En pilgrimsvandring till Santiago de Compostela och världens ände.

Resealbumet skapat av: Strid
9 jan. 2011
Visningar: 63085
”El Camino francés” eller pilgrimsleden mellan Saint Jean Pied de Port och Santiago de Compostela är en uråldrig pilgrimsled. Redan under 800-talet började pilgrimer vallfärda till aposteln Jakobs grav i Santiago de Compostela.

Som pilgrim bor man på härbärgen, som är ett enkelt boende i stora sovsalar med många våningssängar.

Rutinerna är samma varje dag. I gryningen packar man sin ryggsäck och går några kilometer till nästa by där man äter frukost på något av de caféer som finns utmed vägen. Mitt på dagen blir det en lätt lunch och en liten siesta. Vid framkomsten till härbärget är ritualen alltid den samma. Dusha, tvätta kläder, äta och umgås. Pilgrimsmenyer erbjuds överallt och priset för denna enkla 3-rätters måltid (inklusive bröd och vin) ligger runt 90 kr. Man går tidigt i säng eftersom det ska vara tyst på härbärgena mellan 22.00-06.00.

När man slutligen efter en vandring på ca 80 mil kommer fram till Santiago de Compostela så är det ett måste att vara med på pilgrimsmässan i den stora katedralen.

Pilgrimsfärden slutar i Santiago de Compostela. Men det är många pilgrimer som fortsätter sin vandring ut till Finisterre (världens ände) på Spaniens västkust. Det är en vandring på ca 10 mil.

”El Camino” är en upplevelse utöver det vanliga och svår att beskriva i ord. Det är ett stort äventyr med fantastiska möten med olika människor längs en väg med all sorts natur med ibland otroligt vackra vyer. Vad kan vara bättre än en lång, meditativ vandring och det stora kamratskap som erbjuds längs vägen. Det är det bästa jag någonsin gjort.
Kategori: Backpacking
Besökta länder: Spanien, Frankrike
Reslängd: 32 dagar
Datum: 7 september - 8 oktober 2010

Bilder

Karta

Kommentarer

29 sep. 2018 22:05
Hej! Jag 63årig kvinna, lagom rund i mina bästa år, vill hitta en kompis att vandra Santiago de Compostela med. Dags dato är jag egentligen i väldigt bra form och redo. Siktar på att vandra i april / maj -19. Hoppas att någon nappar på det här.
3 okt. 2016 19:01
Hej! Jag funderar på att gå denna pilgrimsled, men funderar över om katolska mässor som det skrivs om är ett "måste". Jag tänker inte över huvud taget beblanda mig med religion under vandringen och undrar om det blir ett problem.
Av Strid
23 nov. 2014 01:02
Tack Glada lena för att du tyckte om att läsa om min pilgrimsvandring. Jag hoppas att jag någon gång får en möjlighet att göra om denna fantastiska vandring.
11 nov. 2014 14:09
Super härligt att få läsa och följa din spännande vandring. Tummen upp!!
Av Bibchen
6 aug. 2011 21:47
Glad att jag hittade in till dig och din intressanta vandring. En drömvandring jag själv tänkt på, men har stannat vid att läsa Paolo Choelos och Agneta Sjödins böcker om just den vandringen. Själsbefrämjande bilder att vila i. Tack för dem!
Av Crista
14 apr. 2011 10:25
Det var ett fint resealbum med intressanta bilder och text. Nästan så man var med själv. Roligt att få se hela sträckan på en gång....har bara hört de som gått enstaka etapper. Förstår känslan ni har efter att gjort det....det går inte riktigt att beskriva. Men härligt är det.
13 apr. 2011 10:32
Det måste varit en intressant vandring
Av Sierra
1 apr. 2011 18:32
En annorlunda "resa" med många fina bilder. Tack för titten!
21 mars 2011 18:47
Tack för ett vackert, intressant och bildande album. Gilla