Stöd Ukraina
Inlägg taggade med: gästblogg

Bloggaren Mia är expert på allt som rör Disney och dess parker. Här kommer hennes bästa tips för att åka med liten budget till Disneyland Paris. Ta del av hennes tips och gör äventyret barnen drömmer om:

Funderar du på en resa till Disneyland Paris, men tror att det är för dyrt, eller vill du helt enkelt få så mycket som möjligt för dina pengar?
Jag besöker ofta Walt Disney World, åker på någon Disneykryssning och besöker just Disneyland Paris. En av anledningarna till att jag kan göra det är att jag tänker budgetsmart när det gäller mina Disneysemestrar. Det är inte billigt med en resa till Disneyland Paris, men med hjälp av lite planering, så blir det mycket billigare och du kan få uppleva magin på Disneyland Paris på en budget. Tänk igenom mina tips, och börja planera din nästa resa!

Planera din resa i tid – kan du välja att åka under lågsäsong slipper du inte bara köerna, utan det blir också billigare. De bästa månaderna med tanke på köer, väder och pris är maj, juni och september. Februari och mars är billigast, men vädret är oftast inte det bästa. Genom att vara ute i tid kan du också välja på olika erbjudande som alltid finns på Disneyland Paris hemsida. Glöm inte att jämföra de olika ländernas hemsidor. Det är stor skillnad på vilka erbjudanden som finns, och du kan boka från vilken du vill.

Disneys hotell finns i tre olika prisklasser, men reser du under de varmaste månaderna så undvik de två billigaste (Hotel Cheyenne och Santa Fe) eftersom de saknar AC och pool. Den engelska och franska hemsidan brukar ha de bästa erbjudandena. Naturligtvis är resan i sig en stor utgift. Bor du i södra Sverige, så överväg att köra bil ner, annars så leta efter bra erbjudande på flyg. Tänk på transport från flygplatsen. Disney erbjuder praktisk busservice om du bor på deras hotell.
Boendet och biljetter är en stor utgift. Visserligen är det billigare att bo långt ifrån Disney, men räknar du in biljettpriset och transport så är det ofta inte så stor skillnad om du hittar ett bra erbjudande (se ovan). Du får dessutom gå in 2h före alla andra på Disneyland Park om du bor på Disneys hotell – ovärderligt! Biljetter ingår i princip alltid om du bokar via DLP:s hemsidor. Bor du inte på Disney, så se till att boka och betala dina biljetter hemifrån innan du reser, det blir alltid billigare. Du betalar på nätet och skriver enkelt ut dem hemifrån.

Maten på Disneyland Paris är dyr – mycket dyr! Ta med dig en ryggsäck in i parkerna med enklare mat, snacks och dricka. En flaska vatten kostar ca €3 och det blir varmt under sommarhalvåret. Snacks är dessutom toppen för att hindra att blodsockret på hela familjen åker ner i tårna och alla blir gnälliga. Boka en restaurang (t.ex. ett Caracter Meal) om ni vill ha en upplevelse, annars ät enkelt.

Souvenirer är dyrt, och har du barn med dig, blir tjatet ofta öronbedövande. Låt barnen önska sig euros i födelsedagspresenter, och varför inte köpa billiga leksaker och kläder på EBay som du sedan tar med och överraskar med?
Visst vill du bo på Disneyland Hotell, Disneys lyxigaste hotell, med utsikt över Disneyland Park, och inte tänka på pengar. Men, du får samma magiska upplevelse om du bor på ett enklare hotell (Disney’s Hotel Cheyenne t.ex.) och har med dig mat och dricka in i parkerna i din ryggsäck. Det viktigaste är att du verkligen åker till Disneyland Paris, det är en upplevelse som du inte ska missa!

Tack för dina fantastiska tips Mia. Mia driver bloggen Disneysemester där du hittar all info om parkerna och att semestra på en Disneypark. Hur bra som helst!

