Semester på Leros - Leroslover style

Resealbumet skapat av: Leroslover
13 juni 2008
Visningar: 1218
Att semestra på Leros är som att komma hem. Efter stressat jobb och stressade kvällar och helger få komma 'hem' 3-4 veckor till det totala lugnet.

Visst finns det hålligång så det räcker och blir över men man måste söka sig till det. Du blir inte påtvingad.

Det är svåra beslut att ta på denna semester. Vilken strand skall vi besöka idag, vilken restaurang, skall vi hyra moppe nu eller sedan, orkar vi gå upp till fästningen idag? Etc, svårt eller hur?

Det finns saker som måste göras varje gång man kommer hit. Besöka några av dom fantastiska små kyrkor som finns, och försöka hitta några nya. Ex vis Agios Isodoros som ligger på en liten ö med en smal cementväg ut, inte lätt att gå torrskodd här om det blåser och är vågor :o)

Fästningen är ett måste några besök, gärna solnedgången, fantastisk härifrån. Dessutom finns Krigsmuseum (öppnat 2004), och ett litet Arkeologiskt museum i Aghia Marina mm.

Våra favoritrestauranger kvällstid är Zorbas i Pandeli. När jag började åka hit i mitten av 80 talet var det en bar. När jag kom 1993 så var det plötsligt restaurang men Anthony äger den fortfarande. Den andra är Taverna Paradisos i Vromolithos, ägd av familjen Makris.

Stamatis Makris ägde Hotel Sirtaki i Pandeli på 80 talet. Vi bodde hos honom då när vi började resa. Då var det charter med Ving som gällde. Stamatis visade stolt upp sin son Manolis för oss i maj 1986.
Nu är han 22 år, studerar i Aten, men hjälper på restaurangen på sommaren.

Dessutom brukar det vara underhållning på kvällarna på Taverna Paradisos, där Stamatis, en av Greklands bästa bouzuki spelare och Manolis på keyboard spelar härlig grekisk musik, kolla in detta klipp från Travel Channel, Distant Shores när dom besökte Leros, finns på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=pUBVpr_yCCI

På Zorbas hämtade min sambo mat och tog med till mig när jag skadat en fot och var 'strandsatt' några dagar på vårt hotell 2006.

En typisk 'slappe' dag på Leros, Leroslover style:
Frukost på balkongen
Promenad till strand, hyfsat tidigt
Frappé på en öppen bar/restaurang i närheten
Sol, bad, snorkling
Lunch
Promenad eller taxi hem
Bok + glas vin eller drink på balkongen
Ev siesta
Middag
Bar/pub/eller 'balkongpuben'

En dag inte så fullt aktiv. Sedan har vi dom dagar vi väljer att vandra. Målet kan vara en strand eller något annat. Underbart det också.

Sedan med moppe, då tar vi oss längst upp i norr
eller längst till söder till dom kyrkorna, stränderna, restaurangerna, just för att det är för långt att vandra och taxi är helt enkelt inte kul (men billigt!)Bussförbindelserna är inte så bra, det går bara några turer om dagen.

Hmmmm längtar gör man. Men vi har mycket på gång nu så vi får se när vi kommer iväg igen. Det är bökigt att ta sig hit tycker vi. Anslutningstider till Leros med flygen är inte så bra t ex. Iaf som vi hittat. Men om något lågprisflyg drar igång till Kos eller Rhodos från Göteborg så blir det mycket enklare.Båtförbindelserna är lite bättre så då skulle det funka.

En sista fundering till er som läser detta. Om ni seglar eller åker båt och hamnar i Lakki hamnen. Bli inte förskräckta, staden ser mycket annorlunda ut, ej grekisk. Jag har hört flera som tyckt att det inte var fint just för att det ser ut som det gör och inte velat stanna. Det är inte konstigt. När italienarna occuperade Leros (inte säker på historien men har för mig att vi pratar 1930-1940 tal) byggde dom staden med mer italiensk arkitektur än grekisk.

Åk över ön till Vromolithos, Pandeli, Platanos, Aghia Marina, Krithoni, Alinda mm så hittar ni det typiska grekiska. Bara att kolla in mina bilder!

Jag har bara plockat in en del av dom bilder som finns från Leros. Titta på dom andra från min sida eller forum/bilder, söker du går det nu att hitta Leros enklare än tidigare.

Välkomna till Leros!
Kategori: Sol & Bad
Besökta länder: Grekland
Datum: 19 juli 2007

Bilder

Karta

Kommentarer

Av Andree
13 juni 2008 22:28
Tack, det var härlig läsning, spännande att få följa med på din ö. Mycket väl beskrivet både vad gäller plats och känsla. Känner igen själva känslan fast det är mitt Cattolica i Italien som jag känner så för.
Av Ivan
13 juni 2008 21:00
Du har visat upp "din" ö väldigt fint!