Visum till USA

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Det är mycket att tänka på innan man ska resa iväg – packning, vaccinering, kattvakt, barnvakt och en himla massa annat. Det är då lätt att missa att man faktiskt måste skaffa ett turistvisum eller fylla i ett formulär för att ens få komma iväg på sin resa.

Till USA behöver man som svensk inget visum för vanliga turist- eller affärsresor på upp till tre månader. Däremot finns det andra formulär som är obligatoriska att fylla i för att få resa in i landet. Här listar vi saker som är viktiga att tänka på innan man reser till det stora landet i väst.

Inresetillstånd

Detta tillstånd kallas även för Visa Waiver eller ESTA. Det är obligatoriskt för alla som reser från Sverige att ansöka elektroniskt om godkännande innan man påbörjar sin resa till USA. Ansökan om resetillstånd görs på internet via systemet ESTA i god tid före avresan. Mer Information om ESTA och gällande visumregler finns på USA:s ambassads hemsida. Det är mycket viktigt att man inte stannar längre än 90 dagar per vistelse i USA utan giltigt visum eller uppehållstillstånd. Vid så kallad overstay uppstår oftast problem vid nästa inresa. Sedan 2004 krävs att alla resande till USA har ett maskinläsbart pass. För inresa med ett icke-maskinläsbart pass krävs visum. Passet måste i vanliga fall vara giltigt i 6 månader efter hemresa, men då Sverige har en överrenskommelse med USA räcker det att passet är giltigt så länge resan varar.

Bra att veta om ESTA

Om namnet innehåller å, ä, eller ö skrivs dessa som aa, ae eller oe. Där man ska fylla i “Given Name” är det endast det förnamn som står först i passet, oavsett om detta är ditt tilltalsnamn eller inte. Om du tidigare utvisats från USA, stannat för länge vid ett tidigare besök eller nekats visum kommer din ansökan inte att gå igenom. Inresetillståndet gäller vanligtvis i två år från det datum du fick tillståndet godkännt eller tills ditt pass går ut, beroende på vilket av datumen som infaller först. Man kan resa in till USA flera gånger inom giltighetstiden för inresetillståndet utan att ansöka om ett ytterligare ESTA-tillstånd. Observera att du måste ansöka om nytt tillstånd ifall du till exempel bytt pass, ändrat namn eller medborgarskapsland. Lätt att glömma om man är nygift. I samband med ansökan dras även en summa på 14 USD från ditt konto- ellert kreditkort. Om du redan har ett visum till USA behöver du ej ansöka om ett inresetillstånd.

Då behöver man ansöka om visum

Det finns flera olika visumtyper i USA och det kan vara svårt att hålla reda på alla. Här följer en lista på när du som svensk behöver ansöka om visum.
vissa affärsresenärer, beroende på syftet med resan
vissa turistresor, beroende på syfte och längd på resan
– för den som ej är svensk medborgare kan ett transitvisum krävas när man reser via USA
för den som ska studera i landet
– för den som ska vara utbytesstudent, åka på språkresa eller praktisera
– för den som ska jobba som au-pair eller liknande
– för den som ska arbeta

Klicka här för att söka efter din resa till USA.

Här hittar du billiga hotell i USA.

Kom ihåg att sådan här information ständigt uppdateras och ändras. Håll dig därför alltid uppdaterad på amerikanska ambassadens hemsida.


Härliga resor till USA