Mae Rumphung, Ban Phe

Resealbumet skapat av: Marika
10 apr. 2008
Visningar: 7589
Thailändarnas eget turistparadis hittar du ca. 2,5 timmars bilresa öster om Bangkok. Här ligger den lilla fiskebyn Ban Phe.

Närmsta största stad är Rayong och där hittar man allt som kan tänkas behövas i shoppingväg och det är just shoppar man gör i Rayong för staden i övrigt är väldigt trist och består mest av industrier.

Vi kom till Ban Phe på förmiddagen och möttes av en nyfunnen vän från Reseguiden.se, "Mape". Hon bor här vintertid och driver företaget Mabelhouse.se som hyr ut och säljer lägenheter. Vi hade bokat boende genom "Mape" redan hemifrån Sverige oc det ångrar vi inte.

Huset vi bodde i kallas lokalt helt enkelt för V.I.P, är ett fräscht lägenhetshus med 32 våningar . De som äger lägenhet här hyr oftast ut den när de inte är här själva och detta är ett riktigt prisvärt boende. Man kan välja allt från en enkel studio till en 3-rummare. De flesta lgh. har pentry så man kan enkelt fixa käk om man vill det.

Till husets faciliteter hör även en pool och man ser faktiskt havet från poolen. Det finns några solsängar på poolområdet men tyvärr ingen poolbar. Däremot kan man köpa dricka och öl samt snacks i receptionen och ta med sig ut till poolen.
Det finns också ett internetrum, bordtennis och biljard för den rastlöse =)

Några tiotal meter utanför V.I.P. ligger en liten thailändsk "restaurang" (typ plaststolar under plåttak) men även om det inte är så exklusivt så har de hyfsad mat och man får själv välja dagsfärsk fisk, krabba hummer etc. ur ett akvarium om man vill äta det. Färskare kan det inte bli! Vid våra första resor hit saknade vi pommes frites men nu ahr de lyssnat till kundernas önskemål och det finns nu på menyn! Deras friterade kycklig är pckså en favorit. Restaurangen fungerar även som en liten butik där man kan köpa vatten, dricka, breezers, sprit, öl och cigaretter m.m och det är skönt att det finns så nära så man slipper släpa på tunga kassar och åka längre bort för att handla.

Tvärs över gatan, ca. 50 meter från V.I.P ligger Mae Rumphungstranden. En underbar strand, nog den finaste vi sett hittills (sett till stranden - ej vattnet som inte är riktigt sådär klart och blågrönt som man skulle önska). Stranden är långgrund och 12 kilometer lång och en utmärkt strand för såväl vuxna som småbarn.

Vår första dag rusade vi ner till stranden men vi såg knappt en människa. Inte åt något håll på den långa stranden... Det visade sig att de flesta turister som kommer hit är thailändare och de solar inte (klokt nog). När de är på stranden sitter de i skuggan under träden strax ovanför stranden och när de badar så är det med alla kläderna på. Så är deras religion. Tyvärr gör detta att man känner sig lite obekväm när man skuttar runt i bikini..men lider man av solbrist som vi nordbor tänker jag inte sitta med kläderna på! Det var inte heller någon so sa något eller ens tittade snett men man undrar ju vad de tänker. Försöker visa respekt genom att ta på oss när man går till strandkiosken och köper dricka eller dyl.

Under veckorna är det väldigt folktomt på standen men under helgerna kommer lediga Bangkokbor m.fl i busslast. Vi upplevde det dock inte som störande för det är så lite folk här i övrigt så det finns gott om plats för alla.

En sak som skiljer denna semesterort från de ställen där det är mer vanligt med västerlänningar, är att här finns inga solsängar utan endast solstolar. Man kan alltså inte ligga på mage i dem. Thailändarna själva sitter endast i skuggan och då är dessa stolar perfekta. Att vi västerlänningar vill ligga i solen och sola båda sidor av kroppen har de nog aldrig ens tänkt på (en sådan galen idé - solen är ju skadlig!). Det finns inte heller några mysiga restauranger på stranden i närheten av V.I.P. Det enda som finns är små skjul med thaimat. Vill man ha europiesk mat eller handla specerivaror m.m. måste man gå ca. 20 min längs stranden västerut, eller ta en lokalbuss till butiken SeaMart eller stråket där de flesta restauranger ligger (kan rekommendera den svenska och tyska restaurangen som nästan ligger vägg i vägg med varandra).