Bloggen Disneysemester

/Paulina

Emma driver bloggen Sol som sol? om livet på den spanska solkusten. Hon, hennes man och deras son bor numera nere i Andalusien på Costa del Sol. Hon skriver om deras vardag och ger ett gäng härliga tips till denna soliga kust. Jag bad Emma om tips till dig som ska semestra här och hon skrev ihop massor av bra tips, bland annat om hur du tar dig runt på Costa del Sol.

Härligt! Semester på Costa del Sol, Solkusten i Spanien!

Så vad står på önskelistan? Sola och bada? Äta och dricka gott? Se er omkring? Shoppa?
Oavsett vad så kommer frågan fort upp: behövs bil?

Det där är ju inte alldeles lätt att svara på. Först och främst beror det som sagt på vad man ska göra. Sedan beror det ju också på hur och var man bor. Har man bokat en sol- och badsemester i Fuengirola i ett hotell som ligger vid den långa och härliga stranden med mängder av chiringuitos (mindre serveringar på stranden) och restauranger, nej, då behöver man ingen bil. I Fuengirola är allt inom gångavstånd - gata upp och gränd ned med tapasbarer och restauranger varvat med butiker som säljer krimskrams eller kvalitetsprodukter. Bor man dock en liten bit ifrån eller högre upp (Fuengirola är ganska platt men i t ex Benalmádena lutar nästan allt) så kanske det kan vara lämpligt med bil. Det är tungt i värmen att bära på handdukar och luftmadrasser till stranden. Ännu värre när man ska hem igen. Det vet vi av erfarenhet då vi för några år sedan hyrde en lägenhet i Bahía de Casares, någon mil från härliga Estepona. Vi frågade om det var gångavstånd till badstranden och visst skulle det vara det, det var inte så långt. Och det var det inte heller men med tanke på att det var 35 graders lutning och lika varmt så var vi glada för att vi hade hyrbil.

Är du sugen på att fira jul på ett nytt sätt? Dita och hennes familj har firat jul i Thailand. Här berättar hon om deras resa. Kanske är det något ni också kommer att göra, om inte i år så kanske nästa jul?

Om en månad är det jul igen och många har redan börjat skriva långa listor på allt som skall göras innan julafton.

När våra barn var 8 respektive 13 år gamla, bytte vi det vanliga julfirandet mot att ö-luffa i Thailand. Barnen hade en bra ålder för den här sortens resa. Fortfarande nöjda med att spendera jullov med sina föräldrar, nyfikna på äventyr och tillräckligt stora för att bära sin packning själva. Vi började vår resa med att fira jul på Koh Samet, en liten ö öster om Bangkok. Efter ett par dagar på Samed Villa drog vi vidare till Koh Chang, en stor ö med många fler utflyktsmöjligheter. Livet var enkelt här. Inga regnkläder, inget tjat om att komma för sent till skolan. Alltid god mat att äta. Vi gjorde några utflykter, bland annat en heldagstur till djungel med en kunnig lokal guide. Vi badade, tog långa promenader längs havet och på kvällen satt vi på stranden och tittade på solnedgången. På Koh Chang firade vi nyåret och sedan reste vi vidare till Koh Mak, en fortfarande ganska orörd ö. Efter ö-luffen åkte vi tillbaka till Bangkok och avslutade resan med några dagar i den spännande storstaden. Barnen kommer fortfarande ihåg cykelturen vi gjorde med Arne från Bangkok by Bike.

Att fly julstressen är något jag varmt rekommenderar andra barnfamiljer. Har man bara råd och möjlighet till ett par veckors ledighet över julen så res iväg och upplev en annorlunda jul någon annanstans i världen.

Thailand är ett resmål som passar utmärkt för en jul-thaimout. Ett par veckor i värmen med bad, natur och lagom spännande upplevelser kommer att göra susen för en stressad barnfamilj.

Många tänker att julen är den dyraste tiden på året att resa, och det stämmer delvis. Mitt råd är att välja bort charter och sy ihop en resa själv. Är man ute i god tid, finns det många flyg att välja. Kan man komma iväg några dagar innan skolorna slutar, går det att hitta bra priser. Väl på plats i Thailand är det fortfarande billigt att semestra där. Dessutom är det lätt att resa runt i landet vilket är viktigt när man reser med barn.

