Bästa tiden, vad får man inte missa? Central & sydamerika

3 dec. 2014 10:51
Visningar: 2587
Hej! Går i restankar och planen är att ta mig ner till centralamerika runt April. Stanna 4-5 månader och på den tiden hinna ta mig ner till sydamerika också. Must does i sydamerika är bolivia, peru och colombia.

Största frågan är egentligen; hur är vädret? Vet att det är regnperiod i centrala, men det innebär väl egentligen bara mindre turister? Något man inte får missa i centrala? Tänker costa Rica, nicaragua och panama i första hand.
Någon som varit i Sydamerika juni-okt? Hur upplevde ni det? Är det OK då eller bättre att åka senare?

När jag ändå håller på kan jag ju passa på att fråga vad ni hade för budget per månad? inser att detta är olika från land till land, men på ett ungefär.

/Sarah
Av Bibby
4 dec. 2014 17:10
Panama tycker jag var bäst av alla de länder jag besökt i Latinamerika, ett absolut måste i min mening. Inte lika billigt som Colombia men räcker med 3-4 dagar där, i stan iaf.
Equador gillade jag också.

Peru och Bolivia vet jag inte men iaf Bolivia verkar spännande, sen tycker jag Chile verkar intressantare än Peru.
Vet mer om dessa länder om en månad :)
Av Jonas73
9 dec. 2014 19:37
Hej Sarah,

Jag har gjort en resa i Centralamerika (Guatemala) och tre resor i Sydamerika norr om ekvatorn (Colombia, Ecuador, Venezuela, Guayana och Surinam) under regnsäsongen och månaderna maj – september. Söder om ekvatorn i Peru och Brasilien börjar den något kallare torra säsongen i maj/juni.

Under regnsäsongen kan vissa vägar vara i dåligt skick på grund av att lermassor rasat ner på vägen vid häftiga regn eller förvandlat grusvägarna till lervälling eller raserat broar. Om man har gott om tid är det normalt inga problem. Allting tar bara lite längre tid. Det är normalt helt ok att resa under den här tiden på året. Om du har extremt otur (som jag hade i Guatemala 2010) kan en tropisk storm eller orkan dra in över Centralamerika. 2010 ställde stormen Agahta till med en hel del skada och skapade kaos under några dagar innan allt började fungera mer eller mindre normalt (med undantag för de värst drabbade områdena).

Colombia, Ecuador och framför allt Peru har tre olika klimattyper samtidigt, varm och fuktig regnskog, betydligt kallare och torrare i Anderna och ökenklimat längs delar av Perus kust. Vid kusten i norra Colombia är det varmt karibiskt klimat med fantastiska ständer.

Syd och Centralamerika är billigt jämfört med Sverige. Hur mycket det kostar per dag/månad beror i stor utsträckning hur du bor och vad du vill äta. Min genomsnittskostnad har varit i
Guatemala 220 kr/dygn (2010)
Peru 330 kr/dygn (2011)
Ecuador 353 kr/dygn (2013)
Colombia 414 kr/dygn (2013)

I dagskostnaden har ingått
• boende i enkelrum med privat eller delat badrum på enklare hotell
• frukost, lunch och middag på enklare restauranger
• taxi, båtar, lokalbussar och långfärdsbussar
• entréavgifter till museum, nationalparker och liknande
• dagsutflykter

Dyrare aktiviteter som Galapagosöarna, Macchu Picchu, Kaieteur falls och Nazcalinjerna eller inrikesflyg ingår inte i dagskostnaderna. I Colombia kan du spara en hel del om du i stället bor i sovsal på vandrarhem för turister. I Guatemala, Ecuador och Peru är enkelrum på enklare hotell ofta billigare än vandrarhemmen.

Jag har ännu inte varit i Bolivia, Costa Rica, Nicaragua eller Panama men jag rekommenderar definitivt Guatemala, Colombia, Ecuador och Peru!
Trevlig resa! /Jonas