Backpacking Asien, tips och råd

13 maj 2014 12:53
Visningar: 5493
Hej!
Vi är två tjejer på 20 år som planerar en resa till Asien i 2-3 mån i feb 2015.
Vi har kollat runt på internet och kommit fram till att det får bli en rutt som ser ut ungefär såhär: Thailand - Malaysia - Bali - Vietnam - Kambodja - Thailand(bangkok sista dagarna).
I Thailand står valet och kvalet mellan koh tao och koh lipe, vad skulle ni föredra?
Har ni några erfarenheter av dessa länder? Vad får man inte missa och vad kan man skippa?
Sedan har vi det här med att ta sig mellan länderna, där vill vi komma så billigt undan som bara möjligt.
Har massa frågor egentligen men ööös in med tips, allt är välkommet!
Budget, visum, transfer, boende, paradisöar osv.
Tack på förhand :)
13 maj 2014 13:10
Hej!

Har tidigare varit i Indonesien och i Thailand. Angående bali skulle jag säga att man absolut kan skippa Kuta, dock finns det ju dem som älskar Kuta och tycker det är paradiset på jorden. Om man gillar att festa eller surfa, visst. Men annars skulle jag skippa Kuta. Ubud och Uluwatu kan vara värt ett besök. Jag kan absolut rekommendera att ta sig till ön Gili Trawangan. Hur fint som helst där och en avkopplande atmosfär. Har inte hört någon säga något negativt om Gili Trawangan, de flesta verkar förälska sig i den ön.

Angående Thailand har jag varit i Chiang Mai, Pai, Bangkok och Koh Chang. Gillar man att vandra kan jag rekommendera Chiang Mai. Pai var en helt fantastisk liten by i norra Thailand, hur mysigt som helst! Inget för fest människor dock. Det finns en cirkusskola där som man kan bo på och lära sig några trick. Pai är ett väldigt avslappnande ställe. Bangkok var inget för mig, är ingen storstads människa och jag ville bara därifrån så fort som möjligt. Koh Chang tycker en del jätte mycket om men det föll mig inte i smaken. Då har jag sett finare stränder och öar (Gili Trawangan slår detta absolut). Men jag kan säga som så här, vill man se Thailand så tycker jag att man absolut ska ta sig till norra Thailand.

Hoppas jag har hjälpt till lite i alla fall. :)
13 maj 2014 13:28
Tack så jättemycket för snabbt svar Ewa :)
Ja giliöarna tänkte vi åka till när vi är på bali! Sen ang Thailand glömde jag nämna att vi ska till Koh phangan också, vill inte missa fullmoon när man ändå är där liksom :) Har varit på Koh lanta också, och det var himmelriket. Men nu är det alldeles för mycket turister som upptäckt denna paradisö så nu känner jag att jag inte vill tillbaka.
Ditt svar var till hjälp, så tack :)
Av Manqo
14 maj 2014 21:49
hej,

jag har inte varit på koh lipe, men koh Tao är en liten soft ö där typ alla dyker.. vet inte hur er rutt i Thailand ser ut, men koh Tao ligger ju nära koh phangan :)

när jag var i Malaysia hade jag ösregn i två veckor så jag ledsnade och drog vidare, men kolla in tioman Island och perhentian Islands, har hört att det ska vara fint!
i Kambodja kan du kolla in angkor wat-templen utanför siem reap (bo på siem reap temple villa, sjukt värt ställe, 10 dollar för ett dubbelrum, ASsköna sängar och pool!) och vill du festa så åk till sihanoukville..annars såg jag inte så mycket av Kambodja.

det går att åka buss överallt i Sydostasien (utom till Bali då..) och det är billigt och helt okej standard på bussarna. Man kan dock inte lita på att man kommer fram i tid, lägg alltid på minst två timmar på restiden! Resebyråer finns överallt, knata in på en sån och säg vart ni ska så fixar de en kombinationsbiljett (buss+färja) om det behövs. Kolla gärna runt och jämför priser så ni inte blir lurade....