Kommer barnen att sakna julklapparna? Kanske det, men utvilade och närvarande föräldrar och allt ni kommer att uppleva tillsammans kommer att göra dem gott. För julen handlar mycket om att umgås med sina nära och kära, och innerst inne är det det som barnen önskar mest av allt.

Alla som vill läsa mer om vår julresa till Thailand, är välkomna att gå in på min reseblogg där jag skriver om familjens och mina resor med barnen till nära och fjärran länder.

Ladybird

Läs mer om resor med barn på Ditas blogg.

Sök och boka flyg till Thailand.
Hitta och jämför charterresor till Thailand.

/Paulina

Min vän Johanna Engberg hade inte möjlighet att resa utomlands på höstlovet. Hon hittade ett annat sätt att få koppla av och bara vara med sina älskade barn. Här kommer hennes gästblogginlägg om att bo på hotell i sin egen stad.

Det älskade höstlovet är här, men vad hittar man på när man inte har möjlighet att resa iväg? Det vi behövde mest av allt var tid med varann, inga måsten, men en lyxigare tillvaro än vårt annars hektiska liv. Vi packade helt enkelt väskorna och gick ett kvarter ner där vi checkade in på anrika Hotell Diplomat. Killarna lämnade vi hemma, detta fick bli 4 lyxiga tjejdagar på ett hotell i vår stad Stockholm. En nyfödd, en 6 åring och jag en trött & sliten småbarnsmamma/entreprenör.

Det bästa med att vara turist i sin egen stad är att man redan sett allt, vilket innebär att man kan stänga in sig i hotellets lyxiga värld. Vi alla njöt av att jag kunde vara 100% närvarande, medan hotellet skämde bort oss med frukost, lunch, middag, städning, sängbäddning och roomservice när vi så än önskade.

Själv passade jag på att unna mig egentid när barnen somnade på kvällen, jag stängde in mig i badrummet och frossade i all skönhetsvård jag hade packat med mig. Har man inte möjlighet att gå på spa, så får man ta med sig sitt egna spa. Välbefinnande varvat med lugn, ro och tystnad. Att man sedan vaknar snyggare, är ju en skön bonus.

Prisbild: Kosta vad det kosta vill, detta var våra dagar och vi förtjänade all lyx i världen. Det är viktigt att vårda tiden tillsammans med de man älskar allra mest, om det så är barn, sin stora kärlek eller en nära vänskap.

Slutkommentar: Man behöver inte resa land och rike för att få semester, jag kan varmt rekommendera att vara turist i sin egen stad.

Utvilad: Skönhetssömnen lyser med sin frånvaro när man har en nyfödd bebis, men att ta paus från vardagssysslor och att driva mitt bolag var precis vad jag behövde. Medan skollovsbarnet Olivia och jag njöt av att bo på hotell och socialisera sig i hotellbaren. Vår bebis fick glatt följa med, det gäller att börja i tid...

Betyg: Hotellet får betyget Världsklass! Jag kan varmt rekommendera Er att bo på Hotell Diplomat, Strandvägen 7C, Stockholm.

/Johanna Engberg - Grundare utav www.byengberg.com och bloggen Engbergs Mini-Me på Plaza Kvinna

Tack Johanna för dina tips. Ett bra alternativ för kommande lov alltså.

/Paulina

Vår vän Magnus "Lengan" Legnerfält har nyss kommit hem från en veckas lyxkryssning i Medelhavet. Denna gången som reseledare, en dröm som gick i uppfyllelse. Häng med på hans resa.

Det är den 12e september och på gatan utanför Sparbanken i Enköping trängs förväntansfulla resenärer med ett myller av orangea påsar fyllda med solhattar, pennor, tävlingar m.m. Efter ett års förberedelser är det äntligen dags att ge sig av mot Medelhavet för att njuta av en vecka ombord på ett av världens största kryssningsfartyg, Allure of the seas.
Jag minns precis var jag befann mig när min kompis Kimmo ringde och frågade om jag ville följa med på en veckas lyxkryssning och hjälpa till som reseledare. Jag var på väg hem från mitt byggjobb i Stockholm och blev nästan tårögd då jag blev erbjuden chansen att få förverkliga en dröm, att jobba som reseledare. Visserligen gällde det bara en vecka men det blev en resa som jag aldrig kommer att glömma.

