En resa som inte kan köpas

Resealbumet skapat av: Jambo_habari
20 jan. 2010
Visningar: 242
En resa som inte kan köpas, Mocambique, 4 månaders resa på 7 minuter.

En liten introduktion innan ni ser filmen:

Denna resa, som var en inventering av vägnätet, ingick i en transportstudie som gjordes i slutet på 70-talet. Efter en tids planering, där vi bl.a. var tvungna att åka till Sydafrika och komplettera utrustning som stulits under transporten till Mocambique, så kom vi iväg.

Vi var tre ekipage med separata rutter. För att ha någon koll på varandra så var rutterna upplagda så att vi skulle träffas någon gång i veckan. Om någon inte dök upp så skulle det motköras, d.v.s. köra den andra bilens rutt i motsatt riktning.

Vi var utrustade så att vi skulle klara oss själva, men från departementen hade vi fått dokument som föreskrev att lokala myndigheter kulle ge oss hjälp om så var möjligt, vilket de också gjorde.
Bilarna var utrustade med en extra bensintank som satt under framsätet med tanklocket i framskärmen. Förutom detta hade vi med 280 liter bensin i extradunkar på taket, 100 liter vatten och reservdelar, bland annat en bakfjäder och det behövdes. Vi, min chaufför, lokala tekniker och jag, hade 3 fjäderbrott under resan. Bilen var väl lite överlastad.

De kartor över Mocambique som användes för planering och resa kunde varit bättre, men det var vad som fanns. Någon GPS fanns inte så när man skulle göra ett vägval där två hjulspår delar sig i ett Y så var det kompassen det hjälpmedel som fanns till buds. Men man blev lite orolig när uppmätt vägsträcka t.ex. skulle vara 420 km men vägmätarna på bilen visade betydligt mer utan att man nått fram. Floden som vi korsar, som ni kommer att se på filmen, var en ganska stor väg på kartan.

När vi lämnade Pemba så fick vi information att vägen bitvis var minerad. Rådet vi fick var att köra runt områdena, d.v.s. följa hjulspåren som gick ut i terrängen. Absolut inte gå ur bilen och trampa utanför hjulspåren. Man var lite svettig ett tag.

Men nu när man sitter och digitaliserar och redigerar gamla super 8-filmer så kommer gamla minnen fram och alla är positiva trots strapatserna. Hoppas att även ni får en trevlig 7 minuters resa.

Peo
Kategori: Äventyr
Besökta länder: Mocambique
Bilder
Karta