Bed and breakfast i St Ives

5 jan. 2014 20:14
Visningar: 889
Vi är ett par 60+ som tänker oss att resa till St Ives i september 2014. Vi kommer att utforska området med buss och efterlyser nu erfarenheter från billigt bra boende med frukost centralt i St Ives. Tips på boende, utflykter, matställen mottages med tacksamhet.

Mvh/Ann&Bengt
6 jan. 2014 15:23
Lyckost er!

Just hemkommen från min sjätte resa - den andra över nyår (en stor helg i St Ives då alla klär ut sig och går runt på stan). Jag har en del foton på min blogg Barabrittiskt men är det något särskilt ni gillar att göra för jag har inte hunnit skriva så mycket om just mitt älskade St Ives än då jag vill skriva om hela Storbritannien?

Konst är ju stort. Själv tycker jag inte Tate är så imponerande (och de stänger för renovering om några månader om jag inte minns fel) men deras café med takterass är jättemysigt att sitta på och titta ut åt alla håll. Då föredrar jag Barbara Hepworths hus och ateljé (det finns kombinationsbiljetter) om man kommer tidigt innan alla andra och kan sitta i den tysta trädgården bland skulpturerna.

Beroende på vädret så är vandring stort. Antingen går man till den vackra byn Zennor ute på heden vid Atlanten (dit det också går buss och som har ett fint bymuseum) med sin pub med fantastisk mat (det går att ta taxi hem om man missar sista bussen, bara man har växelpengar till telefonen för här funkar inga mobiler) eller den lite mindre ansträngande vandringen in i bukten till Carbis Bay med sitt hotell där man kan ta en drink och tåget tillbaka. Tågresan St Erth till St Ives är makalöst vacker och ska ni åka buss så tar ni kanske tåget ner från London ändå?

Äta...var ska jag börja. Missa inte Porthminster Café på Porthminsterstranden (bör bokas). Ganska dyrt men värt allt med den miljön. Har ni tur ser ni delfiner. På väg dit kan ni ta en aperitif i hotellbaren på Pedn Olva och se ut över staden.

Eftersom min dotter mest surfar så hänger vi på den lite vildare stranden Porthmeor och även där finns ett strandcafé med lite enklare men också väldigt god medelhavsaktig mat och fin utsikt. Från båda stränderna kan ni ha turen att se delfiner och säl. Det går också att åka på båtturer om ni är extra intresserade av sälar och fågelliv.

Tja...Beach Restaurant är en annan av mina favoriter. Fantastiska fiskrätter tillagade precis som du vill. Alba i det tidigare livbåtshuset är en annan bra restaurang och koljapaj med clotted cream och hemgjord potatissallad på Digey Food Room är galet god. Vi äter också de prisbelönta, annorlunda och ekologiska hamburgarna på Blas Burgerworks där man ofta delar bord med andra i den lilla lokalen.

Med buss är det 300 som gäller för att ta sig till de stora sevärdheterna här ute. Jag antar att ni redan läst på en del och vill se Minackteatern som är makalös liksom stranden nedanför. Den passerar också Land's End som är en turistfälla men visst vill man hoppa en buss och se det hela för naturen är ju vacker. Den är dock enligt mig som allra vackrast mellan St Just och St Ives. Där ligger också Geevor Tin Mine med sitt gruvmuseum som är väl värt ett besök.

Rekommenderar också en tur till den lilla byn Mousehole. Då byter man buss i Penzance som är rätt slitet men pubarna Admiral Benbow och The Dolphin på Chapel Street är båda väldigt trevliga och den sistnämnda inte allt för långt från busstationen om man går längs vattnet. Här ser man också St Michael's Mount som ju är ett måste ute på sin klippa med tidvattenväg. Det går många bussar till Marazion även från St Ives (en del 300 tar den omvägen t.ex.).

Ytterligare en trevlig och betydligt mindre turistig resa är bussen St Ives till Newquay där man inte åker till partajandets Newquay utan hoppar av i St Agnes och tar sig promenaden ner till Trevaunance Cove och puben Driftwood Spar med eget bryggeri. En vacker bussresa där det också går att bara åka till Godrevy ("Virginia Woods" fyr, synlig från St Ives på andra sidan viken) och promenera ut till fyren med sina sälklippor. Ha bara koll på tidvattnet om ni vandrar ut på stenarna - det går att ta båt runt fyren från St Ives också.

