Australien - Visum - Boende

9 nov. 2011 16:07
Visningar: 3178
Drar till Australien runt januari februari och funderar på vad som är det billigaste alternativet och effektivaste när det gäller visum. Behöver ett Work and Holiday visum. Har funderat på både att fixa ett helt själv eller beställa ett paket från Work and travel. Några förslag ang detta?

Kan ju fråga ang boende också när jag ändå är i farten. Vill inte bo på hotell utan vill bo i lagenhet och kan tänka mig att dela med folk men vet ej vart jag kan hitta en sådan sida eller annat alternativ. Några förslag där?
9 nov. 2011 18:20
Det är lätt att fixa visum själv på http://www.immi.gov.au och sedan taxfile-nummer på http://www.ato.gov.au
När det gäller boendet är det nog lättast att leta när du kommer dit för det brukar sitta lappar uppe överallt, på backpacker-resebyråer och hostels. Så du kan ju börja med att bo på hostel. Där kan man ibland också jobba för gratis boende. Det gjorde jag i 3 månader i Sydney.
När man bor i lägenhet delar man ofta med en massa andra. Ibland delar man rummet i lägenheten med andra också, men det beror ju helt på hur mycket man är beredd att betala. När jag var där tittade jag på ett ställe där man skulle bo på balkongen (Det var ingen stor balkong)! Så jag tyckte det var bättre på hostel, men det beror ju helt på vad man hittar.
9 nov. 2011 21:12
Ja jag har varit inne på immi och börjat fylla i men frågorna är så svåra. Och är rädd att jag ska svara helt fel för att jag tolkat det helt fel och därmed inte kunna få komma in i landet. Måste man ta olika hälsokontroller och så också?

Vad var det för nr man var tvungen att fixa, något måste?
11 nov. 2011 20:02
Svåra frågor upplevde inte jag att det var. Men en sak kan vara lite otydlig är där det står födelseort eller nåt sånt. Där ska man svara det som står i passet, och det brukar vara församlingen man tillhörde när man föddes, inte staden.

Hälsoundersökning behövdes, då jag sökte, endast om man skriver att man ska jobba med barn eller inom vård.

Taxfile-nummer behövs för att du ska slippa betala extremt mycket skatt. Men det skickas till dig så fort du har en fast adress i Australien. Inget svårt.

Mer info om detta på http://www.worldofmarie.com/jordenrunt under Länkar.
11 nov. 2011 20:22
Hälsoundersökningen är det någon speciell undersökning som t.ex. ang sjukdommar eller bara en vanlig hälsokontroll. Har aldrig gjort en hälsokontroll tror jag så där har jag ingen aning. Men jag får väl se om jag kan läsa mig till något.

Det här nr fick man det hem när man är där nere eller ¨åste man ansöka om det som ett visum?
14 nov. 2011 11:54
Det brukar vara lungröntgen man får göra i så fall. Men jag har alltså inte gjort någonting alls.

Taxfile-nummer ansöks på nätet och när det är klart skickas det till adressen du uppgivit när du sökte. Så när du kommer till ett ställe du tänker stanna och söka jobb på så söker du ett.
Jag råkade flytta medan jag väntade så jag fick ringa till dem och det funkade också.
14 nov. 2011 13:31
Jag åkte med work and travel och tyckte absolut att det var värt det! I alla fall när jag åkte så blev det inte såå mycket dyrare än att fixa allt själv, sen fick man så mycket fördelar. 3 nätter på hostel när man landade i sydney, man har deras kontor där man kan gå och använda gratis internet, man kan få hjälp av dom, man får rabatter, dom kan hjälpa en att hitta jobb... osv. Så jag ångrar inte att jag åkte med dom iaf!
14 nov. 2011 14:06
Okej så om jag vill jobb med barn så ska jag ta en hälsokontroll. Tror kanske jag tar en iallafall, vet ju aldrig vad man får jobba med så lika bra att vara förberedd. Det där nr ska jag läsa lite om. Men jag kan beställa det när jag är i Australien eller nu på en gång?

