Visningar: 95

Trädgård i Arashiyama

Plats: Kyoto, Japan
Bilden tagen: 4 april 2013
Kommentarer
Av Rolf_52
12 sep. 2014 15:50
Tack för en initierad och spännande kommentar :)
12 sep. 2014 08:28
Det är mycket riktigt Jizostatyetter - den lille "killen" är väldigt populär i hela Japan, men speciellt i Kyoto. Jizo är en bodhisattva, alltså en varelse som kunde uppnått nirvana, men istället valt att stanna kvar i samsara (återfödandets cykel) tills alla själar i hela universum uppnått upplysthet (vilket jobb!). Ett exempel på en mycket populär bodhisattva i tibetansk buddhism är Dalai Lama, som ska vara en reinkarnation av en bodhisattva som i Japan kallas för Kannon (samma som kameramärket).
Av Dodi
12 juni 2013 20:44
Vilka söta små figurer, dom skulle jag gärna ha i trädgården bland blommorna!
Av Hkn
28 maj 2013 01:40
Well, jag gräver inte alltid så djupt i små statyers ursprung, men efter en tre-fyra tempel i Kyoto där glada grabbar i smurfstorlek stod och smilade, blev jag rejält nyfiken. När en helgedom dessutom var en uppvisning i sticka/virka halsduk och mössa till din favoritsmurf, började jag fråga runt. Ett lite annat förhållningssätt till religion, får man säga. Men en dag syr vi kanske upp jeans till korsfästa Jesus-figurer. Extra-dyed jeans, tapered legs – slim fit.
Av Rolf_52
27 maj 2013 21:41
Tack Håkan...även om jag anade shinto så är det inte ofta man får kommentarer som gör att man för större insikt om sin egen bild
Av Hkn
27 maj 2013 20:36
Skön bild av en av de underligare aspekterna av shinto möter buddhism. Om jag inte är felunderrättad så är det Jizo som avbildats; beskyddare av barnen. En vanlig grej är att man stickar och syr kläder till honom. Först berättade man för mig att detta var för att göra Jizo glad. Inget konstigt. Skulpterad stenbumling fryser. Skulpterad stenbumling får halsduk för att hålla sig varm under vintern. Efter ett tag fick jag en lite mörkare sida av storyn: Om man förlorat ett barn, så hoppas man att Jizo ska se till, att de små scarves och mössor som man klär upp Jizo i, liksom förs vidare till barnen. Detta för att de ska hålla sig varma och goa tills nästa gång de återföds... Lite trevligt och mycket creepy på samma gång.