Mina vänner Petri och Kimmo driver en resebyrå i Enköping och de hade fått uppdraget att arrangera Sparbankens seniorresa, ett evenemang som körs vartannat år och 2015 års resa skulle bli med Royal Caribbeans fartyg Allure of the seas.
I Januari hade vi ett par informationsmöten om resan och sedan dess längtade vi till den dagen då allt var fixat och klart och det var dags att kliva ombord på tre bussar för att åka till Arlanda. Våra resenärer var i blandade åldrar och den äldste var hela 92 år gammal.
Fartyget Allure of the seas ingår i Royal Caribbeans flotta och är med sina 360 meter som en liten stad till havs. Fartyget kan ta 5400 gäster och resenärerna behöver inte oroa sig över att ha en långtråkig vistelse ombord. Gillar man musik så kan man lyssna till storbandsmusik i klubben Dazzles, luta sig tillbaka i klubben Jazz, dansa till latino i Boleros, dansa disco i Solarium och Blaze eller varför inte underhålla de övriga gästerna med att sjunga karaoke. I den stora teatern Amber visas storslagna shower som Blue planet och Mamma Mia. Självklart så fanns det även en skridskobana med en isshow ombord..

Lisa som driver bloggen "Livet från den ljusa sidan" älskar att resa. Och gör det oftast med barn. Hittills har 40 länder avverkats och det är allt från långa till korta resor, budget till lyx och med eller utan barn. Här kommer hennes 10 bästa tips för dig som reser med barn. Trots att ni inte väljer ett barnvänligt all inclusive-hotell.

Jag läste en lista på en amerikansk blogg om hur man kan tänka kring att resa med barn. Tips som att alltid bo med pool för barnens underhållning och att kanske resa business class i flyget för komforten kom upp. Jag kände att jag inte alls köpte in på den listan, så jag komponerade min egen.

1. Välj resmål med dina intressen i fokus men barnens bästa i åtanke
Charter i all ära, men vill man upptäcka mer ligger världen öppen även för barnfamiljen.
Barnens ålder är dock i många fall avgörande för vad som kan passa. Till exempel väntar man med fördel med en lång roadtrip längs vägarna tills barnen är så pass gamla att de klarar längre avstånd, och att åka till Afrika på safari och sitta i en bil där man förväntas vara tyst och där möjligheterna att stanna för toabesök är obefintliga är något annat som kan undvikas i vissa åldrar. Däremot ska man inte underskatta barnen. De kan roas av ställen man sällan i förväg tippar som favoriter, och föräldrars intresse kan kombineras med barnens nästan överallt. Våra barn har tidigt förstått att en resa kan innehålla delar som mest tilltalar de vuxna, för att varvas med de aktiviteter som barnen föredrar. Av det lär man sig också viktiga egenskaper som att visa hänsyn och att kompromissa. Ett annat sätt att få monument och naturfenomen att tilltala är att hitta på sagor om ställen man ska till. Våra barn satt nöjda på sina åsnor och drömde sig in i den sagovärld som enligt min berättelse någon timme tidigare utspelade sig i Petras mäktiga klippstad.
Säkerheten är en annan sak som alltid är avgörande för möjligheten att kunna njuta på resmålet. Själv undviker jag gärna malariaområden som kräver profylax om de är för små, vill ha koll på att sjukvården fungerar och att vi kan ta oss runt på stället hyfsat säkert.

2. Förstå vad du kommer kunna få ut av resan – och inte
När du åker med barn så kommer du att behöva göra avkall på vissa saker i vissa länder, och du kommer att lägga tid på saker du inte hade gjort om du åkt i ett vuxet resesällskap. Det är så det är att resa för din egen skull, till de resmål du vill, men på barnens villkor. Åker du till Nya Zealand kan det bli svårt att göra alla äventyrsaktiviteter du kanske drömt om, men prioriterar du så kommer du kunna göra några av dem. Du kanske inte gör dem ihop med ditt ressällskap, utan åker iväg själv till rafting och bungy jump (se det som ett sätt att träffa nya människor!), men vill du så kan du göra dem. Förmodligen hade du inte heller föreställt dig att besöka otaliga djurparker eller bondgårdar på det som varit ditt drömresmål sedan många år, men det är ju just det som det handlar om, det där med att kompromissa och anpassa som en familjeresa handlar mycket om.

