Barcelona juni/juli 2013

15 apr. 2013 16:11
Visningar: 3931
Tjena, vi är två övertaggade tjejer som ska åka till Barcelona sista veckan i juni! Några fler som ska dit? Något tips på bra boende nära utelivet? Eller nått hotell med bra häng?
1 maj 2013 14:21
Hejjj!
Jag ska också ner till Barcelona i slutet av juni! Ska plugga där i en månad, men vill gärna lära känna någon annan som också är där. Är en partyglad tjej också 21år som älskar att hänga på stranden =)
Hur länge ska ni vara där?
Av Gfranco
18 maj 2013 14:38
Hi!
I'm looking for flatmates to share my lounge-style flat. Housing philosophy is to be a clean and comfortable place to live. So we have a home assistant who helps us monthly with the cleaning of the social areas. If you still need for accomodation, feel free to contact me: (Logga in för att se e-postadress)

Cheers,
Gustavo
19 maj 2013 15:03
Hej! Vad kul att ni ska åka till Barcelona! Jag har bott där i nio månader och älskar staden. Det är perfekt att stadskärna och hav sitter ihop och att man kan promenera nästan vart man än ska.

När jag var där på semester för ett år sedan bodde vi på Pensión Noya (http://www.pensionnoya.com/). Det ligger på Ramblan (huvudgatan), uppe vid Plaza Catalunya. Därifrån har du nära till allt - flygbuss, uteliv, shopping, tunnelbana och barer. Det är ett budgethotell, med gemensamma toaletter, och ni bor för drygt 200 kronor natten. Ägarinnan är en spansk dam som inte pratar engelska, men är mycket trevlig. Hon städar ert rum och bäddar varje dag. Ni lämnar nyckeln till henne när ni lämnar hotellet och plingar på när ni vill in. Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet det är. Vi hade en minibalkong ut mot Ramblan där vi brukade börja kvällen med sangria eller öl. Det finns billiga pensionat och hostels samt dyrare men lyxigare hotell överallt i Barcelona. Vill ni träffa folk att hänga med borde ni kanske satsa på boende på hostel - det finns hur många som helst. Pensionaten är ofta små. I vilket fall kommer ni träffa folk på barer och på klubbar. Svenskar finns överallt. Vi träffade på två stycken på mataffären som vi sedan festade med på kvällen.

Jag tar mig också friheten att posta lite andra tips som jag har nedskrivet sedan tidigare:

Känner man inte för att promenera är tunnelbanekort väldigt billigt. Ni kan köpa ett 10-resorskort för cirka 9 euro. Dessa finns att köpa med betalkort direkt i automater nere vid tunnelbanan. Gå ihop två och två och dela på ett om ni tror att ni inte kommer att resa 10 gånger per person med tunnelbanan. Flyger ni till El Prat kan ni ta flygbuss till Plaza Catalunya för cirka 6 euro. Tror inte bussen tar mer än någon halvtimme. Annars är inte taxi särskilt dyrt heller.

Marknaden La Boqueria på Ramblan får ni inte missa. Om man står med näsan mot vattnet ligger den på högersidan. Här finns allt från frukt, kött, fisk, bröd och ost. När jag bodde där brukade vi köpa med oss frukost från boquerian och sätta oss vid Ramblans slut, vid hamnen och köpcentret Mare Magnum, för att äta. Längre in på marknaden är det billigare. Se upp för ficktjuvar.

Det finns också en mataffär på Ramblan som heter Carrefour. Maten är väldigt billig. Denna ligger lite längre upp mot Plaza Catalunya, men på samma sida som boquerian. Köp på er vatten, man kan inte dricka kranvattnet.

Ett måste när man är i Barcelona är att åka till Tibidabo och Parc Güell. Hit måste man åka tunnelbana (jag kommer inte ihåg vilken station som är smidigast att åka till, men det kan ni kolla upp, annars kan ni fråga på hotellet). Man får gå en bit, men det finns också rulltrappor som tar er upp till toppen av berget och parken. Parken är lummig på sina ställen men består till stor del av mosaik och sten. Ta med er lite picknick. Det finns bord att sitta vid. Utsikten är fin. På Tibidabo finns också en gammal nöjespark som är ganska häftig att besöka. Det är en av Barcelonas högsta punkter.

Stranden och strandpromenaden i Barceloneta är fin. Vid strandens norra ände ligger många strandrestauranger som fungerar som nattklubbar om kvällarna. Här kan man slå sig ned för att ta en svalkande kanna sangria. En kanna sangria kostar mellan 150-200 kronor och räcker till fyra personer. För att ta sig till stranden följer man hamnen norrut från Ramblan eller så åker man tunnelbana till Barceloneta. Fråga efter la playa :)

Barcelona är en väldigt bra stad att promenera i och upptäcka på egen hand. Villa gärna bort er lite i Barri Gotic (området på vänstra sidan om ramblan om ni står med nosen mot vattnet). Detta är Barcelonas gotiska kvarter med mycket mysiga gränder, restauranger, caféer, barer, torg och kyrkor/katedraler. I Barri Gotic ligger Catedral de Barcelona. Jag tror det är gratis att gå in här om söndagarna (brukar stå en skyld vid katedralen om så är fallet). Annars är byggnaden i sig väldigt vacker att titta på. I området El Born ligger ävenden katolska kyrkan Santa Maria del Mar från 1300-talet.

Fortsätter ni att villa bort er lite längre norr ut, förbi den stora gatan Via Laietana och genom området El Born, kommer ni tillslut till Triumfbågen (Arc de Triomf) och parken Parc de la Ciutadella. I parken finns det grönområden, en konstgjord sjö där man kan hyra båtar och en fontän. I parken händer det alltid saker. Akrobater och gatukonstnärer brukar öva sina konster och musik. Vi brukade köpa med oss någon öl och njuta av stämningen.

