Bästa årstiden för en rundresa i Australien?

Av Kulta
21 sep. 2010 16:40
Visningar: 3327
Jag och maken har så smått börjat planera för vår drömresa: Australien runt med husbil i tre månader. Mitten på januari till mitten på april, börja i Sydney och köra norrut med en avstickare till Alice Springs, sedan västkusten söderut. Funderade först på att lämna bilen i Perth och flyga hem därifrån men har även tala lite om att köra "hela varvet runt" och komma tillbaka till Sydney, det finns ju så mycket vi vill hinna se och uppleva att det känns svårt att välja bort något.

Någon som har erfarenhet av en liknande tripp?
Med tanke på klimatet i de olika landsdelarna, är jan-april ok eller är det bättre vid någon annan tid på året?
Andra synpunkter på upplägget?
22 sep. 2010 12:51
Bara en liten kort passus... Januari är schysst i Sydney (men det kan regna en del fortfarande) men i Queensland (och Sydney för den delen) kan det vara extremt varmt (40+) i januari så ha inte för bråttom upp.

Månadsupplägget verkar annars schysst. Några av de bästa månaderna att vara i Oz på och imars-april kan det vara skön sensommar i många områden.
23 sep. 2010 18:01
Japp, norra halvan ska man ta maj-oktober och södra halvan november-april. Ungefär. Så att börja i söder och sluta i norr är bäst för er. Men jag hade senarelagt det hela ett par månader.

Det är LÅNGA sträckor ni pratar om om ni ska köra bil hela vägen. Jag hade hellre kombinerat bil och flyg, men det är ju upp till er. Ni behöver ev.4WD i norra delarna i april, beroende på var ni kör och vad ni ska se. Men om ni ska köra hela varvet hade jag tagit sydkusten först och sen norra delarna.
Av Kulta
25 sep. 2010 07:57
Tack för tipsen!
Det blir kanske till att åka lite senare eller tänka om och börja i norr och åka framåt oktober i stället!? Vi är vana att köra långa sträckor med husbil men man vill ju inte bara sitta bakom ratten så vi får se om vi kortar av resan något eller tar en del sträckor med flyg. Jag tycker att det känns svårt att välja bort något, börjar bli gamla (ha) så det blir kanske denna enda resa till Australien för oss. Drömmen hade varit att ha fyra, fem månader på sig men visumet sätter ju de gränserna.
Av Kulta
25 sep. 2010 11:17
Ser nu till min glädje på nätet att det går att få turistvisum för längre tid än tre månader vilket gör att planerna på att resa hela vägen runt ligger fast!
Skulle vara kul att höra från någon som gjort detta!
25 sep. 2010 11:38
Bara ett exempel: Airlie (No) Beach - Sydney Non Stop tar ca 32-36 timmar.

Wet Season är ungeför (diffar i olika landsdelar) oct/nov - april/maj men mest intensiv december-feb/mars.

Å andra sidan är det som varmast (högsommar) i stora delar av Oz då så ni kan få intensiva, extremt tunga skurar följt av fantastiskt sommarväder alternativt hela dagar med sol eller konstant regn.

Men det är stor skillnad på olika landsdelar så kolla upp detaljerna eftersom ni planerar att täcka stora ytor.

Uppåt t ex Daintree Rainforest i QLD kan ni bli isolerade LÄÄÄNGE om ni stannar på fel ställe vid fel tidpunkt - liksom uppåt Northern Territories.
Av Kulta
26 sep. 2010 11:21
Ja, det blir till att lusläsa klimattabeller när vi planerar har jag förstått.
Hittade ett par på nätet som kört runt Australien under fem månader, ca 3000 mil var deras rutt på. På ett annat ställe föreslås en liknande rutt runt som de påstås går att göra på två månader!! Vi tänker försöka vara borta åtminstone fyra månader och hoppas att det ger oss gott om tid att uppleva landet.
29 sep. 2010 09:26
Jag körde Perth-Esperance-Perth-Broome på ca två veckor (var i Perth-Fremantle nån vecka utöver detta). Det var 650 mil. En hel del...
Av Ziesta
29 sep. 2010 15:19
Vilken spännande resa ni har framför er! :-) Inte så lätt att planera en resa i det enorma landet. Minns hur jag satt länge och velade med rutten inför min första resa dit för att pricka in rätt säsonger och se så mycket som möjligt.

Jag tror att på 4 månader hinner ni med att ta er runt landet utan att stressa. En god idé att även besöka västkusten, tycker jag. Finns en hel del fint att se där! Tyvärr är det många som missar den och ägnar all tid i Australien åt östkusten.

Här är mina favoritställen i de olika staterna om ni vill ha lite tips: http://www.reseguiden.se/forum/blogg/23-guldkorn-i-landet-downunder-8545