Warszawa - dynamik och historia i ett

Yael
Medlem sedan 2008, besökt 19 länder

Bild: Laurent Dambies
Foto: ynnej1976, medlem sedan 2008
Warszawa är en metropol på frammarsch som trots stora krigsförstörelser i dag är Polens modernaste stad. Här kan du känna historiens vingslag samtidigt som du njuter av trendigt nöjesliv och skinande skyskrapor.

Vill du uppleva nytt och gammalt i en spännande symbios är Warszawa ett utmärkt alternativ för en avstickare i höst. Hit tar du dig billigt med lågprisflyg och den polska zlotyn ger även en billigare prisnivå än många andra EU-länder.

Traditionella Warszawa

Stadens ursprungliga hjärta, Gamla Stan, förstördes helt under Andra världskriget men har sedan restaurerats till sitt ursprungliga skick. I dag finns området med på UNESCO:s världsarvslista och erbjuder mängder av kaféer, butiker och restauranger. I det nygamla slottet kan du även göra guidade turer.

I de judiska kvarteren finns idag mest olika monument kvar som påminner om att det en gång bodde 400 000 judar i området. Några platser som fortfarande är relativt oförstörda är synagogan Nozyk, Judiska kyrkogården och Judiska teatern samt gatan Prozna, där ett trivsamt kafé serverar goda soppor och hemlagade piroger.

Vill du äta på typiskt polskt vis ska du även besöka någon av de många mjölkbarerna som lever kvar från den kommunistiska tiden. För en billig peng får du soppa, varmrätt, kaffe och efterrätt samt en ovärderlig resa bakåt i tiden.

Polska palats - nytt som gammalt

Kulturpalatset, Stalins omdiskuterade gåva från 1955, är den högsta byggnaden i Polen och bjuder på den bästa utsikten i Warszawa. Här kan du gå på konserter eller besöka utställningar såsom Spionagets hemliga teknikvärld, där du kan ta del av coola Bond-gadgets samt 150 olika spionverktyg från CIA, M15 och KGB.

Mer eleganta, klassiska palats hittar du i stadens största park Lazienski, som bland annat innehåller det så kallade Palatset på vattnet. Wilanow-palatset benäms istället för Polens Versailles på grund av dess barockstil och vackra slottspark.

Praga - pånyttfödd stadsdel

Öster om floden Wisla hittar du det slitna men genuint charmiga området Praga, som är en lokal variant av New Yorks Meat Packing District. Här hittar du gamla fabriks- och lagerlokaler från förkrigstiden, som idag hyser hippa konstgallerier, klubbar och finkrogar. Missa inte Fabryka Trzciny, en gammal vodkafabrik som gjorts om till ett trendigt galleri med bar och livespelningar.

Muséer - historia möter modernt

Warszawa har otaliga muséer och ett av de mest besökta är Warszawaupprorets museum, som genom en modern skildring hyllar de som kämpade och dog för huvudstaden och Polens självständighet. Är du intresserad av modern grafisk design finns även Affischmuséet i Wilanow, som var det första av sitt slag när det invigdes 1968.


Bra att veta:

Valuta: 1 PLN New Zloty=2,54 SEK 2009-09-30
Ta dig dit: Norwegian, Germanwings och Wizz Air är några av de lågprisbolag som flyger till Warszawa. Även polska LOT har billiga biljetter.
Flygtid: 1 timme och 45 minuter


Allt om Warszawa på ett ställeHotell i WarszawaFlyg till Warszawa


Warszawa Polen

Saski Parken i Warszawa
1 / 1
Populära resor från Göteborg till Warszawa