Backpacka i Asien - HJÄLP!

9 jan. 2014 21:45
Visningar: 5311
Ska ut och backpaka för första gången i mitten på februari :) Då jag är helt ny på det här tar jag tacksamt emot hjälp, tips och råd om det mesta!!

Hade tänkt en eventuell resrutt som ser ut såhär: Thailand (flyg till BKK för att sedan ta sig söderut) - Malaysia - Indonesien (Bali) - Vietnam - Kambodja - Laos - Thailand. Är det en bra resrutt?? Något att lägga till eller hoppa över!? Då jag inte har varit i något utav dessa länder tidigare förutom Thailand undrar jag över vilka "must do's" det finns i respektive land? Vilka städer ska man besöka och vad ska man inte missa? Något speciellt bra ställe att bo på? Typiska backpackerområden/aktiviteter osv osv?

Hur är det med visum och förbindelser mellan dessa länder? Räcker det att åka med en enkelbiljett till Thailand och sedan köra "visa on arrival" för varje land jag kommer till, eller måste jag ansöka om visum till något land? Är det bäst att ta sig med buss/tåg osv mellan länderna eller att flyga via Air Asia tex?? Har hört att det ska vara väldigt billigt med inrikesflygen.

När det gäller ryggsäck är jag helt lost. Vilken storlek är lagom om man ska vara borta i ca 2-4 månader? Något man bör tänka på när det gäller val av storlek, märke osv? Eller ska man bara åka ner med en liten väska och köpa ryggsäck i exempelvis BKK? Tänkte ha med mig så lite som möjligt ner då det är onödigt med mycket packning och det mesta finns ju att få tag på, men är det något speciellt som är bra att ha med i packningen som man inte får glömma? :)

Tacksam för alla svar!
Av Hille2
9 jan. 2014 22:32
Du kan stanna i Thailand i 30 dagar utan visum när du kommer med flyg, men du måste ha en resa bokad ut ur landet inom den tiden. I Malaysia kan du stanna i 90 dagar utan visum. Bali är jag osäker på men förut kunde man köpa visum på flygplatsen. I Vietnam kan du stanna i 15 dagar utan visum men du måste ha en bokad resa ut ur landet inom den tiden. I Kambodja köper du visum vid gränsen, 30 dagar. I Laos vet jag inte om man får 15 eller 30 dagar men du köper det iallafall vid gränsen, åtminstone om du kommer via Thailand, kommer du via Vietnam eller Laos kan du behöva fixa visum i förväg vid vissa övergångar. För Kambodja, Laos och Vietnam gäller det att man inte kan köpa visum vid alla gränsövergångar, men följer du vanliga turistrutter så är det inga problem. För aktuell information om visum och liknande, kolla på resp. lands ambassaders hemsidor.
Köp en bra ryggsäck hemma, det blir inte mycket billigare att köpa den i Bangkok om det är en bra rygga du vill ha.
Av 0scar
10 jan. 2014 09:46
Till Indonesien krävs officiellt också en returbiljett ut ur landet. Det kontrolleras inte slaviskt, men har du oflyt måste du köpa en returbiljett först innan du får lämna flygplatsen (om du åker på enkelbiljett). Man kan köpa visa on arrival. 30 dagar/ 25dollar eller 7dagar/10 dollar.

En liten behändig ficklampa brukar jag alltid packa ner.

Hoppas ni får en bra resa!

/0scar
17 jan. 2014 10:10
Tjena!

Jag drar själv 1 mars i år med Thailand som första stopp och sedan runt i SOA i 3 månader :)
Din reserutt är en klassiker men tänk på att inte ta för många stopp då du kanske bara känner dig stressad att hinna med allt. Stanna i några färre länder och bara njuta kan va skönt, å andra sidan är ju själva resandet en stor del så det kan man njuta av också :) Ett typiskt backpackerställe i BKK är Khao San Road, där hittar du bleka, nervösa turister som precis börjat resan och avslappnade solbrända backpackers som är på väg hem :)

Se tidigare kommentarer om visum, dem gav bra svar tycker jag :) Jag kommer köra på "visa on arrival" i alla fall.
När det gäller transport så funkar inrikes bra, billigt och enkelt. Jag kommer däremot att åka ner med tåg från Bangkok till Chumpon och därifrån över till ön Koh Tao för att ta dykar cert. Gör det för att jag ser det som en erfarenhet och rolig grej, tar en hel dag att åka ner :) På bkk:s tågstation köper jag en "combined train + ferry"-biljett där tåg, transfer från station till båt och sedan båt till Koh Tao ingår, riktigt smidigt!

Ryggsäck är en "från person till person"-grej... Vissa har kläderna dem åker i och i princip pass och pengar i handbagaget. Andra har så mycket så dem får slänga grejer när dem kommer fram för att det är så tungt. Jag tycker smidigt är ett bra ord att tänka på när man packar. Du vill lätt kunna gå på bussen/rickshawn med din väska och inte känna dig i vägen osv.. Jag har en 60 L väska, men den kommer jag verkligen inte att fylla när jag åker ner. Tar den föra att jag inte vill köpa en ny när jag har en som funkar. Men en 40 till max 60 borde räcka. Om du vill ha tips på packlista så är det bara att hojta så kan jag skicka min packlista så kan du jämföra/ta bort/lägga till osv :)

Lycka till med resan!
/Felix
Av Marilcj
17 jan. 2014 12:04
Håller med Felix, ta inte för många länder så det blir stressigt, transporter tar lite längre tid i Asien än här hemma, men när du väl ska förflytta dig lite längre så ta nattbussar/tåg så sparar du in en natts boendekostnad.
BKK till Koh Tao är en sådan sträcka som man i princip måste åka nattetid eftersom färjorna numera bara avgår under fm.

Ett litet tips för de länder som kräver att du kan visa upp en utresebiljett för att komma in....köp billigaste möjliga bilj ut ur landet, oftast tåg och bara på sträckan över gränsen....så har du råd att skippa den om du inte vill lämna landet just då.

Packa bara med det viktigaste, det finns de som tvättar kläderna åt dig för knappt inga pengar alls o roligare att köpa på sig nått nytt under vägen oxå.

Lycka till

ps de skrattade åt oss första åren vi kom ner till Thailand, vi åkte m ryggsäckar som gick som handbagage, men vi hade det vi behövde o några enkla ombyte samt magväskor till värdesaker. ds
17 jan. 2014 12:55
Åka över till Borneo och upptäcka djurlivet både på land och undervattnet.
Djurlivet på Borneo är ganska unikt!

Bor själv på ön Mabul utanför Borneos kust och tycker det är helt fantastisk dykning!

Hör av dig om du vill veta mer.