Boende i september bör bokas nu. Det är festival varje år i september och 2014 är datumen 13-27:e. Vi bodde bara på B&B allra första gången. Sedan blev det Pedn Olva och nu bor vi alltid i egen stuga så jag har inget uppdaterat B&B att rekommendera på egen erfarenhet. Däremot kan jag säga att följande har kanonläge nere vid hamnen och bra rykte:

http://www.anchoragestives.co.uk/

http://www.touristnetuk.com/sw/greymullet/

Eftersom ni ska åka runt med buss kanske ni också vill ha något närmare buss- och järnvägsstationerna:

http://trevosehouse.co.uk/

Vi brukar bo i stuga snett emot Trevose och det var tidigare B&B med annat namn tills ägaren sålde och det är nu totalrenoverat och väldigt trevligt.

St Ives är backigt och de flesta övriga B&Bs ligger uppe i backarna med undantag för de som ligger i de gamla fiskarkvarteren Downlong, nära de första alternativen jag gav.
6 jan. 2014 19:27
Tack så hemskt mycket för ditt svar, det hjälper oss jättemycket, jag har precis bokat resa med Norwegian och även skicka mail till greymullet för rum. Ska bli fantastiskt intressant, har precis börjat läsa om Snäcksamlarna, det var väl där intresset för Cornwall startade för rätt många.

Återigen tack.
Mvh
6 jan. 2014 22:21
Citerat från Katarina29:
Tack så hemskt mycket för ditt svar, det hjälper oss jättemycket, jag har precis bokat resa med Norwegian och även skicka mail till greymullet för rum. Ska bli fantastiskt intressant, har precis börjat läsa om Snäcksamlarna, det var väl där intresset för Cornwall startade för rätt många.

Återigen tack.
Mvh
Ja Rosamunde Pilcher kom från Carbis Bay som är byn alldeles innan St Ives längs järnvägen. När tyskarna har semester i augusti så kommer de i drivor för att se hennes miljöer eftersom de visar TV-serierna i Tyskland. Carbis Bay var stället jag skrev att det går att vandra till från St Ives. Oerhört vackra stränder hela vägen fast man vandrar i skogen ovanför dem - fantastiska vyer.
30 juni 2014 10:46
Vi ska också dit och vandra just i september i år. Tack för all info i denna tråd. Vet ngn varför alla vandrar från St Ives till Penzance? Vi funderar på att gå andra hållet och sluta i St Ives. Finns det nackdelar med det?
30 juni 2014 18:10
Toppen med tips om St Ives! Vi ska åka dit en vecka i månadsskiftet juli-augusti. Förstår att det kommer att vara mycket turister där vid den tidpunkten men vi hade ingen möjlighet att förlägga resan någon annan vecka eftersom dotter som är au pair i St Albans är ledig just då :)
Av Desires
30 juni 2014 18:38
St Ives är verkligen en jättemysig och charmig större fiskeort, omgiven av skön natur och vackra stränder! , Det blev vår favoritstad när vi bilade runt där för några år sedan, skulle gärna återvända dit!.Miljön här påminner mer om Sydeuropa med de vita och pastellfärgade stenhusen och vackra sandstränderna… så mysigt!

I St Ives bodde vi på ett B&B uppe på höjden, men det var ändå nära ner till den centrala stadsdelen, ca 5-10 min bara. Vårt B&B hette Carlill Guesthouse, bra B&B tyckte vi. Trevlig värdinna, mysigt rum, perfekt läge nära byn. Carlill Guesthouse (www.carlillguesthouse.co.uk)
Ett annat B&B jag sett där är Ten Ocean View som fick "Certificate of excellensce 2014", det ser verkligen fint ut, men har ej bott där själv.

Den lilla byn Mousehole skrivs det också om här - och jag kan bara hålla med! Den mycket söta och pittoreska byn tycker jag verkligen ni ska se, så himla gullig och fin!!
Här kan ni få mer tips o se många foton från Cornwall (St Ives, Mousehole, Polperro, Sidmouth)
http://www.desires.se/#post132

30 juni 2014 20:06
Hej alla St Ives vänner!

Tack för alla inlägg och för fantastiska bilder på din blogg Desire.
Vi kommer att bo på Anchorage B&B och anländer den 13 september, samma dag som karnevalen börjar.
Ska bli fantastiskt intressant och vi ser fram mot långa promenader, våra ben klarar nog inga dagsvandringar tyvärr. Inser att på 5 dagar hinner man nog inte med allt så det kommer att bli svårt med prioriteringar.

