Australiens östkust i januari

Av Mariat
27 juni 2012 23:13
Visningar: 5722
Hej,

Har tänkt att spendera 4 veckor i januari på Australiens östkust; Sydney-Cairns.

Vad jag sett rekomenderas södra östkusten i nov-mar och norra östkusten apr-okt. Under januari ska det tydligen regna mycket.

Man kan ju inte bara svänga inom Australien och ta en del då och då...så nu måste vi ju ta allt på en gång. Någon som har erfarenhet av klimatet på östkusten under januari?

Hur är "visibility" i stora barriärrevet under januari?

Tips på okända guldkorn längs kusten mottages också gärna.
28 juni 2012 17:07
Ja, det bästa är ju att vara i Australien länge så att man kan tima säsongerna bättre. Vet inte om ni har spikat januari, men det finns ju oktober och april som alternativ också, en någorlunda kompromiss. Själv har jag bara varit i Sydney i januari och var på östkusten i augusti-september.
Det tråkiga är ju de farliga maneterna som lever i vattnet norr om Rockhampton under wet season. Då ska man inte bada längs stränderna och badar man i revet rekommenderas en "stinger suit", heltäckande våtdräkt.
Hur sikten är kan jag inte svara på tyvärr.

Jag rekommenderar Great Keppel Island, Noosa och Magnetic Island förutom mer självklara saker som Whitsundays och Fraser Island.
Av Asok
28 juni 2012 21:47
Har varit i Sydney 2 ggr i just januari och vädret har varit väldigt växlande. Det kan regna ett par dagar då o då men sen kan det vara soliga fina dagar dessemellan o varmt hela tiden.

Vad jag kan minnas av den gången jag var på Barriärrevet i januari var det klar sikt men det var väldigt länge sedan, vet inte om det har förändrats något.

Det finns många fina stränder längs hela kusten och vi badade en hel del i januari längs vägen vid stränder där det var mycket folk.
Av Babbo
28 juni 2012 22:27
"Vad jag sett rekomenderas södra östkusten i nov-mar och norra östkusten apr-okt. Under januari ska det tydligen regna mycket"

Ja, så kan man säga om man generaliserar....;-)
Om du har Sydney som utgångspunkt så kommer nog vädret att vara bra i januari. Vädret i Cairns kan vara allt från jättefint till cykloner (det passerar ett par varje säsong). Dom senaste säsongerna har vädret varit lite skiftande i Australien så det är svårt att säga hur det blir nästa år......men januari är oftast en bra säsong i södra delen.
Om du kan vara lite flexibel så kan du kanske kolla vädret när du är på plats.
Annars kan du ha Brisbane som utgångspunkt. Det ligger ju lite mittemellan.

"Okända" pärlor är nog svårt att hitta längs ostkusten. Men mindre kända av turister/backpackersställen kanske är t.ex Wollongong. När min son bodde i Canberra brukade dom "dra ner till kusten" på helgen och surfa, klappa kängurur och ta det lugnt.
Min dotter har bott i Brisbane och hon gillade Noosa :-), dock inte så okänt....
30 juni 2012 14:39
December kan sägas vara början på den australiska sommaren (åtminstone i Sydney) så innan detta kan det vara trevligt försommarväder men även typiskt vårväder med allt vad det innebär. Januari kan bli extremt hett (särskilt desto längre norrut du kommer - vi hade 48 grader när jag jobbade i Whitsundays) med båda sol och kraftigt regn på samma dag.

Som Babbo skrev är inte mycket "okänt" men undviker du Byron Bay, Surfers, Airlie (no) Beach och Cairns undviker du det värsta backpackerstimmen.

BB har en hel del vackert men också en massa backpackers, Cairns är OK och en bra utgångspunkt och Surfers är Benidorm på engelska.

Whitewater Rafting i Tully River i QLD är roligt under säsong, Port Douglas inte långt från Cairns ganska avslappnat om man undviker alla resorts etc och personligen gillar jag både Port MacQuarie och Coff's Harbour..
Av Jepono
15 juli 2012 23:48
Hej!

