Afrika Safari med 5 åring?

Av Ahl
11 feb. 2011 23:30
Visningar: 757
Någon som gjort det? Har det funkat bra? Är orolig att det kanske blir för jobbigt för min, om 1 år-5 åring, som familjen vill dra med till Afrika nästa jul. Är ju rätt sugen själv också, men är 'ändå tveksam. Lär ju bli mycket sittande i jeepar långa pass. Eller finns det "snälla" barnanpassade safaris kanske? Någon som vet?
Av Hkn
12 feb. 2011 14:14
Q: Afrika-safari med 5-åring?
A: Don't.

Safari är inte detsamma som Kolmården. Räkna med att varje tur ut på savannen/ut i bushen varar i åtminstone tre timmar (oftast längre). Att stanna och lösa toalettbestyr är alltid komplicerat, ofta omöjligt.
Hur väluppfostrad din 5-åring än är, kan jag inte komma på någon ålder som skulle vara sämre för safari...
Afrika är ingen djurpark. Safari som jag känner den – i de stora parkerna – är inte en barnvänlig aktivitet.

Förutom de ovan nämnda basbehoven (toalett etc.) så är det helt enkelt inte roligt för barn. Att de ska sitta knäpptysta och vänta på ett djur som knappt syns är ohållbart om resten av familjen ska få ut något av upplevelsen.

Hur kan jag vara så säker? Jo, jag har varit på safari i Afrika minst en gång årligen under hela 2000-talet. Jag har sett 11-åringar som suttit uttråkade vid ett av naturens underverk (The Great Migration – vid en av flodövergångarna vid Mara River väntade djuren i nästan en timme innan de började röra sig över floden). Jag har sett barn som börjat ropa och bulta på fönstren och leva rövare i sin bil när lejonflocken inte bjudit på tillräckligt mycket action. Jag har sett halvstora barn sjunka ner på golvet, gråtande, när tre lejon slagits tio meter från deras bil.

Jag är ingen vän av regler. Det finns mig veterligt ingen åldersgräns för safari-turer. Det är som vanligt alltid till syvende og sidst upp till familjen etc, etc... men in my humble opinion borde det vara 14-årsgräns för safaris.

För er egen skull (och inte minst för barnets): Vänta i tio år och ni kommer att få en helt annan resa – och er 15-åring får ett minne för livet istället för en skitjobbig biltur.

All the best,

:: håkan ::
Av Ahl
12 feb. 2011 21:08
okej, tack för svaret. Jag förstår. Ingen lätt avrådan utan ett stort NO NO. Det var nog det jag ville höra. Nu har jag svart på vitt ;-) Vi får satsa på något annat resmål.