Backpacking syd-och centralamerika

Av Nicob
17 aug. 2016 01:16
Visningar: 884
Hej! I slutet av december tänkte jag och min pojkvän åka iväg på en resa genom syd-och centralamerika. Vi börjar i Peru, går inkaleden, sedan vidare iväg till Bolivia och besöker saltöknen. Vi kommer att spendera 1 månad i dessa två länder sammanlagt, och sedan åka iväg till Panama och därifrån ta oss genom centralamerika till Mexico där vi tar flyget hem igen. Vi kommer att vara borta i 5 månader totalt. 1 månad i syd, 4 i central. Vi är lite nervösa inför budgeten eftersom vi kommer ju att göra en del dyra aktiviteter. Alla flyg (sverige-peru, bolivia-colombia, colombia-panama) samt inkaleden och saltöknen kommer vi att boka i förväg, vilket blir en summa på ungefär 29600 kr. Utöver detta har vi en budget på 10 000 kr i månaden, alltså 50 000 utöver 29600kr. Så.... ungefär 80 000. Alla dessa summor är såklart per person. Är detta rimligt? Kommer transport, mat, boende och eventuella aktiviteter på vägen kunna fungera på en månadsbudget på 10 000? Hur lätt är det egentligen att ta sig från land till land via buss, kan man boka buss när man väl är där och känner att "fan idag vill jag vidare"?

Sen om det är någon som vet......... är januari en bra månad att spendera i Peru och Bolivia? Är februari-maj varmt och soligt i centralamerika?

BEHÖVER HJÄLP plz
Av Jonas73
17 aug. 2016 16:45
Hej,
Jag har inte full koll på hela Centralamerika. Har varit en hel del i Guatemala och lite i Honduras . Har däremot rest om kring ganska mycket i Sydamerika. Det är mycket lätt och billigt att resa omkring med buss. Om man inte tänkt åka på någon storhelg behöver man inte boka biljetter i förväg. Bekväma långfärdsbussar och vissa nattbusar kan man i bland behöva boka dagen innan för att vara säker på att få plats. För det mesta brukar det funka att dyka upp på busstationen och köpa biljett till nästa avgång. Om jag ska åka buss mellan två länder tar jag ofta en buss fram till gränsstaden. Promenerar över själva gränsövergången och tar sedan en ny buss eller minibuss på andra sidan. Blir mycket billigare men tar lite tid. Dyrare turistbussar som går mellan två länder kör hela vägen och väntar vid gränsstationen till passagerna har klarat av tull-och migrationskontoren.

Bolivia, Peru, Guatemala och Honduras är mycket billiga länder. I dessa länder bör 10 000 kr per person och månad räcka gott när ni är två som kan dela på kostnaden för ett hotellrum. (Förra gången jag var i Guatemala gjorde jag av med cirka 6000 kr per månad).

Februari - mitten av maj är "torra säsongen" i Centralamerika. Det är den bästa tidpunkten på året att åka dit. Vid månadsskiftet maj/juni börjar regnperioden och de tropiska stormarna.

I januari är det "sommar" i Peru och Bolivia d.v.s. varmare men regnigt. På hög höjd är det fortfarande ganska kallt. Jag har varit i Peru både i februari och juli/augusti. Svårt att säga vad som är bäst. Svinkallt på natten/morgonen och soliga dagar (juli), eller varmare nätter och lite regnigare dagar (januari. februari). Det är nog en smaksak.... Ta med varma och regntäta kläder!
11 sep. 2016 19:45
Backpackade centralamerika i 2,5 månader tidigare i år, dock hoppade vi över Honduras. BRA att ni har fyra månader på er för jag kände att jag inte hann allt jag velat.

Vi gjorde av med ca. 3000kr/veckan i snitt men då är det för allt inklusive alla aktiviteter vi gjorde. CR är ju dyrare än de andra länderna så skulle inte stanna där längre än nödvändigt om jag var er. Man kan få mycket samma för billigare peng i de andra länderna. Tror ni klarar er på 10000kr/månad i centralamerika, speciellt om ni gör mycket mat själva och så. Sydamerika ska ju vara dyrare, men har själv inte varit där.

Det finns bra med bussar. tar ni chickenbuses (gamla amerikanska skolbussar) kommer ni komma billigt undan, dock är det inte alltid det säkraste alternativet. Vi brukade oftast boka buss dagen innan för att ha koll på tider osv. men det går att dra samma dag också. Det är jättebra att kolla hostelworld i förväg för boenden men sen betala på plats då hostelworld tar ut en avgift om man bokar via dem. Vi bodde i dorms på hostel mestadels av tiden och betalade oftast mellan 90-110kr/natten för det. Det är rätt fräscht på flesta hostels.

Kan ge er massa tips på ställen att besöka och så men köp lonely planet så får ni tusen tips!
Ha en underbar resa!