Ang Work and Travel. De har ju en flygskatt som man får lägga på utöver deras priser så det blir ju ganska dyrt. Men å andra sidan så fårman boende och mycket annat så jag ska räkna lite på det. Det är ju skönt att ha allt fixat när man betalar istället för att fixa allt själv. Dock blir man ju lite mer nöjd med sig själv när man fixat allt själv. men det sätter mycket press och stress på en själv också om man tycker det blir kaos.

Men när jag ändå är på G med frågor, detta kan jag också läsa mig till men är lite lat. Har läst en hel del men ändå inte kommit så långt med det. Har även böcker jag beställt. MEn vädret, hur kallt blir det längst östkusten i Australien som kallast och när? Tacksam för svar:D
14 nov. 2011 14:14
När jag reste med W&T 2008 så blev det kanske 2000 kr dyrare än om jag skulle fixa flygresa, boende, visum, taxfilenummer själv... och det tyckte jag var värt. Dom har ju ganska annorlunda system där nere än här. :) Och man är ganska skitnöjd med sig själv ändå när man vågat åka ner dit och klarat sig alldeles själv i ett år. ;)
14 nov. 2011 14:27
Ja det kan jag leva med, 2000kr är inte hela världen. Och jag håller med om man det kanske inte spelar någon roll om man gör allt själv eller reser med ett bolag som fixar allt. För det är som du säger, man är nog ganska nöjd att bara dra dit ner.

Men kan du inte berätta lite. Hur var det och hur bodde du undertiden du var där nere. Vad jobbade du med och träffade du många människor. Reste du mycket osv? Kul att höra hur andra har haft det som vart där nere.
15 nov. 2011 14:11
Jo visst kan jag berätta!
Jag åkte ju som sagt med Work and travel company. Åkte själv. När man kom ner dit på flygplatsen så mötte dom en och hämtade upp en i en minibuss och vi blev körda dit till det hostelet som ingår i 3 nätter när man anländer. Redan första kvällen där så började jag prata med en annan tjej som också reste själv. När våra tre nätter som ingick var över så flyttade hon och jag till ett annat hostel tillsammans. Först bodde vi i Sydney ett tag och turistade bara.

Sen åkte jag till Perth på västkusten och hon till Melbourne för vi ville till olika ställen. Men vi bestämde oss för att mötas upp igen i Sydney efter nån månad och köpa en bil, en campervan tillsammans.

Så det gjorde vi. Med den körde vi längst med hela östkusten, bodde på campingar och ibland på hostel. Sen åkte vi upp till Darwin och sen ner mitt i landet förbi Ayers rock. Å sen tillbaka till Sydney. (det tog ca 6 månader sammanlagt) Då stannade vi och jobbade i brisbane i nån månad och sen på ett litet ställe högre upp på östkusten så kallad fruitpicking. ;)

Så vi bodde aldrig i lägenhet... vi bodde bara på campervanen och på hostel. Lägenhet är nog bara värt om man stannar i en och samma stad väldigt länge. :) Men om du vill bo i det så hittar man många sådana annonser när man väl är där nere.

Man träffar jätte mycket folk och det är verkligen en upplevelse!
15 nov. 2011 15:38
Okej, det låter ju as kul. dock har jag inte körkort men har tänkt på att det där med bil som man kan halvt bo i. Men jag vill bo på ett och samma ställe länge. Iallafall i nu läget. Så jag får se vad som erbjuds där nere. Men hur länge var du sammanlagt i Australien.
15 nov. 2011 20:02
Jag tycker iaf inte att du ska hitta lägenhet ifrån sverige. Man vet ju inte hur man känner när man väl kommer dit. Vilken stad man vill bo i...och så vill man ju kanske gärna se lägenheten. Jag var där i precis ett år.
15 nov. 2011 20:07
Okej, ja nej jag har inte tänkt att hitta lägenhet innan jag drar dit. Tänkte först att det vore lättare men tar det där nere.

