Australien och Nya Zeeland februari till april

27 okt. 2015 13:00
Visningar: 333
Hej!

Jag och min tjej ska resa nästan 10 veckor i Nya Zeeland och Australien.
Planen är följande:

1 februari till 1 mars (4 veckor) så åker vi campervan från Queenstown till Auckland. Vi börjar på sydön då den verkar roligast och vi inte vill ha knappt om tid då.

Flyg till Cairns där vi bor på hostel 3-5 dagar då min tjej ska ta dykcert. Utforska regnskogen, Kuranda och dyka i Barriärrevet. Vi börjar i Cairns då vi vill dyka längre ner i Australien också.

Sen hämtar vi ut även här en campervan och reser dryga fyra veckor ner till Sydney där vi avslutar med fint hotell sista nätterna. Då är det början på april.

Planering: Öppna flygbiljetter via Kilroy (tips från kompisar), Campervan tänkte vi hyra vi någon av respektive lands resebyråer snarast (Happytravel, PeterPan).

Internationellt körkort, visum osv. är fixat.

Funderingar: Är reserutten lämplig med avseende till väder osv. eller ska vi "vända" på ngt land och köra åt andra hållet (t.ex. Cairns till Sydney)?
Vad är era erfarenheter ang. Campervan. Vi värdesätter friheten, slippa leta hostel och "bo in sig" flera gånger om.
Ska man ta Kilroys reseförsäkring som de erbjuder? Trygghansa var dyr och dykning ingick ej.
Kritik/invändningar mot resplanen i övrigt?
Aktiviteter vi vill göra är dykning, rafting, dyka med delfiner, glaciärvandring, Hobbitbyn, surfa, vandra, vinprovningar, upptäcka häftiga ställen (världsnaturarv osv.). Vart hittar man bästa ställen för respektive aktivitet?

Vår största fundering just nu är hur folk gör med campervan. Ska man ta det som paket med Kilroy eller boka via annan resebyrå i landet? Har hört att det är billigare med Campervan syd till nord i Nya Zeeland då de flesta åker tvärtom...Stämmer det?

OTROLIGT tacksamma för svar!
Linus och Frida :)
27 okt. 2015 14:26
Rekommenderar att börja i Sydney med tanke på vädret, även om wet season inte är slut i Cairns i början av april heller.

Annars verkar det bra. Kolla Gouda försäkringar eller ev. förlänga hemförsäkringen.

Campervans har jag ingen koll på. Skulle nog inte vilja köra runt i ett så stort åbäke. Men det är ju populärt och praktiskt.
27 okt. 2015 14:32
Generell så kan det vara bra att veta att det regnar över 400 mm regn i Cairns i feb-mar medan det planar ut i april - fortf över 150 mm.

I Sydney är det strax över 120 mm under perioden så kanske värt att börja i NSW och åka uppåt.

Fortf varmt i båda delarna oavsett tid.
27 okt. 2015 15:59
Tack för svar!

Jamen då vänder vi nog på steken i Australien och börjar i Sydney :)

Någon som har erfarenhet av att ha tagit dykcertifikat någon annanstans i Australien än i Cairns, förslagsvis längre söderut?
27 okt. 2015 21:31
Ang. campervan, kör på det om det lockar er. Jag ångrar att jag inte hyrde en när jag var i Australien. Boka på plats, finns galet många olika företag med campervans där. Tänk på när ni är i Queensland att ställa er där ni får lov, eller så får ni vara duktiga på att spela dumma turister..

I Nya zeeland kan det stämma att det är billigare att ta från syd till nord, väldigt många reser andra hållet. Skulle tro att det blir något billigare att boka på plats. Och jag vet inte om någon av öarna är roligare än den andra, finns mycket på båda. Missa inte Tongariro crossing nära Taupo om ni gillar vandring. Lägg inte någon tid i städerna i Nya zeeland, det är naturen som är höjdpunkten. Förutom Queenstown då, men det kan ju knappast kallas stad ;)

Ni kommer få en sjukt kul resa!
28 okt. 2015 10:53
Tack för svar Kelmelid! Är det säkert att vänta med att boka campervan tills man är där nere? Kan inte de vara fullbokade då?

Vi tänkte boka via Kilroy först, de ger intrycket att campervans snart är fullbokade, men vi misstänker att det är ett säljknep...

Vi tänkte nu bara köpa flyget med Kilroy och sen förboka campervans i respektive land separat.
28 okt. 2015 20:39
Det kan ju såklart vara så att de blir fullbokade, men folk jag pratade med när jag var där fick tag på campervan direkt. Men du kan ju boka via nätet med de flesta operatörer också, det känns ju tryggt att ha det färdigt liksom, när ni inte har så mycket tid på er.

Det är väl så att den operatören som Kilroy använder kanske snart är fullbokad, men det finns ju fler.