3. Förbered dig för långflygningar och transporter
Om ni ska flyga långt så läggs långflygningarna med fördel nattetid. Små barn trivs ofta i "baby bassinett" som kan beställas genom de flesta flygbolag. Olika flygbolag har olika typer av korgar åt bebisen, från resesängsliknande till varianter som mer liknar babyskydd, och vissa klarar barn upp emot ett år. Planera ditt handbagage väl och ha med både ombyte, våtservetter, någon leksak eller surfplatta och snacks.
Väl på plats undviker jag gärna de transportsätt som känns allra mest utsatta, och har till exempel åkt genom hela Thailand med tåg av just den sakens skull. Obekvämt men att föredra framför vägarna... Ta med egen bilstol om ni har möjlighet - det saknas allra oftast. Väntas turer på vatten är en flytväst mycket värt i packningen.

Brasilien är ett häftigt resmål långt borta. Lucky you som får komma dit. Fredrik, en av grundarna av HotelSpecials.se har varit där och bott på ett fantastiskt hotell.

Ibland träffar man rätt på semestern. Under min senaste semester, i fantastiska Brasilien, träffade jag rätt när det gäller val av hotell. Som en av grundarna av HotelSpecials.se bor jag en del på hotell men det var länge sen jag bodde någonstans där jag ville stanna kvar. Och kvar. Och kvar. Gör så här nästa gång du har två veckor över: Åk till Itacare genom att flyga först till Salvador eller Rio och sen vidare med inrikesflyg till Ilheus. Givetvis söker du först på Reseguiden efter de bästa flygpriserna. Stanna för all del en stund i antingen Salvador eller Rio då båda är grymma städer!

Sen bokar du boendet på Vila Barracuda. Ett hotell att stanna på. Som av en händelse ägs hotellet av en rad kända Svenskar, bland annat Tomas Ledin, samt ägarna av Hotell Granen i Åre ( Ett av undertecknads favorithotell). Njut av färska juicer, terrasser med hängmattor, fantastisk atmosfär och en service som slår det mesta. På kvällen står två kockar redo att laga det du vill ha, alltiallon Daniel fixar kanoter, surfbrädor, vattenfall och till och med bra väder. Allt är möjligt på Baracuda. Ett sånt där ställe som stannar i hjärtat ett långt tag efter du kommit hem. Bom dia!

Anita bor sedan 1992 på Kreta. Hon började som reseledare för Apollo och hittade sin man redan första veckan i Chania. Nu bor de tillsammans med två barn i deras hus som de byggt. Anita driver bloggen Anitas Kreta där hon ger tips och skriver om sitt vardagsliv på Kreta. Kreta är ett av våra mest populära resmål sommarid så därför tar vi har hjälp av en riktig Kreta-specialist som här ger sina bästa tips för en semestervecka på Kreta.

En vecka på Kreta
En vecka på Kreta räcker inte för att se allt man "måste" se. Därför kan man alltid spara något till nästa gång och komma tillbaka om och om igen. Med utgångspunkt Chania eller turistorterna väster om Chania så rekommenderar jag:

Jag skulle hyra bil minst en dag och köra söderut med mål Elafonissi som även kallas Kretas Maldiverna. Vägen går genom Topolia ravinen och här kan man göra ett kort stopp vid droppstensgrottan Agia Sofia. Strax innan man är framme i Elafonissi ligger klostret Chrissoskalitisa (guldtrappan). Av trappstegen som leder upp till det blå-vita klostret så är ett av dem enligt sägen i guld men bara den som aldrig har syndat kan se det. Väl framme vid stranden så väljer ni att vara kvar på själva stranden där det finns solstolar och serveringar eller så vadar ni ut till den lilla ön. Jag rekommenderar att ni har med lite matsäck och är ute på ön där det är lättare att hitta sin egen "privata" plats. På vägen hem kan ni istället stanna och äta i någon by. Alla byar har en taverna eller ett kafenio. Det kanske inte finns så många rätter att välja på men ni kan vara säkra på att det som finns är lagat av de bästa, lokala råvarorna. Kretensarna åker gärna till nån by för att äta söndagslunch och alla har de sin egen favorit. Fråga gärna på hotellet eller t ex biluthyraren var de helst äter.