Berget Montjüic är också mysigt om man vill komma från storstadspulsen en stund. Man tar sig enklast till Montjüic med bergsbanan som går från tunnelbanestationen Parallell. Från berget avgår linbanor som är populära att åka, men dessa kostar. Vi brukade mest åka till Montjüic för att promenera och picknicka. På berget finns den gamla olympiastadion, Poble Espanyol, botaniska trädgårdar och ett kastell från 1700-talet. Nedanför berget ligger Font Montjüic/Font Mágica - en jättestor fontän med ljud- och ljusspel. Denna besöker man kvällstid. Det verkar som att den kör shower: oktober-april, fredag och lördag mellan klockan 19:00 -21:00 och mellan maj-oktober, torsdag –söndag klockan 20:00 – 24:00. Det är en riktig maffig show! Ni tar er till fontänen genom att ta tunnelbanan till Plaza Espanya.

Området på Ramblans högra sida (om man står med näsan mot vattnet) heter Raval. I detta område finns mysiga affärer och caféer men är tyvärr också Barcelonas "tjuv"kvarter. Se till att hålla hårt i väskan och ha koll på plånböcker om ni går här. Jag rekommenderar mycket hellre Barri Gotic än Raval.

Om ni är sportintresserade borde ni ju se någon match på Camp Nou. Ibland finns det väldigt billiga biljetter.

La Sagrada Familia, Gaudis katedral som aldrig blir färdigställd, är också något som oftast besöks. Jag har bara sett den från utsidan. Man ser verkligen att den har tagit lång tid att bygga - stilarna skiljer sig verkligen.

Shoppar gör ni på gatorna Avinguda portal del Angel, en parallellgata till Ramblan i Barri Gotic, Ronda Sant Pere, en gata som går från Plaza Catalunya mot Universitat, samt i gränderna Barri Gotic - bland annat gatan Carrer Portaferrissa. Dessutom finns köpcentret Mare Magnum nere vid hamnen.

Jag har inte ätit på så jättemånga restauranger i Barcelona eftersom vi lagade den mesta maten själva men några jag rekommenderar är:
- La Fianna i området El Born. De verkar ha flyttat sedan jag var där och har nu adressen Carrer Manresa 4, en tvärgata från den stora gatan Via Laietana. Metro: Jaume. hemsida: http://www.lafianna.com/index.html. Här äter man mexikanskinspirerad tapas - bland annat quesadillas, patatas bravas, kycklingvingar i vitlök och nachos.
- Princesa 23, också en tvärgata från Via Laietana. Adress: Carrer de la Princesa 23. Metro: Jaume. Hemsida: http://www.princesa23.es/. Här kan man äta liknande tapas som på La Fianna. Jag och mina tre tjejkompisar har också ätit huvudrätter här och var alla väldigt nöjda. De har hamburgare, kött, kycklig och fiskrätter. Starka mojitos :)
- Sportsbar på Ramblan. Ligger långt ner på Ramblans högra sida om man står med näsan mot vattnet. Orange skylt. Här severas jättegoda patatas bravas och sangriakannor. Fungerar som ett litet snack. Har aldrig provat att äta hel middag här.
- El Chiprón vid köpcentret Mare Magnum längst ner på Ramblan. Jag, mamma och Christer var här och åt när de var och hälsade på. Jättegod lax. De serverar också skaldjurstallrikar som är riktigt maffiga! Restaurangen ligger så att ni har utsikt över vattnet och World trade center. Metro: Drassanes. Hemsida: http://www.monchos.com/restaurantes/el-chipiron/

Kika lite på olika menyer när ni promenerar runt i Barcelona. Jag skulle dock avråda från restaurangerna på La Rambla. De har billiga "menu del día"-erbjudanden med trerätters för cirka 10 euro, men man får också oftast mat därefter. Min kompis fick en minestronesoppa som bestod av vatten med några ärtor och dragonflingor :). Det finns såklart också bra menu de día, men en bra idé är nog att leta sig bort från Ramblan.

Alkoholen är billig. Sangria rekommenderas att köpa i kanna. Öl finns det gott om - de vanligaste är Estrella och San Miguel. De säljs för 1 euro på gatan om kvällarna. Cava, bubblande vin, är också att rekommendera. Mojito och andra drinkar kostar nog oftast runt 8 euro. Man kan köpa öl, vin, cava och starksprit i mataffären (bland annat Carrefour) och i de små livsaffärerna.

Klubbar:
Jamboree - På Placa Reial. Inte så mycket turister (trots det centrala läget). 80-talsdansgolv på övervåningen. Hit kan du få gratisflyer.
Razzmatazz - Rymmer 5000 pers och flera dansgolv.
Apolo - Har klubben Nasty Mondays på måndagar och Crappy Tuesday på tisdagar. Väldigt värt ett besök! I 12 euro ingår inträde och en drink.
Klubbarna i Port Olimpic - Jag har varit på bland annat Catwalk och det var den värsta köttmarknaden jag varit med om. Men gillar man att grinda och få juckande killar efter sig kan man säkert ha kul även här.

Man kan få flyers som ger gratis inträde eller billigare inträde till många av klubbarna och på exempelvis denna facebook-sida kan man skriva upp sig för gärstlista: https://www.facebook.com/salirde.fiestaporbarcelonagratis?fref=ts

Flera av mina vänner blev av med väskan när jag bodde där, dag som natt. Därför brukade vi undvika att ha med den när vi skulle ut. Stoppa lite pengar i strumpan/bh:n :)

Ja, mycket mer än så har jag nog inte att säga. Ha så kul!