Resealbum: Alanya
Visningar: 697

Pamukkale

Vattnet som rinner nerför Pamukkale sägs vara hälsofrämjande, den håller en ständig temperatur på cirka 36 grader. En gång i tiden bildade detta vatten kalkstensterasser, som idag är känt som Pamukkale. Namnet betyder Bomullsborgen eftersom Pamukkale ser ut som en sådan!
För dem som vill främja sin hälsa ytterligare, finns Kleopatra Poolen. För ca 120 kronor får man bada i denna pool som sägs vara både förskönande, föryngrande och positivt för hälsan! Vi gjorde detta, men jag känner mig precis likadan som innan jag badade här! hehe :)

En gammal historia berättar om en ung kvinna som bodde nära Pamukkale, tydligen ville ingen gifta sig med henne då hon var mindre vacker. Hon blev så deprimerad av detta så hon bestämde sig för att ta självmord, genom att hoppa ner för Pamukkales kalkstensterasser skulle hon avsluta sitt liv. Precis när hon hoppade ner red en vacker prins förbi på sin häst och kom till hennes undsättning. Han hittade henne medvetslös och flytande i vattnet. Det enda han såg, var hennes vackra ansikte. Efter ett tag då kvinnan hade blivit frisk igen gifte dem sig med varandra! Pamukkales vatten gjorde alltså kvinnan vacker.

Vi åkte på en två dagars tur till ett av Turkiets mest berömda sevärdheter: Pamukkale. Under vägen dit fick vi se landskapet skifta i många olika fasader. Bussresan till Pamukkale var inte särskilt lång egentligen, cirka 6 timmar en väg. Turen dit bokade via genom Apollo, dock var det en engelsk talande lokalguide. Turen fungerade bra första dagen, andra dagen var totalt bortkastad, vi stannade till vid en mattförsäljare och gick runt där i någon timma, sedan stannade vi till yterliggare vid någon affär som sålde stenar från Pamukkale. Den andra dagen åkte vi definitivt in i en turistfälla med andra ord!
Plats: Pamukkale, Turkiet
Bilden tagen: 12 juni 2010
Kommentarer
14 juli 2010 19:34
det är väldigt läckert, skulle gärna ta mig ett bad där!
Av Carmor
11 juli 2010 11:38
Många fina bilder. Jag var i Pamukkale 1991, det är sig likt.
9 juli 2010 12:46
Coolt!
Av Switch
9 juli 2010 08:38
Läckra pooler!
8 juli 2010 22:38
Vackert och annorlunda!
Av Istrid
8 juli 2010 22:12
När jag var i Pamukkale 1992 fick vi gå överallt på kalkstensklipporna och även bada i kalkstensterasserna. De hade inga restriktioner alls på den tiden. Bra att de ändrat på det då berget är så oerhört vackert och unikt i sitt slag. Jag badade också i Kleopatrapoolen och minns att det kändes som att simma i varmt vichyvatten. Mysigt var det, men effekterna glömde jag att utvärdera.