Kvällsliv finns det heller inget att tala om. Det mesta stänger kl. 22.00 och då blir det kolsvart på gatan utanför V.I.P. Vill man ha håll-i-gång får man ta sig till Rayong eller Pattaya.

Ca. 15 km österut ligger Ban Phe stad och här finns det affärer (vi blev stammisar på "Petra" då man hittar det mesta här i matväg och dagliga förnödenheter,) Strax bredvid "Petra" ligger en optiker "Top Charoen Optical" och här handlade maken linser (samma sort och samma märke som hemma) till under halva priset mot hemma i Sverige.

Mitt emot "Petra" ligger en båtpir och där hittar ni färjorna som går till den vackra ön Koh Samet men det kan ni läsa mer om i min förra reseberättelse "Koh Samet".

Vill man åka på utflykter till närliggande öar, simma med delfiner, besöka fruktträdgårdar, åka på shoppingturer i Rayong m.m. kan man följa med på någon av "Kims Beachs" turer (kolla in Mapes hemsida http//www.mabelhouse.se - de har programmen där).

Summering av Mae Rumphung då, det är ett härligt ställe om man är inställd på att softa och varva ner. Nackdelen är att det är besvärligt och relativt dyrt att ta sig österut, tex. till Ban Phe och stränderna bortom där om ma ite hyr mc eller bil.
Vill man däremor väster ut är det enklare och billigare, lokalbussen som kostar 20 Baht (4 sek) vänder vid Mae Rumphung och kör åter till Rayong.
Den vågade hyr en mc och tar sig billigt runt på egen hand och det kommer vi nog att göra nästa gång vi kommer tillbaka (...men säg inte det till mamma!)

Personligen tror jag att det kommer att se väldigt annorlunda ut här om några år. Då kommer det att finnas flera hotell och solsängar och säkert tillräckligt många strandförsäljare för att jag ska ångra mina ord =)
Kategori: Sol & Bad
Besökta länder: Thailand
Reslängd: 3 dagar
Datum: 19 - 21 februari 2008

Bilder

Karta

Kommentarer

11 apr. 2008 19:28
Kul med ställen som turisterna inte har hittat och då får man nog avstå från pommes frites. Kram Brigitta
11 apr. 2008 18:55
Hej! Passerade igenom området du beskriver för något år sedan och det var under Songkrang så det enda jag minns är inifrån en bil helt översköljd med vatten och krita. Alltså ingen utsikt alls utan ett stort kaos. Måste "efter din berättelse" åka tillbaka vid någon annan tidpungt så man får se hur det ser ut utan alla vattendop:-))) Ha de gött Håkan
Av Ronnyk
11 apr. 2008 11:47
jag gillar läget, nära till det mesta men ändå ganska oexploaterat och orört, har varit i området en gång, shysst att ha koh Samet i närheten ,men det är nog som du skriver att det dröjer nog inte länge innan fler turister hittar dit och hotel och restauranger(pomme) börjar pluppa upp lite var stans,
Av Sierra
11 apr. 2008 11:16
Trevlig och bra info från en lugnare del av Thailand. Fina bilder!
11 apr. 2008 09:26
Hej Marika Förstår att ni hade det bra och det ser ju väldigt fint ut, det kan vara skönt att bo så utan att ha allt ståhej runtom sig.
Av Pitea
11 apr. 2008 01:50
Hej Marika ! Välkommen hem till "kalla" svedala igen och jag antar att ni hade det gott i Thailand ! Fy dig att skriva så lockande och visa så härliga bilder. Nu är min karl som ALDRIG haft ngn särskild längtan till Asiatiska länder blivit helomvänd och tjatar om att nästa resa skall bli en "softis/slappis-resa.........:-) Nåväl du är förlåten.......¤S¤ Det såg jättefint ut erat boende sådär kan man ju bo utan klagan !! Nåväl det är nog långt borta ännu innan vi far det kostar ju en slant till Thailand........... Tack för en inspirerande läsning om ert resmål ! Ha en bra begynnande VÅR !! Här är det låååångt kvar ännu :-( // Piteå-hälsningar