Jag gjorde Australiens östkust i januari iår och vi hade kanonväder alla dagar! Det är rätt att det är regnperiod i norr, men det mesta regnet faller i februari/mars statistiskt sätt. Så en rekommendation är att i så fall börja i Cairns (som vi gjorde) och jobba er neråt och avsluta i Sydney.

Ska ni dyka har jag hört att vattnet är som klarast under regnperioden. Oavsett vilket så var det overkligt fint dom gångerna vi var ute!

Vädret kan man ju tyvärr inte bestämma över och det är under regnperioden så det kan komma mycket regn. Men vi bodde i Cairns i 5 veckor, hela december och in i januari (alltså under regnperioden) då vi sedan började resa neråt. Vi hade kanske regn max 4 dagar totalt och då var det liknande monsunregn som varade i 5 - 10 min sen var det över och det var hur fint som helst resten av dagen.

Men som sagt jag rekommenderar er att börja i Cairns om ni kan det, så ni inte avslutar i Cairns i slutet av januari/början av februari, då risken för mer regn är större (statistiskt).

Vet inte om ni bokat resan och aktiviteterna än, men det ni inte får åka ifrån utan att ha gjort är, Whitsundays Island och Whitehaven Beach, Fraser Island, Magnetic Island, Byron Bay och självklart snorkling/dykning i Barriärrevet. Om ni har möjlighet, ta en endagstur till Cape Tribulation, norr om Cairns, och besök Daintree Rainforest och Mosman Gorge. Helt fantastiskt!

Lycka till! Ni kommer sakna allt mer än något annat när ni är hemma igen!

//J
Av Mariat
16 juli 2012 08:17
Tack för alla svar! Att börja i Cairns är nog ingen dum idé...hade visserligen tänkt fira nyår i Sydney men det får nog nedprioriteras.

En annan fråga; har ni några tips på hur man kan hålla boendekostnaden nere utan att behöva dela dorms med en massa backpackers som ger en åldersångest ;-)
Sökningar på reseguiden och hotels hittar inte många rum under tusenlappen längs kusten...blir ju en del under en månad och det är ju allt annat man vill lägga pengarna på.
- är några mindre orter med billiga boende att rekomendera?
- husbil?
- tält?

Bör vi boka boende i förväg eller är det lättåtkomligt?

Tack på förhand!!
16 juli 2012 10:01
Hej

Har bott tre år i Sydney, om ni vill åka två timmar söder om sydney finns det ett riktigt guldkorn som heter Jervis Bay, en helt underbar plats, har bland världens vitaste stränder, massor av djurliv (kangaroos, fåglar, fiskar osv). Om vi hade bosatt oss i sydney hade det helt klart varit platsen för sommarhuset :) Bästa stränderna heter nåt med Summercloud bay och honeymoon beach.

Skickar här länken på lite googlebilder därifrån:
https://www.google.se/search?hl=sv&q=jervis+bay&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&biw=1280&bih=777&wrapid=tlif134242528925010&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=zsgDUNLcKafQ4QTu1rmSCA

Är du intresserad kan jag även markera ut den exakta platsen där du GARANTERAT vid varje kväll kan se massor av kangaroos.

Jag blev fullständigt kär i jervis bay under min vistelse till australien och var där tre gånger...
16 juli 2012 19:35
Det brukar finnas dubbelrum på hostels också. Men ni vill kanske helt bort från dem? Kan säga att det finns en del äldre där också, i synnerhet om ni väljer dem som inte har partyprofil.
16 juli 2012 20:50
Citerat från mariat:
En annan fråga; har ni några tips på hur man kan hålla boendekostnaden nere utan att behöva dela dorms med en massa backpackers som ger en åldersångest ;-)
Ett tips är klassiska hotels (pubar med rum till uthyrning) som det fortfarande finns en del kvar av även om många försvunnit. Inte lika billigt som hostels men klart prisvärt jämfört med reguljära hotell.

Hade glömt Jervis Bay som Kinamicke nämnde. Schysst ställe.

Vi hyrde helikopter och flög in över Whitsundays - oförglömligt - och landade på en öde del av Whitehaven Beach vilket var fantastiskt