Vinterns bästa skidåkning för familjen

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Mattias Persson
Reser du till fjällen med familjen i vinter och vill vara säker på att det finns något för alla? Här är tre barnvänliga skidorter i Sverige och Norge.

När hela familjen ger sig ut i skidbacken är det viktigt att det finns något för alla svårighetsgrader. Här är tre orter som passar perfekt för barnfamiljen. De har alla gott om roliga aktiviteter för hela familjen och varierad åkning för både gamla och unga.

Sälen

I Sälen finns många lätta backar och det är därför en bra familjedestination. Totalt finns 116 backar och 86 liftar, varav 13 är rullband vilket är smidigt för de minsta. Det finns nio barnområden, Trollskogen på Hundfjället är kanske den mest kända. Där finns också en av nyheterna för de minsta: Trollens Snölekland. När mörkret faller kan hela familjen åka på äventyrsåkning i skogen som är upplyst med LED-lampor som rör sig och skiftar i färg. I Lindvallen ligger aktivitetshuset Experium med äventyrsbad, spa och bowling. Sälen ligger 41 mil från Stockholm och det lättaste sättet är att ta sig hit med egen bil eller direktbus från exempelvis Stockholm och Göteborg. Det finns också möjlighet att åka tåg eller flyga, men då måste du räkna med busstransfer också. Boende finns i flera olika former med både stugor och lägenheter med självhushåll, men också hotell och pensionat.

Åre

Det område i Åre som har fokuserat på barnfamiljer och nybörjare heter Björnen och har lätta backar som ligger nära boendet. Här finns också en speciell after-ski för de allra minsta, med saft och fiskdamm. Åre har också ett skiddagis som heter Snöflingeklubben där barnen kan roa sig med pulka, snöskulptur-bygge och mycket annat medan mamma och pappa kan få fräsa ner för de brantare backarna en stund. Kanske vill de i år testa nyheten snowkite – kitesurfing på skidor eller snowboard. Du kan resa till Åre med egen bil eller buss, men det är också smidigt att ta nattåget upp eftersom tåget går ända in i byn. I Åre finns många typer av boende, såväl självhushåll som hotell.

Trysil

Trysil ligger på andra sidan norska gränsen, bara tre timmar från Oslo i höjd med Sälen. Med sina 31 liftar och 66 pister är Trysil en av Norges största skidorter. Här finns tre barnområden med snälla backar och även en terrängpark med hopp. En annan aktivitet för de lite äldre barnen är “Heisplukkerne”. Den som åker 23 liftar får ett diplom och tävlar om fina priser. En nyhet för barnen i vinter är utomhusteater på tisdagar. Det finns backar i alla svårighetsgrader så äldre barn och föräldrar behöver inte riskera att ha tråkigt. Smidigaste sättet att ta sig upp är direktbuss från Oslo, Göteborg och Stockholm, eller att köra med egen bil. Eftersom Trysil ligger nära gränsen är det smidigt för svenskar att åka hit. Här finns förutom lägenheter och också större hotell där du kan lyxa till det med spa.