Hur är klimatet där nere då? Är det super varmt, eller blir det kallt vissa årstider osv. Hur packade du när du åkte ner?
15 nov. 2011 20:16
Citerat från camillaskancke:
Okej, ja nej jag har inte tänkt att hitta lägenhet innan jag drar dit. Tänkte först att det vore lättare men tar det där nere.

Hur är klimatet där nere då? Är det super varmt, eller blir det kallt vissa årstider osv. Hur packade du när du åkte ner?
Jaaa klimatet...kommer inte riktigt ihåg hur det var på olika ställen olika tider. Det är ju inte alltid super varmt överallt i alla fall, det är ett som är säkert! Så man behöver absolut ha med sig tjocka kläder och nån jacka i alla fall. Vi såg till och med lite snö när vi var i Blue Mountains! :D

Jag hade en ryggsäck när jag åkte dit...men det rekomenderar jag INTE. Tyckte det var apjobbigt. Fungerar precis lika bra med en resväska... så bara för att man backpackar, behöver man inte ha ryggsäck. ;) Men att packa för ett år var ju inte direkt lätt... men man behöver inte så JÄTTE mycket egentligen, man handlar ju ändå saker där liksom.
15 nov. 2011 20:41
Ja okej, det är bra att veta så jag vet vad för slags kläder jag ska ha med mig. För det är inte kul att komma ner dit med shorts och linne i kyla. Och jag kommer inte ha backpack väska. Har vandrat mycket med väska och det är bara för jobbigt att hålla reda på alla kläder. Så resväska it is. Det var inga problem på flygplatsen när du skulle in i landet?
16 nov. 2011 15:34
Södra Australien kan var lite kallt på vintern, men om du håller dig i norra delen på vintern och södra på sommaren så behöver du inte tjocka kläder.

När det gäller taxfile-nummer är det lättast att söka när du kommit fram och du vet var du bor.

Du väljer själv om du vill åka med Work & Travel eller inte, men det är inte speciellt annorlunda där än här, enligt mig.
Att skaffa ett bankkonto och boende kan vem som helst göra. När jag var där hamnade Work & Travel-resenärerna på Base Backpackers i Sydney, var jag också bodde. Det kan man själv boka.
16 nov. 2011 15:39
Okej det är också bra att veta. Men för en som mig som lätt blir virrig och stressad av att inte veta vart jag ska börja är nog Work and Travel lättare. Dock måste jag tänka lite på hur jag ska göra. Men det är bra att få veta vad andra tycker och tänker. Läsa vad de har vart med om då jag blivit lite less på att läsa en massa där det står så utdraget.

Men kan du inte berätta lite hur du hade det i Australien, vad du gjorde osv. ?
18 nov. 2011 19:31
Jag hade det kanon i Australien. Bästa året i mitt liv. Reste till Ayers Rock med omnejd, till Cairns och tog bussen ner till Sydney. På vägen stannade jag i Gold Coast i två månader (jobbade på Sea World). Hade tre olika jobb i Sydney. Sen stack jag till Nya Zeeland en månad, därefter till Melbourne och hyrde bil för att köra längs Great Ocean Road till Adelaide, flög till Perth och hyrde bil igen. Körde runt i sydvästra WA och sedan upp till Broome. Därifrån flög jag tillbaka till Melbourne där jag bodde och jobbade i 9 veckor.

Sen flög jag hem via Fiji, Hawaii, nordöstra USA samt Montreal och Toronto i Canada.

Men jag har mycket mer info om min resa på min hemsida som jag nämnde ovan.
Av Babbo
18 nov. 2011 19:59
Du kan leta boende på:
http://www.gumtree.com.au/
lite som vårt Blocket.

Om du hittar något så försäkra dig om att den som hyr ut lägenheten även är ägare. Har hänt att tillfälliga hyresgäster "hyr" ut med förskottshyra när dom ska flytta (dom har ju nyckel och kan visa boendet).

