Aktiviteter Island

19 nov. 2016 18:21
Visningar: 788
Hej!

Jag och min sambo ska åka till Island över nyår och vill göra en del aktiviteter. Vi vill gärna ha tips på bra bolag som gärna har helt okej priser (en del verkar väldigt dyra).

Vi vill snorkla vid Silfra, rida Islands hästar, se glaciärer och grottor, se norrsken (Om vädret tillåter) och eventuellt hyra bil och åka Golden Route.

Vi ska vara i Island 28 dec-2 jan. Tips på nyårsaktiviter? Kan vi göra någon av dessa aktiviteter även på nyårsafton eller 1 jan?

Tacksam för svar!
Av Reggie
22 nov. 2016 16:53
Hej Ewa,

Jag som jobbar inom resebranschen kan tippsa dig att man kan spara pengar genom att antingen A. hyra bil och köra själv (fast på vinter är det bättra att ha större bil för säkerhetsskull så kanske inte...) och B. Ta kombo-turer, då är det ofta billigare.

Till exempel denna caving samt snorkeling är mycket billigare än att boka var för sig http://whatson.tourdesk.is/Tour/Item/273/Black__Blue

Nyårstipps - ta en bål-tur, jätte typisk isländsk nyårsgrej http://whatson.tourdesk.is/Tour/Item/3203/Bonfire_Tour :)

Fråga gärna för fler tipps eller kolla upp sverige.whatson.is!
Av Misst
26 nov. 2016 13:55
Hej!
Va kul att ni ska åka till Island, det har nog varit en av mina bästa resor hittils!
Jag och min sambo var på Island i lite mer än en vecka i maj och gjorde allt det klassiska; se valar, rida islandshästar, golden circle, samt bad i varma källor.
Som Reggi skrev ovan så rekommenderar även jag att hyra egen bil, allt blir så mycket enklare då och ni är mycket friare. Vägarna är också generellt sett ganska bra (förutom att en fin asfaltsväg plötsligt kan sluta i en liten grusväg för att efter 30km bli en bra asfaltsväg igen, haha) om ni inte väljer att åka längre in i landet.

Om ni ska åka själva och göra Golden Circle måste ni nästan stanna och bada i heta källor. En fantastisk plats som inte är särskilt exploaterad är Hruni, ni kan ta det på vägen tillbaka från Gullfoss! Det är en ganska liten källa med varmt vatten där lokalbefolkningen (samt några turister) badar. Supermysigt och trevligt speciellt om ni lyckas vara helt själva där.

Vår islandshäst ridning bokade vi genom Eldhestar, och vi var väldigt nöjda med upplevelsen, de anpassade verkligen hästar, fart och så efter våra behov, vi blev placerade i en grupp med människor som hade motsvarande ridkunskaper (det vill säga knappt några alls) , guiderna var väldigt trevliga och allt var så service inriktat det kan vara. Helt enkelt en väldigt turistig men även en väldigt bra upplevelse!
Om ni ändå har en egen bil och väljer att rida med Eldhestar så rekommenderar jag att inte bli skjutsad med buss till ridningen utan ta sig dit på egen hand, eftersom i närheten av deras stall finns det en het flod som en kan vandra till.
Den heta floden ligger i Hveragerdi som kanske är 10-15min från Eldhestar (om jag minns rätt). Jag tror att det var ganska bra skyltat var en skulle åka och parkera bilen, en var det en 40-60min vandring upp för en bra stig till floden. Själva vandringen är en otrolig upplevelse i sig, där ni kommer gå bland rykande heta hål i marken som producerar de klassiska röken som luktar sådär riktigt härligt, hehe.
Det bästa är dock när ni kommer fram till floden, där blandas två olika bäckar, en kall samt en geotermiskt uppvärmd och rykande het. Detta resulterar i att beroende på var i floden ni väljer att slå er ner så kommer ni ha olika temperaturer, högre upp är det varmare och längre ner blir det kallare ;). Kolla upp "hot river hveragerdi" så kommer ni säkert kunna hitta dit hur lätt som helst.

En sista sak som verkligen handlar om tid och passion är valsafari. Att få se späckhuggare i deras naturliga habitat var verkligen något vi hade drömt om att göra och vi åkte från Reykjavik enda till Olafsvik för att få se dem, det är inte det billigaste och resan tar ganska lång tid på en ganska ombytbar väg (kan tänka mig att på vintern behövs det en 4x4 för att kunna ta sig genom bergen) men det var definitivt värt det! Speciellt att på vägen hem kan man åka genom Snaefellsnesjokull nationalpark som är fantastiskt fin och definitiv sevärd! Där kan ni också göra en turridning på stranden längst havets kust, vilket är en upplevelse i sig. Dock var ridningen där betydligt mycket dyrare än med Eldhestar och de var inte alls lika turistinriktade, vilket kan både upplevas som positivt och negativt, men vi kände att vi ändå fick väldigt bra service.

När det gäller priser för ridning och andra upplevelser så är det svårt att komma undan billigt, om ni inte råkar bo hos någon som känner någon som har hästar och kan fixa det till ett billigare pris. Annars är det bästa som sagt att köra runt själv med hyrbil, det är inte särskilt billigt att hyra bil men det lönar sig eftersom ni kommer kunna se mycket mer om ni tar er ut på egenhand.
Du frågade visserligen inte om bostad men om ni ännu inte bokat och planerar att sova i Reykjavik kan jag inget annat än att rekommendera Our House. Boendet är superb och värden Johannes är ännu bättre, det är bara att säga till honom vad ni är sugna på så kommer han att planera ihop en heldag för er med de mest sevärda platserna i närheten av dit ni vill åka! https://www.tripadvisor.se/Hotel_Review-g189970-d1750397-Reviews-Our_House-Reykjavik_Capital_Region.html

Hoppas det var till någon hjälp och hör gärna av dig om du undrar något mer!