Resealbum: En rundtur i Hallandsåsens omgivningar.
Visningar: 308

Kyrkan, som den tros ha sett ut.

Kyrkan kallades för S:ta Thoras kyrka. Enligt traditionen var Jungfru Tora en dansk kungadotter, som tillsammans med sina två bröder sändes till sjöss av sin elaka styvmoder.

Styvmodern såg till att de led skeppsbrott och Thora drunknade. Hon flöt iland vid den stora stenen på stranden, väster om hamnen, där den blinde fiskaren Frenne fann henne.

Frenne lovade att begrava jungfrun och återfick genst sin syn. Frenne och hans vänner uppförde ett kapell på den plats där liket jordats. Det kallades Frennekojan och blev ursprunget till S:ta Thoras kapell, Torekovs gamla kyrka.

Uppgifterna står på en skylt, där även den här bilden på kyrkan finns.
Plats: Torekov, Bjärehalvön, Skåne, Sverige
Bilden tagen: 11 maj 2010
Kommentarer
13 maj 2010 00:35
Bra ritning av kyrkan. Trevlig utflykt Ni har gjord.
12 maj 2010 16:09
Tackar så mycket, ja visst finns det mycket att upptäcka i vårt eget land. Vi lever ju i ett fantastiskt vackert land med sina fyra årstider. Trevligt med lite svenska album! Fina bilder! Är ej inne på reseguiden så ofta numera, då jag har lite annat för mig, svårt att få tiden att räcka till. Hoppas allt bra med dig! Kram/ Marianne
12 maj 2010 11:06
Tack för titten! Trevlig liten utflykt. Inte dumt att förena nytta med lite nöje.
Av Anom
12 maj 2010 07:28
Tack för förevisningen, som vanligt en trevlig resa som man fick följa med dig på, kändes som man själv var med på din utflykt, fina bilder trevligt berättat