men annars - bo billigt, vettiga rum finns för ca 50kr/person och natt och går alltid att lösa på plats. Undantaget är kanske koh phangan runt full moon, där kan ni boka i förväg även om det oftast går att fixa där. Ät lokal mat, godare och billigare!
Man får väl räkna med ca 10000kr/månad (för en person) i Asien inklusive allt, jag snålade verkligen inte och klarade mig utan problem!

hojta om du undrar nåt mer, trevlig resa! :)
15 maj 2014 11:59
Jag måste bara säga att ni tänker er väldigt många länder på ganska kort tid. Flyg är nog det ända sättet att ta sig mellan länderna om ni ska hinna. Air Asia flyger billigt.

Om jag var er skulle jag nog koncentrera mig på Thailand, Kambodja och Vietnam. Och sen spara ihop pengar en gång till och då ta Malaysia och Indonesien under en ännu längre resa. Indonesien är fantastiskt och väldigt stort så det tar tid att resa runt där. Eller tvärt om :)
15 maj 2014 14:23
Hej och tack så jättemycket för era underbara svar!!
Vi tänkte nog inte spendera så mycket tid i malaysia, typ bara kuala lumpur för att se och shoppa lite :)
Sen vietnam blir nog också bara en kortis för att ha sett :) dock så va min jobbarkompis till mig i kambodja nyss och hon tyckte inte det var värt att åka till angkor wat utan tipsade ist om ett backpacker och festställe ist. Kan är samma du nämnde :)
Ja vi tänkte ju spendera första tiden i norra thailand och sen åka ner söder när vi ska till malaysia, gick någon färja från lipe eller så över till malaysia :)
Men som sagt, tack för tips och råd. Kommer nog höra av mig till dig mer Manqo :)
Av Hille2
15 maj 2014 15:48
Eftersom ni vill komma undan så billigt som möjligt så tycker jag att ni ska Koh Tao/Koh Phangan i stället för Lipe eftersom Lipe är dyrt i förhållande till vad ni får betala på många andra ställen. Tror knappast att ni hittar något boende för 50 SEK där iallafall :)
Av Manqo
15 maj 2014 16:56
jag gillade chiang mai i norra Thailand, det fanns massor att göra! har lite tips på roliga grejer där så om det ingår i er resplan, säg till!

det är säkert sihanoukville din kollega menar, bada på dagarna och festa på nätterna...finns inte så mycket annat att göra där. Jag var där över nyår vilket var helt galet! Jag tycker att det var värt att stanna vid angkor wat, inte varje dag man är i Kambodja liksom så då kan man gott och väl bemöda sig med att åka dit! solnedgången där ska tydligen vara rätt spektakulär, jag såg dock bara soluppgången men det var rätt häftigt det med...jag var i Kambodja i 14 dagar och var i siem reap (angkor) Phnom Penh (för att kolla in Killing Fields och såna hemskheter) och sihanoukville.. det går absolut att göra det på färre dagar om du vill!
allt kommer att lösa sig på plats, det är busenkelt att resa i Sydostasien och du kommer alltid att träffa någon som kan hjälpa dig med tips och råd, jag svarar gärna på fler frågor om du har några :)
Av Sierra
15 maj 2014 18:49
Citerat från Isabellevictoria:
Ja vi tänkte ju spendera första tiden i norra thailand och sen åka ner söder när vi ska till malaysia, gick någon färja från lipe eller så över till malaysia :)
Ja, det går dagliga transfers från Lipe till Langkawi i Malaysia under high season.
12 juni 2014 14:36
Det låter som en härlig resa :D
Jag har vart i Thailand ganska mycket och mitt favorit ställe är Koh Samui. Så om ni ändå ska till Koh phangan så tycker jag absolut att ni ska stanna till på Koh Samui och på Shaweng. Jag åker till Thailand imorgon och stannar i 4 veckor. För mig blir det Phuket, Phi Phi öarna, Koh Lanta och sen Bangkok.