dock inga stugor för uthyrning. Minst en bra restaurang med bra priser.

Vill man hitta små genuina städer/byar kör på de snirklande vägarna, bra att inte ha bråttom dock då det är lätt att villa bort sig. GPS är bra att ha om man känner sig osäker på att läsa kartor. När jag var där första gången hamnade vi av misstag på en liten bymarknad, vi var säkert de enda turisterna där. Ett sånt ställe hittar man tyvärr sällan tillbaka till.

Jag har annars dålig koll på slott i de här områdena, är lite för fokuserad på andra världskriget. Tror någon i tråden här nämnde det slottet som ligger ute i vattnet där vägen ut till ön täcks vid högvatten. Cirka 15 -20 mil från St Mere Eglise, har dock inte varit där.

De dokument du behöver är registeringsbeviset, bara den ena delen behövs. Den delen som det inte går att byta ägare med är det du ska ta med, kommer inte ihåg om det är del 1 eller del 2. Om ni lånar bil ta med ett intyg om att ni har fått låna bilen, ifall det blir strul är det bra att kunna bevisa att ni inte har stulit bilen. Försäkringspapper bör förenkla om olyckan är framme. Nationellt id-kort eller pass, så länge ni håller er inom schengen. Och körkort naturligtvis. I övrigt det vanliga, sjukförsäkringskortet mm.

Observera att vissa länder har krav på reflexväst, 2 varningstrianglar etc. Kolla in http://bilaieuropa.se/ som vanligtvis har de senaste uppdateringarna på detta.

Atlantvallen kan vara två saker:
1. http://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_Wall
Tysk försvarslinje sen andra världskriget, det är de resterna som kan ses både i Nederländerna och Frankrike.

2. Det var den här jag pratade om. En lång vall som håller havet ute, nivåskillnaden mellan in och utsida kan lätt ses med blotta ögat. Ovanpå den går det en fyrfilig motorväg och cykelbanor. Det finns flera slussar för att släppa in och ut fartyg. På mitten finns ett utkikstorn och ett café. Jag tror att de serverar lättare mat också.

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=sv&geocode=&q=53.018563,5.208836&aq=0&sll=53.083921,5.291977&sspn=0.158167,0.528374&ie=UTF8&ll=52.773693,5.41626&spn=0.637214,2.113495&z=10
Citerat från kjelleberglund:
Tack för info Jakobsson, det var intressant upplysning. Dock är vi bara lite allmänt intr av historia, men så klart efter den vägen som du beskriver måste vi ju se några platser iaf, det är givet. Vi är som sagt intresserade av små mysiga städer, havet, ev slott, m.m. Vad ska man annars ha för dokument med sig när man bilar genom de länderna neröver? Och vad är Atlantvallen för nåt?
6 mars 2011 23:06
Ojoj, tack igen Jakobsson, kan vi inte få åka snart, det låter bara bättre o bättre, tack så hemskt mkt.
Av Hkn
7 mars 2011 00:19
Mont S:t Michel har redan nämnts. Det är ett galet ställe. One of a kind.
Det är dessvärre också en turistfälla. Var beredd på att kryssa genom gränder där man säljer Kurt Cobain-t-shirts och annat trams innan du kommer upp till själva klostret.
När ni väl är där, invänta tidvattnet. Den stora bukten där klostret ligger har ett av de kraftigaste tidvatteninflödena som finns. Det brukar stå fiskare med stora håvar i vattnet och vänta på flodvågen (den är bara någon decimeter). Ganska spektakulärt.

Lite krigsminnen har redan nämnts. I Normandie duggar de ganska tätt. I Colleville-sur-Mer nära Omaha Beach finns den amerikanska med nästan 10 000 gravar. Speciellt, på många sätt.

Bränn förbi Holland och Belgien. De är värda sina egna resor.
Har ni väldigt gott om tid, så kan ni alltid överväga att åka lite längre nedåt, till Bretagne. I de sömniga små samhällena Le Croisic och Le Pouliguen kan man känna sig lite exotisk (väldigt ont om andra turister än franska). Sommartid går det t o m att göra vistelsen där till badsemester.

Folk i Normandie och Bretagne är överlag väldigt avslappnade och sköna typer (har ni någon gång varit i Paris så lovar jag att ni kommer att märka en tydlig skillnad). Däremot varierar kunskaperna i engelska, framför allt bland de lite äldre. Lär er de enklaste grejorna (att hälsa och tacka) så kommer ni långt med att bara vara glada och använda händerna.

Kör försiktigt!

:: h ::
7 mars 2011 00:38
"Bränn förbi Holland och Belgien. De är värda sina egna resor.
Har ni väldigt gott om tid, så kan ni alltid överväga att åka lite längre nedåt, till Bretagne. I de sömniga små samhällena Le Croisic och Le Pouliguen kan man känna sig lite exotisk (väldigt ont om andra turister än franska). Sommartid går det t o m att göra vistelsen där till badsemester."
Tack, ja Le Croisic har vi faktisk tittat på o eventuellt ha som slutmål o bo där. vi såg att www.sembo.se har hotell där som såg lockande ut, vi har inte bestämt ännu.
Av Annl
9 mars 2011 20:31
Har länge drömt om att resa i Normandie och i spåren av D-day så era reseberättelser var mycket intressanta.

Beträffande frågan om att resa i Frankrike utan att kunna franska så har jag universaltipset;

och det är att vara artig och att inleda konvserationen på franska för att sedan få dem att förstå nödvändigheten av att övergå till engelska, typ

Bonjour madam/monseuir. Parle vous anglais?

= du har varit artig, du har försökt att snacka franska och de begriper att den gumman/gubben fattar inte ett smack franska men var i alla fall artig!

Fungerar utmärkt -såväl i Paris som på Rivvan - och de är hur trevliga och snälla som helst.

Bon Voyage! (=trevlig resa).
Av Kafoe
2 apr. 2011 19:24
Angående språket så har användandet av engelskan förbättrats avsevärt på bara några få år, det är min uppfattning, åtminstone. Och självklart inleder man alltid på franska om det inte förstås direkt att engelska är ok. Nu kan jag även en del franska, men det är alltid skönare att gå över till engelska när de vill det. Det finns till och med fransmän som gärna vill praktisera sin engelska - vilken skillnad från bara några år tillbaka.