I södra delen (Melbourne) är det kallt under vår sommar. Kan gå ner mot ett par plusgrader.

Om du känner dig osäker så kanske det är värt att köpa ett Work and Holiday-paket. Annars är det inte jättesvårt att fixa det själv. Som sagts tidigare så behövs ofta läkarundersökning och då ofta lungröntgen. Bara vissa läkare som är godkända.

(Min son har bott i Australien i snart sammanlagt 7 år. Började som utbytesstudent, sedan Work and Holiday-visum och är nu medborgare.)
19 nov. 2011 00:07
Marie78 : Oj j**lar vilken resa. Blev lite sugen att resa via fiji själv nu när du nämnde det. Ska kolla in din hemsida. Har inte gjort det då jag inte läste noga vad det var för en hemsida utan såg bara snabbt eftersom texten bli blå och då hoppar jag ibland över hehe (skäms lite). Men du verkar ha haft en väldigt bra år. Jag längtar så grymt mycket till året jag är där nere. Åh kan knappt tänka på att jag ska dit ner utan att få ett lyckorus. :)

Babbo: Ja okej, jag får vara försiktig med att se vilka som äger och vilka som hyr av andra och hyr sedan ut i andra hand osv. Och vädret verkar vara lite olika beroende på vart jag är så det blir blandat med kläder som jag tar med. Vilket jag tycker är skönt, blir lite variation.

Finns det mycket djungel i Australien? Har väldigt lust att vandra och övernatta i djungeln och även grottklättra och andra äventyr. :)
19 nov. 2011 00:18
Marie Jobbade du mycket där nere. eller hade du alla pengar med dig dit ner? Och hur mycket (om jag får fråga) hade du med dig dit ner som en start? :)
Av Babbo
19 nov. 2011 10:21
Citerat från camillaskancke:
Finns det mycket djungel i Australien? Har väldigt lust att vandra och övernatta i djungeln och även grottklättra och andra äventyr. :)
Googla på Daintree! Om du med djungel menar regnskog så finns det runt Daintree river i norra Quensland. Finns en del lodger för övernattning men även nattsafari (för att se nattaktiva djur). I Daintree finns krokodiler, ormar, trädgrodor, flygande hundar m.m....
20 nov. 2011 18:14
Ja, jag jobbade, precis som jag skrev tidigare. Jobbade i Gold Coast, Sydney och Melbourne. I Gold Coast hade jag två jobb, i Sydney tre och i Melbourne ett.
Kommer faktiskt inte ihåg hur mycket jag hade med mig men jag klarade mig lätt och jag hade också mer än minimikravet som är 5000 dollar.
Jag resre runt i Australien i ca fem veckor innan jag började jobba.
23 nov. 2011 21:32
Okej, Jag läste lite på din hemsida. Mycket bra en. Har själv tänkt ha mer än minimum men hur mycket rekommenderar du i svenska kronor. Jag vet ju att jag måste finna mig i allt själv och min budget är inte lik någon annans. Men sånn ca??
24 nov. 2011 16:21
Det är helt omöjligt att svara på hur mycket du ska ha med dig, men 30 000 kr (ca 5000 dollar) räcker ju en stund. Sen beror det ju på hur länge du tänker resa innan du börjar jobba. Men om du vill vara ännu säkrare på att pengarna räcker länge så ta med dig 50 000 kr. Mer lär du inte behöva.
24 nov. 2011 17:05
Nej det är inte lätt att veta. Det håller jag med dig om, men om jag klarar mig på 30'000 kr en stund så bör jag klara mig utmärkt på det jag ska ha med mig. Ska bli spännande det här, längtar som ett barn gör till julafton!
Av Ziesta
29 nov. 2011 14:35
Läser dina frågor och känner igen mig :) Jag var iväg på working holiday 2004 och det var det bästa jag gjort! Verkligen en upplevelse för livet! Härligt att du har det framför dig :)

Reste också själv. Minns hur jag funderade, planerade & packade i veckor innan.. Förväntansfull.. och livrädd. :-) I efterhand insåg jag att jag inte hade behövt fundera och planera så mycket.. det mesta löste sig när jag kom dit. Australien är ett enkelt land att resa runt i.

