Resealbum: Nederland
Visningar: 167

Amsterdam Centraal

Amsterdam Centraal är ritad av arkitekterna Pierre Cuypers och Al Van Gendt, och öppnades i 1889. Den är byggd på tre öar i vattnet IJ framför det som innan dess var stadens "framsida". Byggnaden liknar Rijksmuseum, som öppnades i 1885, även det ritat av Cuypers.

Stationen har 15 spår och de sex perrongerna nås av de resande via gångar underifrån. Stationen är uppbyggd på vanligt 1800-talssätt, med en pampig fasadbyggnad innehållande väntsalar, biljettkontor m.m. och bakom den en tåghall i stål och glas. Men den har också en ovanlig layout eftersom spåren inte bara ligger bredvid varandra på vanligt sätt, men också efter varandra: I östra hälften ligger alltså "Spår 2a" och i västra hälften "Spår 2b". De flesta tåg som stannar på stationen har inte Amsterdam Centraal som ändpunkt, utan kör vidare till en annan station i Amsterdam eller till en annan del av landet. Anledningen till detta är att det knappast finns någon rangerbangård här på grund av bristen på utrymme i den centrala staden. Varje dag finns det runt 150.000 passagerare (tågresenärer), därmed är det den mest trafikerade järnvägsstationen i Nederländerna (tillsammans med Utrecht Centraal).

Amsterdam Centraal ska enligt planerna i framtiden få lämna över rollen som huvudstation i Amsterdam till stationen Zuid ("Södra Station"). Man planerar till exempel att låta alla höghastighetståg till och från utlandet gå till station Zuid i stället för Centraal, när den nya tunnelbanelinjen Noord/zuidlijn är klar 2012.
Plats: Amsterdam, Nederländerna
Bilden tagen: 26 november 2011