Kreta är bergigt och alla vägar söderut är delvis slingrande bergsvägar så vill ni hitta en fin strand att göra utflykt till men slippa bergsvägarna så är Falassarna som ligger längst västerut en av de bästa. Det kan blåsa och gå en hel del vågor här men det är en underbar strand och det finns flera mysiga tavernor ovanför stranden. Eller så stannar ni till i Kolymbari på vägen hem. Här finns flera fisktavernor som är populära bland grekerna.

Vår bloggvän Rosita släpper i dagarna sin första bok som handlar om att resa med barn och allt vad det innebär. En perfekt guide för din barnsemester helt enkelt. Nästa vecka kommer vi att tävla ut fem exemplar av boken! Här kommer Rositas gästblogginlägg om hennes bästa tips till att resa med barn.

Mannen i stolsraden framför oss i flygplanet gnuggar fingertopparna demonstrativt mot tinningarna. I 12 timmar jonglerar vi ett övertrött, missnöjt barn. Flygvärdinnorna säljer lotter där högsta vinsten är en bil. Jag tänker att högsta vinsten vore att få stiga av.

Går det att fortsätta resa utomlands när ni har blivit föräldrar? Ja det är klart! Ovan beskrivning är den enda (!) riktiga jobbiga upplevelsen från mina 33 utlandsresor med barn. Min resa med barn började år 2003. Vi kastade loss med en 12 veckor gammal bebis på en kryssningsbåt i Medelhavet. Barnaskaran växte och sedan 2010 är vi en kvintett på resande fot.

Det är inte alltid smidigt att lyfta sina vingar med små resenärer, men det är en upplevelse som ger mersmak. Därför underlättar det med förberedelser. På din barnsemester får du också uppleva att du (nästan) aldrig blir fullärd. Varje ålder hos barnet har sina glädjeämnen och utmaningar. Ibland förändras familjebilden och ni blir fler. Hur gör man då – när barnens intressen och behov krockar med varandra? Och hur gör man om familjen växer till att det är fler barn än föräldrar – hur räcker man till då?

Lugn. Jag har samlat alla mina erfarenheter i en personlig guidebok, "Rosita reser - Den perfekta guiden för din barnsemester". Min bok klättrar inte i höga berg. Den slänger sig inte ut över nervkittlande stup. Men den upplever bortom allfartsvägarna i lagom doser så att både barn och vuxna får en härlig semester. Den bjuder på inspiration till elva resmål som hela familjen gillar och på praktiska råd och tips för att ge dig en flygande start på semestern. Dessutom är den kryddad med intervjuer med barnfamiljer som gör lite speciella resor. Vad sägs om att campa med taket som himmel i Australien, båtluffa med fyra barn i Grekland eller att göra en roadtrip i USA. "Rosita reser - Den perfekta guiden för din barnsemester" är en härlig glossig bok som du kan krypa upp med i soffan och drömma dig bort.

Mina 5 bästa tips när du reser med barn
Här får du mina fem bästa tips när du ska ut och resa med barn.

1) Res utifrån barnens ålder och behov och försök att anpassa så att det blir smidigare. Att resa smart är att tänka på hur situationen fungerar hemma - hur barnet/barnen sover, hur måltiderna funkar, hur stort behov barnet/barnen har att röra på sig?

2) Se till att hela familjens behov tillfredsställds. Glöm inte föräldrarna. Om barnen är små, se till deras främsta först. Det gör det också lättare för föräldrarna. Sedan kan du sakta men säkert också tänka på dig själv.

