Matlagningskurs på Bali, 2014

Resealbumet skapat av: Ziesta
12 mars 2017
Visningar: 141
Vi åkte på utflykt från Ubud för att gå matlagningskurs, en av alla aktiviteter som är populära där. Inte lätt att välja från utbudet, men till slut blev det "Green Kitchen Organic Farm", http://greenkitchenbali.com/ eftersom de erbjöd vegetarisk matlagningskurs och råkade ha lediga platser dagen efter.

Klockan 8 på morgonen hämtades vi upp av en kille med "guppkeps". Cirka en timme senare var vi framme vid marknaden i Kungklung. Här promenerade vi runt en stund. Han pekade ut olika lokala grönsaker, blommor och kex som används att offra med, kryddor m.m.

Efter ytterligare en stund kom vi fram till en gård eller "family house" i Sidemen. Vi fick erbjudande om att låna de toppiga hattarna som är vanliga här som skydd mot solen, och följde sedan med ut på risfältet för att hämta lite grönsaker. Vår guide pekade och berättade, och plockade i en liten korg. Majs, jordnötter, ris, vattenspenat, gurka..

Sedan fortsatte vi uppför en kulle till några hus och en veranda med bänkar och bord. Vi trodde att det skulle vara en hel grupp med kursdeltagare men det visade sig bara vara vi två, så blev rena privatlektionen. Medan vi drack en kopp vatten med pandana-löv i, och ingefärste med citrongräs, gick guiden igenom dagens meny. Vi skulle laga gado gado (sallad med jordnötsås), vattenspenat med tomatsambal, kokossambal, jukuet ares (bananstjälkssoppa), pergedel jagung (corn fritters), tempeh curry och svart rispudding.

Två kvinnor höll redan på att förbereda ingredienserna. Under några palmblad låg små skålar med olika kryddor till de olika rätterna. "Base gede"(basic spice mix) i det indonesiska köket är chili, schalottenlök, vitlök, ingefära, gurkmeja, galangal och lesser galangal. Jag hade ingen aning om att vitlök var en så stor del av indonesisk matlagning.

Vi gick hjälpa till med lite av varje.. Mosa ihop bas-kryddorna på en stor sten (som en platt mortel.. försökte att fokusera på att inte tänka på hur smutsig den eventuellt var..), koka ris, mixa jordnötter i en annan jättesten med en trästav, riva kokosnöt med ett naturligt rivjärn i form av en bit bark.. Vi fick även lära oss hur man tillreder kokos. Först river man kokosnöten och blandar med vatten för att få ut mjölk, och sedan kokar man den för att få fram olja.

När allt var klart dukade vi upp en liten buffé och sen var det bara att hugga in. Gott!
Besökta länder: Indonesien
Reslängd: 2 dagar
Datum: 12 - 13 augusti 2014
Bilder
Karta