Husbil till Portugal/Spanien hösten/vintern/våren 2010/11

Resealbumet skapat av: Bp
30 juli 2010
Visningar: 9087
Det hela börjar år 2009 när vi börjar inse att vi ska gå i pension april 2011. Vi funderar hemma vid köksbordet vad vi ska göra då. Husbil har vi redan och åker en hel del både i Sverige och utomlands.
Hösten 2009 händer någonting. Vi hittar lite sparade semesterdagar och komptider. Om vi bara tar en veckas semester 2010 så kan vi ta ut sparade dagar och avsluta det långa arbetslivet redan oktober 2010 inser vi.
Vi bestämmer oss för att åka från regn, kyla och snö den 1 november 2010!

SAMMA STUND BÖRJAR UPPLADDNINGEN
Vi börjar se över våra rutiner gällande autogiro, abonemang på tidningar etc, Säger upp bredband, boxer och telefoni. Insättningen till ICA kan avslutas liksom medlemskap i A-kassan. Tecknar den extra reseförsäkringen som behövs vid utlandsvistelse vid mer än 45 dagar. Vi skaffar papper för överföring av post till nära anhörig. Skaffar ny hotmailadress.

Dessutom inser vi att vi har alltför mycket i våra tre frysar och börjar en systematisk genomgång och äter oss ner mot botten. När vi far ska vi bara ha en frys i gång.
Vi inser att vi måste lära oss packa och köper in diverse lådor i plats med lock. Ett extralås monteras på husbildsdelen då denna dörr inte är ett så stort hinder för en eventuell ovälkommen besökare. Vi tror inte på gaslarm då inget fall under 4 år rapporterats men en starkhornstuta monteras in för att skrämma alltför närgående besökare.
Vi köper reseböcker, hittar massor av artiklar om landet Portugal och dess stränder på Internet. Kartor köper vi på Kartcentralen och en parlör. Det finns redan de som gjort denna resa och där läser vi ingående om trevligheter men även om misstag.

Vi köper ställplatsböcker från Tyskland och laddar ner andra ställplatser från nätet. Hoppas jag kan lära mig ladda ner dessa även till vår navigator.
Nära vänner som varit i landet under flera vintrar berättar ingående och inspirerande om var man kan parkera fritt, var man tömmer toan och vattnet.
Hur man kan bli medlem i landets campingklubb för att få kraftig rabatt på avgifter och vi blir även medlem i ASCI Eurocamp för att utnyttja billiga campingar på väg ner och hem. Den franska varianten av att "bo på vingård" har ju i husbilskretsar fått dåligt betyg så den hoppar vi över.

Vi har tidigare haft med oss minicyklar men med dåliga erfarenheter. Dom är jobbiga att färdas lite längre med. Ganska obekväma. För att inte behöva åka omkring så mycket med husbilen när man hittar en bra plats och slippa ta hyrbil så köper vi från GoddWheel 2 elcyklar med 28" hjul som tar oss mellan 6-8 mil på en laddning. En omvandlare ser till att vi får ström via solfångaren, husbils-batteriet till cykeln batteri.

Vad finns inte att köpa i landet då?
Ja, vi vill inte vara utan knäckebröd. Köper 5 kiloslådor direkt vid fabriken i Leksand á 80:-!
Kaviar, mesost, soppor på påsar och en del burkmat i reservsyfte. Vi hittar en spansk gasolflaska och kopletterar med ventiler hos Husvagnssvensson. Den går att fylla på flera ställen men vi gör det redan i Flensburg. Vi räknar med att 3 flaskor ska räcka under 6 månader.
Vi kräver ingen högre värme i husbilen utan ser till att sockor och flieströjan sköter det mesta. I sängen har vi inget emot 16-17 grader.
För att inte behöva leta efter utrustning till bildelen så inhandlas diverse lampor, säkringar, olja här hemma. Ett oljebyte är bokat till strax före avresan.
Ett inköp av isolermatta på metervara är gjort som ska placeras på insidan av bilrutor och dörr för att hålla värmen kvar och kylan borta. Den ska sys till och monteras med sugploppar. Vi har ett skydd för detta men de sitter på utsidan och blir både ovanligt stort, smutsigt och svårt att hantera i garaget. Måste man snabbt förflytta sig - kanske utan att gå ur bilen - kan man rycka bort detta och dra iväg.

Vi kommer att köra med våra sommardäck då vi inte räknar med snö som ligger kvar på vägen ner eller vid hemkomsten i april/maj 2011.
Nu blir det att planera efterhand och provpacka olika saker innan avfärden. Vi räknar med ca 3 veckor ner till Algarve och sträckan blir ca 450 mil.
Vi ska köra över de danska broarna, Flensburg, Elbe och så vidare ut mot kusten ända ner till Spanien och vidare in i Portugal. På vägen planerar vi att se Afsluitdijk, den 32 km långa konstgjorda vallen i norra Nederländerna som skiljer Nordsjön från IJsselmeer. Vi ser de en gång i tiden världens största slussarna i Ijmuiden. Dune du Pyla, Europas största sanddyn ska vi besöka liksom Mont Saint Michel som har blivit kallat en av Frankrikes mest betagande syner, vilket är helt förståeligt. Klostret ligger nämligen högt uppe på ett berg på halvön Mont-Tombe mitt ute i Atlantens vatten.

Detta är bara en del av de platser vi kommer att besöka. Givetvis blir det ändringar av rutter, nya platser och oplanerade äventyr.
Vi har ju all tid i världen - vi har ju långsemester innan pension.
Kategori: Husvagn & Camping
Besökta länder: Spanien, Portugal, Sverige
Reslängd: 132 dagar
Datum: 10 november 2010 - 21 mars 2011
Blogg: 2 inlägg

Bilder

Karta

Kommentarer

17 aug. 2011 21:43
Trevligt Resealbum du gjord.
13 mars 2011 16:06
Hej på er! Nu skall även vi bil med husbil, en Dethleffs 6970 som är 6,95 lång, litet garage bak, u-soffa, mm. Ludde o jag hämtar den utanför Hamburg den 25/3. Det skall bli jättespännande. Hälsningar Kent
Av Haidi
6 mars 2011 17:20
Tack för titten, ett trevligt album.
3 okt. 2010 21:17
Hei begge to. Først vil vi gratulere med nytt hus. Vi kommer og hilser på til sommeren. Anne og jeg gleder oss til å følge dere på turen sydover. Vi var en uke i Albufeira i august. Mye hålligång i ferietiden, men sikkert roligere på denne tiden av året. Ellers koste vi oss med mye god mat og godt drikke. God tur!
20 sep. 2010 09:38
Oj vad intressant detta låter. Vi är i samma situation från och med juni nästa år och har också husbil. Ska bli mycket spännande att följa era upplevelser i Portugal (som vi också tycker om). Lycka till! Ingemar
Av Hakaner
22 aug. 2010 23:26
Hej Bosse. Jag och Susanne kommer att följa din och Berits resa via reseguiden. Bra initiativ att ha en typ blogg där dom som är intresserade kan följa era äventyr. Ser fram emot första inlägget när ni startat resan. Hälsningar Håkan
1 aug. 2010 22:47
Ha det så trevligt på Eran resa söderut.Jag följer Er på Reseguiden.