Allmänt upplägg för resa till Israel 1:a gången

23 feb. 2016 01:51
Visningar: 2090
Hej,
Kanske tar en tripp till Israel, vill ha råd om antalet dagar i landet för att se det väsentliga. Och tips på bra o prisvärda boenden.

Jag tänkte mig spontant detta: 4 nätter i Telaviv, 1-2 nätter i Jerusalem, 2 nätter vid döda havet. Bör jag ser något annat? Max 10dagar tänkte jag.
23 feb. 2016 20:45
Skulle vara bra att veta lite mer om dina intressen, och för att kunna veta vad du tycker är det "väsentliga". Likaså när du tänker åka ungefär.

Tel Aviv är en trevlig stad, mycket uteliv, ganska europeisk/internationell känsla och väldigt blandat. Finns även trevliga caféer och restauranger samt fin strand och strandpromenad.

1-2 nätter i Jerusalem tycker jag är alldeles för lite! Första gången var jag där i 5 nätter, och det var ok även om jag gärna hade stannat längre. En helt annan känsla än i Tel Aviv, men har du något intresse av historia och/eller religion så behöver du defnitivt mer tid där. Dock finns det även här en massa trevliga restauranger, shopping m.m.

2 nätter vid Döda havet känns för mig lite mycket. Jag brukar bara åka dit på dagsutflykter ofta i kombination med någon annan destionation t.ex. Masada, och det räcker alldeles utmärkt för mig. Har man obegränsat med tid och bara vill slappa så är det klart att man kan stanna längre.

Beroende på vad du gillar finns många andra intressanta ställen att se, t.ex. Haifa och historiska delar av norra Israel. Ett besök till Betlehem kan vara kul, särskilt om du är intresserad av religion, dock ska man tänka på säkerheten om man åker dit (och jag rekommenderar att åka med palestinsk guide för att minska risken för problem). I Betlehem klarade vi oss bra, men turen innan oss hade blivit beskjutna. I andra delar av Västbanken måste man vara ännu mer försiktig, trots att vi åkte med 2 palestinska guider så hamnade vi i Hebron mitt i skotteld, blev stenkastade och hotade till livet och fick fly när vi var där (p.g.a. att de trodde att vi var Israeler och Amerikaner).

Israel är dock ett underbart land, jag har rest väldigt mycket och besökt stora delar av världen, men jag har aldrig mött sådan vänlighet som där.