Jag valde också att åka via Work & Travel company, kändes som den enklaste lösningen. Tror inte att jag hade kommit iväg annars. Precis som Tenderlyn skriver så träffar man lätt andra i samma situation. Jag hittade också några ensamresande i work&travel-gruppen som jag umgicks med de första veckorna.

Angående pengar så är det jättesvårt att beräkna.. Själv blev det så att jag bara jobbade totalt 3 veckor av mina 7 månader i Australien, så jag gjorde ju av med desto mer av sparade pengar. Sedan valde jag att åka med på en hel del ordnade rundresor i minibuss(ex från Alice Springs förbi Uluru och till Adelaide) och det kostade ju också en del jämfört med om jag åkt själv.
29 nov. 2011 18:34
Till ziesta: Okej ja jag hoppas att jag kommer ha med tillräckligt. För nu kom det lite oväntade utgifter vilket resulterar i en lägre reskassa. Ajjabajja, men får inte gjort så mycket åt det. Det kommer bli häftigt, jag längtar som *** och det ska bli så häftigt så jag DÖR. Vil åka nu nu nu. Haha låter som ett barn.

Men hur mycket pengar hade du med dig om jag får fråga:D
Av Rm
30 nov. 2011 11:31
du har fått bra svar av ovanstående personer, men när jag var där ett år och jobbade och träffade personer som åkt med olika work and travel företag från sverige så fick de absolut inget annat än en bok med adresser i och den boken kan du hitta på turistinfon. gumtree är en riktigt bra sight för att hitta lägenhet annars e det bara att kolla in på olika hostels och kolla tavlorna där det sitter massor av erbjudanden om bilar och lägenheter.
är du intresserad av vin? och att jobba på vingård eller att klippa buskarna senare på deras höst så har jag kontakter otroligt hårt jobb men
bra betalt om man vill.
var berädd på att du kommer ha det kämpigt många ggr med både resor och jobb men du kommer ändå i slutändan komma hem och haft ditt livs bästa resa.
30 nov. 2011 11:58
Rm : Ja jag kan tänka mig att det kommer bli tufft, men ändå en resa jag vill göra. Det kommer betyda så otroligt mycket att åka dit ner. Att visa för mig själv att jag klarar av att ta ansvar och klara mig själv. Inte för att jag tvivlar på det hehe för har gjort liknande resor förut dock inte längre än 2 mån. Men du förstår säkert. Inte för att du behöver.

Jag tar vilket jobb jag än får för det handlar inte om vilket jobb jag har utan att skaffa mitt eget kontakt nät och som sagt att jag ska klara mig där och bygga något eget. Man kan alltid gå vidare, bygga sig vidare inom allt.

Dock är jag bara 19 och tog studenten i sommras så jag har ju ingen utbildning direkt förutom mina gymnasie kurser jag läst. :)
Av Ziesta
5 dec. 2011 09:54
Såg att jag missat att svara om pengarna. Under mina 7 månader i Australien gjorde jag av med ca 50.000 kr. Exklusive paketet från Work & Travel med flygbiljett, startpaket etc. Jag jobbade ju som sagt bara 3 veckor, och så åkte jag på en del ordnade rundresor som gjorde att kostnaderna ökade lite.

Om du vill komma ut på landsbygden kan jag förresten rekommendera att testa "Wwooffing" - där man hjälper till på ekologiska gårdar mot mat och husrum. http://www.wwoof.com.au/ Man får visserligen ingen lön, men å andra sidan gör man inte av med några pengar heller. Det handlar mer om att träffa folk och uppleva australiensiska landsbygden.