Weekend under 2000

Louisewinberg
Medlem sedan 2010, besökt 32 länder

Våren bjuder in till sköna långhelger. Om du väljer rätt stad så går det att leva riktigt gott på semestern – fast billigare än hemma. Här guidar vi till tre sköna budgetstäder.

Även om sparkontot inte är så fett kan du resa i vår. Du kan njuta av en kul helg i någon av våra europeiska städer. Krakow, Riga och Sarajevo har alla mycket att erbjuda. Och det är galet billigt.

Kul och kultur i Krakow

Polens stolthet Krakow har fått ett ordentligt uppsving på senare år. Nu är det en stad där Östeuropa möter väst och här finns massor av mysiga caféer, restauranger och barer. Samtidigt finns det gamla klassiska Krakow kvar och staden är med på UNESCO:s världsarvslista med sina vackra byggnader från 1200-talet. Här finns massor av kultur i form av otaliga muséer och de nya nattklubbarna ligger vägg i vägg med klassiska mjölkbarer och saluhallar med mörka bröd och inlagda gurkor. Det bästa av allt är att priserna här är snälla mot din plånbok och du bor och äter gott för under halva priset jämfört med hemma. En öl kostar under 20 kronor och en middag får du från en 50-lapp och uppåt. Utanför staden ligger påminnelser om Polens mörka historia under Andra världskriget, i form av bland annat koncentrationslägret Auschwitz, en plats som många besöker på sin resa till Krakow.

Så tar du dig hit: Det går lågprisflyg till Krakows flygplats J. Paul II International från flera orter i Sverige. Flygplatsen ligger 11 kilometer utanför staden och du tar dig in till centrum med tåg, buss eller taxi.

Pittoreskt i Sarajevo

Sarajevo är en stad som lockar med fina pittoreska kvarter och massa vacker natur runt knuten. Gamla stan heter Stari Grad och här finns vacker arkitektur från 1400-talet. Strosa på de mysiga bakgatorna i Bascarisija och hör bönerop från moskén Gazi Husrey-Beg. Sarajevo har återhämtat sig väl från kriget på 90-talet. Det finns en uppsjö av bra restauranger och massor av schysta barer och klubbar. Det är billigt att både flyga hit, bo samt äta och dricka här.

Så tar du dig hit: Det går flyg till Sarajevo från flera svenska orter och även Oslo samt Köpenhamn. Flygplatsen ligger 12 kilometer från centrum. Det enda sättet att ta sig in till centrala Sarajevo är att förbeställa hotellbuss eller taxi.

Charm och spa i Riga

Staden som ibland kallas för Nordens Paris, ligger i Lettland och är en riktig pärla. Riga är ett charmigt myller av gröna parker mitt i stan, kullerstensbelagda gator och spårvagnar. Här finns världsberömda fasader i jugendkvarteren och mysiga kvarter med trähus. Det finns saluhallar med baltiska delikatesser, trendiga cocktailbarer och bra restauranger. Det finns ett väl utbyggt nät av kollektivtrafik och det är väldigt billigt. Men Riga är en stad som det är perfekt att promenera i. Om du tröttnar på staden så ligger Baltikums sparort nummer ett, Jurmala, en kort tågresa bort. Här ligger en tre mil lång sandstrand och det finns massor av skönhetsbehandlingar och massager att välja mellan.

Så tar du dig hit: Det tar bara en timme att flyga till Riga, så det ligger praktiskt taget runt husknuten. Det går lågprisflyg från flera orter i Sverige. Flygplatsen i Riga ligger 13 kilometer utanför centrum och du transporterar dig bäst med buss som går en gång i halvtimmen och kostar runt en svensk femkrona.


Flyg till Krakow
Flyg till SarajevoFlyg till Riga

Kraków Polen

19°
Klimat i september
1 / 4
Thinkstock
2 / 4
Thinkstock
Gott med öl i Krakow
3 / 4