8 dagar i Split i maj med min mamma

Av Redbit
10 jan. 2018 14:11
Visningar: 711
Hej, min mamma fyller 80 år i maj och vill att hon och jag åker till Kroatien då (vi har gjort andra resor tillsammans vid hennes tidigare födelsedagar).
Jag har bokat flygstolar till Split och vi har 8 dagar att spendera.
Mamma älskar kultur och en del historia, vi går gärna omkring i ett område och upptäcker allt, men hon vill även gärna röra på sig litet mer (hon är mycket aktiv för sin ålder) och skulle vilja gå någon lättare vandring - typ några timmars vandringsväg med ett ställe att äta lunch på längs vägen.

Jag har själva aldrig varit i området, och försöker läsa in mig. Hur tar man sig enklast runt - går det bussar, eller behöver man hyrbil? Jag har förstått att Trogir är ett trevligt ställe där vi säkert kunde vara några dagar, och sedan kanske fara ut till en ö? Tror inte att vi vill flytta mer än en gång på de dagarna, själva flytten tar ju också tid. Bättre om det går att se sig omkring mer där vi är!

Ni som känner till området, har ni tips på bra ställen med trevliga restauranger, möjlighet att gå omkring att titta på saker och kanske någon vandringsled i närheten? Hur är det med sådant ute på öarna? Vi är alltså inte ut efter stränder och badliv i första hand, men inte direkta strapatser heller!
Medlemmen har tagit bort svaret
11 jan. 2018 08:28
Split var helt OK i någon eller några dagar. Skulle rekommendera Hvar över de andra öarna.
29 mars 2018 22:53
Vi vandrade runt i Sibenik nationalpark en dag, vi åkte buss dit från Split på någon timme. Väldigt fin natur och miljö där man går på broar/bryggor samt stigar som leder till att man i slutet kommer ner till ett fantastiskt vattenfall med möjlighet till bad och även mat. När vi var där (i augusti) var det väldigt mycket turister men kan tänka mig att det är lugnare i majmånad.
Av Desires
31 mars 2018 17:48 (redigerad)
Trogir fina världsarvsstad ligger bara 15 min m buss/bil fr flyget. (Ca 40-45 min mbuss från Splits stad t flyget) Såå jag rekommenderar att ni sover där senaste dygnen. Din kulturintresserade mamma kommer nog uppskatta både Trogir o Split😊 Staden Solina 5 km fr Split är också värt ett besök, m Ruiner o en amfiteater fr 100-talet, se mer i mitt sista direktlänkade inlägg!
HÄR mina Trogir o Split-tips (sevärdheter, boende, restauranger mm) http://www.desires.se/#post194
o http://www.desires.se/#post204
Av Frodo
1 apr. 2018 18:25
Berget Marjan eller Nationalparken Krka kanske kan vara något? Den sistnämnda ligger förstås en bit från Split, cirka en timme med bil. Här hittar du många bra tips på saker att göra som inte involverar sol och bad: http://www.splitkroatien.se/sevaumlrdheter.html