Visningar: 542

Sundown

Læsø, är en dansk ö i Kattegatt. Den är 101 km² stor. Den bildar med intilliggande öar en egen kommun på 113,81 km², med 2 058 invånare år 2007, det lägsta antalet invånare för en kommun i Danmark. Ön är ett populärt mål för fritidsbåtar från svenska västkusten. De två hamnarna Österby och Västerö är fiskehamnar där hemfiskarnas fångster landas. Havskräfta är en specialitet som tas om hand i egna produktionsanläggningar.

Huvudort är Byrum som ligger mitt på ön. De bofasta försörjer sig förutom fiske och jordbruk (minkuppfödning) på turism. Ett stort antal sommarhus är uppförda på ön, men de ligger glest och väl i samklang med naturen. Österby har fått en stor utbyggd hamn för fritidsbåtar och tar emot många helgseglare från Göteborg. Det är 25 nautiska mil från Styrsö till den välskyddade Österby Havn.

Färjeförbindelse finns mellan Frederikshavn på Jylland och Västerö.

Saltsjuderiet är en nyetablerad attraktion där det gamla hantverket visas upp. En gång hotade den omfattande verksamheten hela Læsø, eftersom man eldade upp all skog vid saltsjudningen. En omfattande sandflykt ödelade åkrarna för en hel by - Hals - där nu endast en ruin av kyrka återstår.

Læsø var bland de områden som ingick i de första kraven på danska landavträdelser till Sverige i de inledande förhandlingarna inför Roskildefreden 1658. Detta anspråk gavs dock tidigt upp och Læsø förblev danskt
Plats: Läsö, Nordjylland, Danmark
Bilden tagen: 6 augusti 2009
Kommentarer
28 aug. 2009 23:54
Otroligt härlig info och kanonbild - bilden landar givetvis bland mina favoriter. Tack Krippa
10 aug. 2009 06:53
En fin bild. Förstår att Läsö är värt ett besök.
Av Samoht
9 aug. 2009 21:12
Härlig bild! /Thomas