3) Tänk alltid igenom transport, sjukvård och hotell före du bokar resan. Planerar du för det har du en bra start. Transporter är en riskfaktor. Finns det inga bilbarnstolar ska ni kanske inte bo någonstans där dit det tar två timmar med taxi. Tänk också på att bilbarnstolar utomlands är framåtvända, också för mycket små barn.

4) Det är omständligare att resa med barn. Små barn har till exempel ett mer krävande mat- och sömnbehov än vuxna. Det är helt okej att välja en ”bara hotellsemester”. Men tänk då till med hotellvalet och se till att göra minst en utflykt per semestervecka. En utflykt till ett vattenland räknas inte. Utflykter ger resan mervärde.

5) Gör gärna en resa som är lite annorlunda än den ni gjorde senast. Utveckla resandet sakta och säkert. Ibland kan ni behöva backa i reseutvecklingen istället, familjen kanske förändras genom att fler familjemedlemmar tillkommer. Hur semesterbehovet ser ut varierar. Övning ger färdighet.

Rosita Lincoln
www.rositareser.se

Petra Elisson driver bloggen A taste of Nice och befinner sig så ofta hon kan på den franska rivieran. Hon ger här fina tips på saker du bara måste göra när du besöker Nice.

Vi har precis snabbt packat upp väskorna i lägenheten, och slagit upp balkongdörrarna på vid gavel mot solen och ljuset. Flygresan och den korta turen med flygbussen längs strandpromenaden mot Nice hamn ligger bakom oss och vi går ut på Nice gator för att insupa Nice-atmosfären och den eviga sommaren igen. Då, i detta läge, finns det alltid några saker vi längtat intensivt efter och som vi oftast inleder vår Nice-vistelse med och som vi kan göra om och om igen, som vi aldrig tröttnar på:

- Fyller kylskåpet! De första stegen i Nice går nästan alltid till vårt lokala stora Carrefour-varuhus, som ligger på Rue de Roquebillière, i shoppingcentrat Centre Commercial Nice TNL. Här köper vi lokala produkter, ostar, charkuterier samt alla basvaror. En av våra favoriter som vi alltid måste äta någon av de första dagarna är inte så franskt, men Carrefours pinfärska sushi som tillverkas i ett sushistånd av tre sushikockar – urgott! Vi har också upptäckt Carrefours ostlådor med smakprov av olika ostar från franska regioner och landskap. Ett enkelt sätt att bekanta sig med olika ostar från en region, ihoplockade med en god matchande marmelad till. I butiken finns också stora manuella kött- och ostdiskar som det är roligt att handla ifrån, t ex våra ostfavoriter Reblochon och Livarot. Carrefour påminner om en ICA Maxi-butik, de har allt. Extra roligt är att gå och kika på konserver, senapssorter, oljor, konserver, vin, champagne, gåslever och vinägervarianter som vi inte har hemma.

- Handlar glass på Fenocchio och äter på strandpromenaden! Att äta minst en glass på Fenocchio är ett måste under ett Nice-besök. Här finns smaker för både små och stora barn, alla hittar sin favorit. Fenocchio ligger på place Rosetti i Gamla stan och drivs där sedan mitten av 60-talet av familjen Fenocchio. Där kan man sitta ner och äta sin glass vid sitt bord i lugn och ro. Vill man bara köpa med sig sin glass och ta med kan man gå till Fenocchios glassbutik på rue de la Poissonnerie nära Cours Saleya, också i Gamla stan. Man kan välja på runt 60 olika sorters glass och ca 35 sorbetsorter, totalt nästan hundra olika smaker. Eller vad sägs om timjan, rosmarin, viol, ros, tomat med basilika och lavendel – förutom alla de klassiska glassmakerna, förstås. Mina favoriter är dock de olika nougat- och nötsmakerna – alla lika goda. Vi brukar handla glassen i Gamla stan och sedan snabbt gå ner ett kort stycke till strandpromenaden och äta den, sittandes på en bänk medan vi tittar ut mot det turkosa havet. Livsnjutning i kubik!

Tidigare inläggSenare inlägg