Danmark 2008

Resealbumet skapat av: Sierra
29 juli 2008
Visningar: 1007
Det började inte bra kan man säga – vädermässigt alltså. När vi lämnat färjan i Fredrikshamn förra lördagen och närmade oss Jyllands västkust och Grönhöj där jag hade hyrt huset bland stranddynerna började det spöregna, ja det formligen vräkte ner. Vi var alltså totalt 15 pers, jag och hustrun samt våra 3 söner med familjer innehållande 7 barnbarn i åldern 2 månader till 17 år. Jag hämtade nyckeln på Dansommers kontor i Hune i närheten av Blockhus och jag var plaskvåt efter denna rusning på 20 m. Framme i huset vid 17-tiden och det regnade hela tiden. Mysig början på denna vecka…Som tur var hade vi ett poolhus så att vi kunde hålla oss våta även inomhus där det även fanns en rutschkana så ungarna (och vi) hade kul i alla fall.
Nästa dag, söndag, samma väder men lite svalare, +13°.
Måndagen började en förändring , växlande och +18°
Därefter hade vi kanonväder, helklart och stigande temp till dryga +30° resten av tiden.

Det finns många möjligheter till trevliga utflykter i detta område och vi besökte bland annat Lökken och Nordsöen Oceanarium i Hirtshals där de har norra Europas största akvarium med en massa luriga fiskar. Fårup Sommarland är en trevlig utflykt där man kan lägga en hel dag utan vidare. Skagen, många konstnärers paradis, som är berömd för sitt speciella ljus besökte vi naturligtvis också. Är man intresserad av konst är ett besök på Skagens museum att rekommendera. Strax utanför Skagen ligger Grenen där Skagerrak och Kattegatt möts och vågorna går i kors.

Den gamla fyren ”Rubjerg Knude” utanför Lönstrup som så småningom kommer att försvinna i sanden var ett måste. Sanddynen där är ca 100 m, Danmarks högsta. Havet trycker in mer och mer sand och dynerna blir högre och högre. 1968 släcktes fyren då den inte gjorde någon nytta längre. Den kunde inte ses från havet…naturen har tagit över och byggnaderna som ligger i närheten kommer snart att vara helt täckta av sand.

En annan sak som slog mig var att det ”dräller” av vänliga små byar efter vägarna. Det kan bara vara någon kilometer mellan dessa byar som har egna små livsmedelsaffärer.

Vi bodde ca 1 km från Grönhöj Strand som är någonting i hästväg. Den sträcker sig mellan Lökken och Blockhus, är 150-200 m bred, ca 20 km lång och består av hårt packad sand. Detta innebär att man kör bilen på stranden, parkerar vid vattenbrynet, ut med filten och gamla mormor och njuter av dagen. I albumet kan du kolla en film på stranden.
Jag måste nämna att en av Royal Air Force C-130 Hercules har gjort en övningslandning på denna strand.

Det är någonting speciellt med Danmark, jag kan inte specifiera vad, det är närmast en känsla...det ligger så nära vårt land men är ändå så annorlunda på något vis. Det är kanske så enkelt som att Danmark är dejligt?
Kategori: Sol & Bad
Besökta länder: Danmark, Sverige
Reslängd: 7 dagar
Datum: 19 - 26 juli 2008
Blogg: 1 inlägg

Bilder

Karta

Kommentarer

6 sep. 2008 16:13
Du har gjort ett mycket fint album och resan verkar ha varit trevlig och bra på alla sätt. GB
Av Crista
30 juli 2008 20:28
Danmark är dejligt.....fin resa. Det finns ett gemyt där som inte finns någon annanstans. Gjorde en liknande tur med mina gossar för en del år sedan, då bodde vi i Lönstrup. Har hyrt poolhus också fast på hösten...mysigt att ta en promenad i rusket och titta på det stormande havet för att sedan komma in i brasvärmen, ta ett dopp och sedan lite god mat och dryck.
30 juli 2008 15:58
Danmark är härligt och vackert. Har varit på några av de ställen du besökt och har njutit av det. Nordsömuseet är ju fantastiskt men jag har faktiskt inte besökt det efter branden. Många fina bilder
29 juli 2008 22:44
Jag var med på Resan och nu skall jag kolla igenom bilderna! :)
Av Bengtar
29 juli 2008 21:00
Ett mycket bra gjort album! Tack för att du lade ut det! Dejligt! Bengt