Ha en helt underbar semester alla.
18 juli 2014 10:34
Citerat från Karroand:
Vi ska också dit och vandra just i september i år. Tack för all info i denna tråd. Vet ngn varför alla vandrar från St Ives till Penzance? Vi funderar på att gå andra hållet och sluta i St Ives. Finns det nackdelar med det?
Njae, jag vet inte att alla vandrar åt det hållet. Kanske har du läst om många som kommer från trakten och vandrat för välgörenhet för då slutar de gärna hemma i Penzance. Kanske har du också läst om folk som börjat tidigare på nordkusten och vandrat ut till St Ives via Carbis Bay för den vandringen skulle jag nog göra åt det hållet. Det är så makalöst vackert att se St Ives dyka upp efter alla sandstränder.

Själv skulle jag sluta i St Ives eftersom jag älskar området runt Zennor och där sluttar det sedan nedåt mot St Ives med utsikt ut mot Godrevy Lighthouse i fjärran. Jag är faktiskt inte säker på hur mycket upp och ner det blir åt endera hållet borta vid Cape Cornwall och Land's End för där har jag bara rört mig på landsvägen och enstaka stränder.
18 juli 2014 10:40
Citerat från Chrillan68:
Toppen med tips om St Ives! Vi ska åka dit en vecka i månadsskiftet juli-augusti. Förstår att det kommer att vara mycket turister där vid den tidpunkten men vi hade ingen möjlighet att förlägga resan någon annan vecka eftersom dotter som är au pair i St Albans är ledig just då :)
Bättre ett fullsmockat St Ives än inget St Ives. :D

Är man bara beredd på att det kommer att vara trångt om saligheten så att man inte blir besviken så går det bra. Det är faktiskt värst på den smala gågatan Fore Street där alla ska in och ut i affärerna. Man bör också boka bord innan kvällen om man sett någon restaurang man gillar (jag har skrivit om ett par på bloggen men vill inte dränka den i St Ives, haha). Jag rekommenderar också att ni hänger på låset till Barbara Hepworths studio innan alla andra hunnit dit så att stämningen är rofylld. Ta en tur på vandringslederna ut ur staden så slipper ni värsta trängseln också.
18 juli 2014 10:48
Citerat från Katarina29:
Hej alla St Ives vänner!

Tack för alla inlägg och för fantastiska bilder på din blogg Desire.
Vi kommer att bo på Anchorage B&B och anländer den 13 september, samma dag som karnevalen börjar.
Ska bli fantastiskt intressant och vi ser fram mot långa promenader, våra ben klarar nog inga dagsvandringar tyvärr. Inser att på 5 dagar hinner man nog inte med allt så det kommer att bli svårt med prioriteringar.

Ha en helt underbar semester alla.
Om ni inte orkar dagsvandring så vandra sträckan Carbis Bay-St Ives (går ni från St Ives så börjar den med ett par rejäla uppförsbackar och går ni från Carbis Bay så börjar den med en massa trappor fram till en järnvägsbro och så en sluttande backe). Det går att ta lokaltåget eller bussen ena vägen och vandra den andra och det är vacker utsikt, fin växtlighet/stränder hela vägen. I rask takt tar detta en halvtimme så ni behöver alltså inte göra en hel dagstur även om ni tar det långsamt och just den här sträckan av kustleden är stigen mestadels asfalterad. Carbis Bay till Lelant som är fortsättningen går mer nere bland sanddynerna på Porthkidney (och lockar med puben The Badger i Lelant när man kommer fram).

Jag bodde i ett av de vita husen snett emot Anchorage förra veckan. Vi bokade det för att vår favoritstuga inte har WiFi och det börjar kännas nödvändigt med en tonåring. Dessutom älskar hon surfstranden åt det hållet.

Ta förövrigt med öronproppar om ni störs av skrikande trutar nattetid. Själv älskar jag ljudet för det är St Ives.
19 juli 2014 14:53
Citerat från Barabrittiskt:
Är man bara beredd på att det kommer att vara trångt om saligheten så att man inte blir besviken så går det bra. Det är faktiskt värst på den smala gågatan Fore Street där alla ska in och ut i affärerna. Man bör också boka bord innan kvällen om man sett någon restaurang man gillar (jag har skrivit om ett par på bloggen men vill inte dränka den i St Ives, haha). Jag rekommenderar också att ni hänger på låset till Barbara Hepworths studio innan alla andra hunnit dit så att stämningen är rofylld. Ta en tur på vandringslederna ut ur staden så slipper ni värsta trängseln också.

Det låter bra det, tack för tips :)