Behov av att planera och boka i förväg?

Av Mg12
22 nov. 2010 22:28
Visningar: 827
Hej!

I slutet av februari och fem veckor framåt ska jag och min fru åka till Australien för första gången. Vi tänkte åka till Melbourne, sen Tasmanien och hyra bil och kolla runt där i några dagar (Hobarth samt nån nationalpark), därefter Sydney och sen Cairns med fler besök i regnskog samt stora barriärrevet. Det vi känner oss osäkra på är vad man bör/måste boka i förväg, d v s hemifrån, och vad som funkar lika bra (eller kanske bättre?) att boka där. Gäller allt från inrikesflyg, hotell såväl i storstad som ute i regnskogen, hyrbil. Vi har väl växt ifrån enklaste backpackerövernattningarna och vill ha det någorlunda bekvämt men samtidigt försöka hushålla på ett vettigt sätt med resekassan. (Pengar växer som bekant inte på träd, inte ens i Australien tror vi. :-) ) Nån som kan ge lite vägledning eller har tankar kring detta?
24 nov. 2010 16:17
Man behöver i princip inte boka i förväg, men om ni inte har egen dator med Internet med er så är det kanske lättast att ha kollat upp intressanta hotell i förväg. De har ofta ett 1 800-nummer som ni kan ringa gratis från en telefonkiosk och boka när ni väl är där. Eller så har ni kanske en guidebok med er där ni kan kolla upp nåt intressant.

När det gäller flyg är det i regel dyrare ju senare ni bokar, så kan ni göra det redan innan sparar ni förmodligen pengar på det. Men då måste man ju veta när man ska åka.
Hyrbil är nog strunt samma om ni bokar hemifrån eller på plats.

Utflykter bokas lättast på plats.
25 nov. 2010 01:41
Tja, jag kom aldrig längre söderut än Sydneys södra förorter men lite tips.

Vill ni bo helt OK (3-stjärnigt) men slippa den värsta backpackerkänslan kan jag rekommendera The Royal Exhibition nära centralstationen och i utkanten av Surry Hills. Standard dubbelrum från 120 AUD.

www.royalexhibition.com.au

Vill ni unna er någon dag av lyx kan jag rekommendera (5-stjärniga) Sir Stamford at Circular Quay där jag jobbade. Bättre läge hittar ni inte. Någon minut från Opera House och färjeterminalerna, tvärs över gatan från Botanical Gardens och ytterligare några minuter från The Rocks.

www.stamford.com.au

Jag rekommenderar alltid någon natt i Blue Mountains. I Leura finns världens coolaste (?) boende - Old Leura Dairy - som består av flera hus med plats för allt från 2 pax till 11 stycken.

www.oldleuradairy.com.au

Alternativet om ni vill bo på ett RIKTIGT bra B&B är Lurline House i Katoomba. Riktigt trevliga rum och dessutom drivet av min ende idol någonsin inom Hospitality. Bättre värd går inte att hitta.

www.lurlinehouse.com.au

Men Marie har en poäng... Boka i förväg (men inte för mycket i förväg) för vanligt är att priserna sjunker successivt fram till de närmaste dagarna innan incheckning (oavsett om det är transport eller boende) medan du på dagen (och platsen) med stor sannolikhet får betala fullt pris eller något däromkring igen.
Av Asok
25 nov. 2010 15:18
Hyrbil är alltid billigare att boka hemifrån än på plats. Boende är väl lite beroende på vart ni skall. Det är ju högsäsong i febuari/mars så vissa ställen kan ju bli fullbokade tidigt, helst de lite billigare.
Av Stoffs
25 nov. 2010 15:30
Det här med att boka innan eller inte är ju lite en smaksak. Inför sommarens roadtrip - http://stoffs.blogspot.com/2010/08/roadtrip-ett-aventyr-i-europa.html - brottades vi med just den tanken och vi kom fram till att vi skulle boka allt i förväg (även om det hade gått att fixa allt på plats).

Anledningen till att vi bokade innan avfärd var att vi ville ha en mer exakt budget. Men framförallt ville vi slippa lägga energi på att leta upp hotell och jämföra priser och instället koncentrera oss på att upptäcka omgivningen - hotell har man sett tillräckligt av :)

Smaken är som baken, och en del tycker att leta hotell är en del av upptäckandet/äventyret.
Av Mg12
5 dec. 2010 12:35
Hej igen!
Stort tack för alla svar med förslag och tankar kring detta samt även andra tips (Blue Mountains låter ju trevligt! :-) ) Vi gör nog, efter att ha tänkt vidare på saken, att vi bokar mycket hemifrån. Känns bra att ha det gjort och kunna slappna av sen och inte behöva hålla på att tänka på att boka inrikesflyg etc. Tack återigen för alla svar! :-)
Av Frii
5 dec. 2010 14:48
Vi (två vuxna, två barn) åker till Australiens sydöst-kust (Melbourne-Brisbane) 6 veckor i februari/mars. Vi har valt att boka flyg och hyrbil i förväg samt boende för de första tre nätterna.

Hyrbil finns normalt tillgängligt med kort varsel, men vi tyckte att vi fick bra pris när vi sökte på Destination.se. Vi ville inte lägga tid på att leta efter boende med jetlaggade hjärnor och trötta barn, därför förbokning av rum några nätter.

Kolla även public holidays (mer bokat då) på ex. http://australia.gov.au/topics/australian-facts-and-figures/public-holidays