Weekend i Barcelona

Kajsaanka
Medlem sedan 2009, besökt 19 länder

Foto: Stefan Gudmundsson
Foto: Stefan Gudmundsson
Foto: Kajsa Fahlgren
Foto: Kajsa Fahlgren
Foto: Stefan Gudmundsson
Foto: Stefan Gudmundsson
Foto: Stefan Gudmundsson
Vart reser man när resesällskapet vill se och göra olika saker? Barcelona är svaret!

Vi är tre kollegor som skulle ut och åka några dagar. Vi har olika intressen, en är fotbollsintresserad, en är kultur och museeintresserad och en älskar mat och där tillhörande dryck, och alla tre tycker det är skönt med sol och bad. Vi skulle alltså välja ett resmål som passade oss alla tre. Barcelona blev det givna svaret.

Kort om staden

Barcelona är en storstad med nästan 1,7 miljoner invånare, inklusive förorter hamnar siffran på hisnande 3 miljoner. Staden ligger vid Medelhavet och har långsträckta fina sandstränder.

Att göra i Barcelona

Barcelona är en promenadvänlig stad. Så ta på dig ett par bekväma skor och upptäck staden. Du stöter alltid på vackra byggnader och härliga trottoarrestauranger. Shoppa!!! Barcelona är ett mecka för shopparen, specialiteten verkar vara skobutiker. Ta en god kopp kaffe eller något annat i glaset och titta på folk. Håller du dig till turiststråken runt La Rambla är det alltid något trevligt på gång såsom någon som dansar flamenco, sjunger eller spelar något vackert. Eller varför inte bara njuta av folklivet runt omkring dig. En av de bästa sakerna med Barcelona är att du kan kombinera denna underbara stad med strandliv. Så har du ont i fötterna av allt promenarande och vädret tillåter lägg dig raklång på stranden och njut av havsbruset från Medelhavet. Lyxigt med fin strand på promenadsavstånd från centrum i området Barceloneta.

Fantastisk mat och dryck

Ska du äta och dricka, gör det inte på La Rambla för där betalar du överpriser för sämre mat. Det kan räcka med bara något kvarter bort från La Rambla och du hittar betydligt trevligare restauranger med bra priser. Vill man njuta av mat med havsutsikt finns det restauranger på väg mot stranden och båthamnen i Barceloneta-området. Små trevliga “hål-i-väggen”, tapas-restauranger hittar du i var och varannat hörn liksom små mysiga kaféer. Ett klassiskt “hål-i-väggen” består bara av en disk och platser med ståbord. Gå till matmarknaden på La Rambla 91, Mercat de La Boqueria, för att köpa din picknick till stranden eller bara upplev atmosfären. Kvällen är trevlig att börja på en av de många champagneriorna med spansk champagne, cava. Till cavan serveras gott tilltugg och stämningen är alltid på topp.

Här bor du bäst

Barcelonas centrum är ganska litet och ett hett tips är att boka ett hotell nära El Gotic-området. Då är det gångavstånd till strand, shopping, mat och sevärdheter. Boendet är ganska dyrt och det kan löna sig att vara ute i god tid med bokningen. El Gotic är Barcelonas “gamla stad” med vackra balkonger och smala gränder som ibland korsas av moderna gator. Det kan vara trevligt att bara strosa runt i El Gotic och njuta av intrycken.

Sevärdheter

Tre storheter som är ifrån Barcelona är Gaudi, Piccasso och Miró vilka alla har gjort stort avtryck i staden med skulpturer, byggnader, muséer, parker och till och med lyktstolpar. Gaudis La Sagrada Familia är under byggnad, påbörjad under 1880-talet och beräknas vara klart 2026. Bygget bekostas idag endast av inträdespengar. Kyrkan är unik och väl värd ett besök. La Pedrera är en av flera modernistabyggnader som pryder staden och är Gaudis näst mest kända verk. Camp Noe är hemmaarenan för Barcelonas och kataloniens stotlhet, FC Barcelona, ett av världens bästa fotbollslag. Dit bör man åka om man har det minsta intresse för sport, även om det inte ska spelas någon match. På en rundtur, som kostar strax över 200 kronor, tar man först del av klubbens historia med massor av pokaler, bilder och filmer. Efter det är det dags att uppleva den gigantiska arenan. Den är verkligen mäktig och efter att ha gått runt och kikat i spelargång, omklädningsrum och gräsplan är det omöjligt att inte imponeras. Stämningen måste vara magisk när nästan 100 000 supportrar fyller läktarna. Besök gärna någon av Barcelonas många kyrkor som är öppna från morgon till kväll och upplev den mäktiga atmosfären och de vackra, färgsprakande färgerna.

Så tar du dig runt i Barcelona

I Barcelona kan man förflytta sig med många olika färdmedel. Det finns ett väl utbyggt metronät, och även bussnätet är vältäckande. Därtill har de tre olika busslinjer för turister med hörsnäckeguide som man kan gå av och på som man vill och även byta linje. Kostar 24 Euro per person och dag. Med några euros tillägg kan man utnyttja systemet i två dygn. Hyr en cykel eller hoppa på någon av de guidade cykelturerna runt i staden. Men det bästa sättet att upptäcka staden på är ändå till fots.

Så tar du dig hit

Flera flygbolag har direktflyg till Barcelona och några av dem landar på Barcelona Airport som ligger 12 kilometer från centrum. Det är lätt att ta sig från flygplatsen in till staden men observera att endel flygbolag landar på Girona som ligger över 100 kilometer från centrum. Landar man på Barcelona Airport går det snabbt att ta sig in till staden antingen med tunnelbana, buss eller taxi. En taxiresa kostar mellan 30 och 40 Euro beroende på bagagemängd.


Billiga flygbiljetter till BarcelonaBo bra i Barcelona

Om Barcelona Spanien

Omtyckta Barcelona ligger på Spaniens östkust och erbjuder både stad och strand. Stranden Barceloneta är den största och ligger mitt i staden. I Barcelona lockar shopping, fotboll på Camp Nou, sevärdheter som Sagrada Familia och Parc Güell samt alla mysiga tapasrestauranger.
Matupplevelser
Konst
Kultur
Arkitektur
Nattliv
Sandstrand
25°
Klimat i september
21°
Badtemp i september
på väg mot himmelen
3 / 49
Champagnerian på Carrer Reina Christina
6 / 49
Sagrada Familia, Barcelona
9 / 49
Barcelonas gotiska kvarter
14 / 49
Linn älskar palmer
17 / 49
Skorstenar på La Pedrera
18 / 49
Zlatan välkomnas till Barcelona
20 / 49
Skorstenar på La Pedrera.
23 / 49
Parc Güell - Gaudí
25 / 49
Les Rambles
26 / 49
La Sagrada Familia, Barcelona 1977
27 / 49
Casa Batlló
29 / 49
tak spiran Gaudí parken
32 / 49
Utsikt över hamnområdet
34 / 49
Monument a Columbus
36 / 49
En av Gaudis skapelse...
42 / 49
Utsikt från La Sagrada Familia
43 / 49
Triumfbågen
46 / 49
Beach Bogatell
49 / 49