Weekend i Budapest

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Budapest är ett prisvärt weekendresmål bara två timmar från Sverige. Här kan du unna dig att bo på fint hotell, äta gott och roa dig för en billig peng.

Floden Donau slingrar sig fram genom Ungern och delar huvudstaden i Buda och Pest. Tidigare var stadsdelarna två egna städer, men på 1870-talet slogs de samman och fick det givna namnet Budapest. På Donaus västra flodbank ligger Buda, som är den lite exklusivare höjden där bland annat slottsområdet ligger. Pest är den östra sidan av floden som också är centrum. En rad broar binder samman stadens två flodbanker och det är smidigt att promenera över. Donau rinner vidare mot bland annat Bratislava och Wien, dit du faktiskt kan ta båten från Budapest.

Från traditionellt till trendigt

I Budapest finns gott om restauranger som serverar traditionella rätter som gulasch, men också trendiga ställen med internationellt kök. Priserna varierar beroende på restaurang och område, men generellt är det riktigt billigt och du får mycket för pengarna. En klassisk restaurang som rekommenderas är Kiskakukk på Pozsonyi út 12 i området strax norr om parlamentet. Här serveras god och mycket prisvärd mat i trevlig miljö. Inredningen går i gammal stil, där en bokhylla full med böcker och en gammal skrivmaskin är sköna detaljer. I kontrast till Kiskakukk finns ställen som trendiga Menza på List Ferenc tér. Här spelas soft loungemusik och influenserna från 70-talet är tydliga. Inredningen är modern, men i retro-stil och här finns mycket gott på menyn.

Fika som en kunglighet

I Budapest gillar de utan tvekan sina sötsaker. När du kliver in genom dörrarna på New York Café på Erzsébet körút är det som att stiga in i en annan värld. Den överdådiga inredningen går i guld, marmor och röd sammet och ger en slottsliknande atmosfär. Här kan du äta en lyxig middag eller bara låta dig väl smaka av bakverk och dryck. Testa gärna en mix av ungerska bakverk, vi vågar lova att du får en rejäl sockerkick.

Kvällsnöjen i Budapest

Det finns mycket att göra på kvällarna – varför inte testa något annorlunda och besöka det vackra Operahuset? Att sätta kurs mot torget List Ferenc tér för en bit mat och några drinkar är också ett hett tips. Här finns gott om trevliga ställen och många har uteservering på sommaren. Kvällen fortsätter med fördel till någon av stadens många barer och klubbar. Ett tips är klubb- och konsertbåten A38 Hajó som ligger i Donau vid foten av bron Petöfi híd. A38 blev nyligen utnämnd av Lonely Planet och Singha till världens bästa bar och folkets val. Här kan du både äta, dricka och lyssna på musik.

Mycket att se och göra

Budapest är fullt av vackra byggnader, så det råder verkligen ingen brist på sevärdheter. Flera av dem ligger samlade på Buda-sidan nära Kedjebron och en favorit är Fiskarbastionen med sina slottsliknande torn. Härifrån har du en trevlig vy över centrala Pest med den pampiga parlamentsbyggnaden och floden Donau. Precis bredvid ligger den maffiga Mattiaskyrkan och ett stenkast därifrån finns även slottet och Ungerns Nationalgalleri. Slottsområdet finns på UNESCO:s världsarvslista och så även gatan Andrassy út som sträcker sig från centrala Pest upp till Hjältetorget. Väl uppe på torget hittar du Konsthallen och Konstmuseet på varsin sida. Om du är sugen på att lära dig mer om landets historia kan du sätta kurs mot Múzeum körút och Ungerns Nationalmuseum.

Shopping för alla smaker

I närheten av Operahuset på paradgatan Andrassy út hittar du lyxiga boutiquer som Louis Vuitton och Gucci. I kontrast till det kan du bege dig till saluhallen vid Fövám Tér, där Budapestborna köpslår om grönsaker, kött och andra råvaror. Något man gärna kan köpa med sig därifrån är paprikapulver, som säljs både i en kryddig och en sötare variant. Gågatan Váci utca sträcker sig norrut från salhuallen, parallellt med floden, hela vägen upp till Vörösmarty tér vid Kedjebron. Längs gatan finns det gott om kaféer och butiker, men många av en ganska turistig karaktär. Om du verkligen är shoppingsugen ska du sätta kurs mot det gigantiska shoppingcentret WestEnd vid järnvägsstationen Nyugati. Här finns hundratals butiker med allt från internationellt mode till sportkläder, skor och teknik.

Marknader och unik design

Designmarknaden WAMP går av staplen en eller flera gånger per månad och är ett måste för alla som gillar unika prylar och accessoarer. Varje söndag mellan mitten av april till mitten av oktober kan du även besöka Gouzsdu Bazaar (Gouba) i Gozsdu-passagen mellan Dob Utca och Király Utca i de judiska kvarteren. Marknaden beskriver sig själva som ett Portobello Market i Budapest. För secondhand-fantasten är den stora loppmarknaden Ecseri Piac söder om centrum ett tips, den bästa dagen för ett besök ska vara lördag.

Ta ett dopp

Budapest är välkänt för sina många traditionella termalbad. Två populära bad är Gellért-badet vid foten av Frihetsbron på Buda-sidan och Széchenyi som ligger i den stora parken Városliget vid Hjältetorget. De vackra byggnaderna går i art noveau-stil och här samlas både Budapestbor och besökare. Eftersom Budapest har ett rykte om sig som en stad för bad finns det även gott om moderna spahotell där du kan bli bortskämd.

Ta dig runt i Budapest

Kollektivtrafiken i Budapest fungerar smidigt och såväl spårvagn som tunnelbana har frekventa avgångar. Tunnelbanan känns ganska omodern, men spårvagnarna finns både i lite äldre och toppmodern version. Du kan välja att köpa ett Budapest Card, som ger dig gratis kollektivtrafik, inträden och rabatter i 24, 48 eller 72 timmar. Det är smidigt om du vet att du kommer att åka mycket, men det är tveksamt om det blir billigare än lösa biljetter. Även BKV som har hand om kollektivtrafiken har kort för 24 eller 48 timmar. Du kan också promenera mellan många av sevärdheterna i centrum. Om du åker taxi är det bra att låta ditt hotell boka åt dig, eftersom det tyvärr finns en del oseriösa aktörer. Det rekommenderas inte att stoppa en taxi på gatan.

Så tar du dig hit

Det är lätt att ta sig till Budapest med något av de flera bolag som har direktlinjer och flygtiden är bara drygt 2 timmar. Från Stockholm kan du flyga med exempelvis Norwegian, Wizz Air och Ryanair. Från Göteborg kan du välja Wizz Air eller Ryanair och från Malmö kan du flyga direkt med Wizz Air. På plats i Budapest kan du välja att ta dig in till centrum med taxi, minibuss eller tåg. Det senare är det absolut billigaste, i skrivande stund kostar en tågbiljett till Nyugati-stationen cirka 12 kronor. Taxi är också ett bra alternativ, speciellt på obekväma tider. Bolaget Fötaxi har ett samarbete med flygplatsen och det finns taxibås för bokning på plats.


Flyg till Budapest

Hotell i Budapest

Om Budapest Ungern

Ungerns huvudstad Budapest har en spännande arkitektur, rik historia och mat i världsklass. Budapest är känt för sina badhus vars vatten kommer från varma källor och badhusen är en av stadens mest besökta sevärdheter. De två mest kända är Szécheny och Gellert.
Historia
Konst
Kultur
Arkitektur
Genuint
Nattliv
Prisvärt
22°
Klimat i september