Vinnarna i tipstävlingen är korade!

Yael
Medlem sedan 2008, besökt 19 länder

I Reseguidens Europatipstävling strömmade mängder av tips in från Europas alla hörn, allt från mysiga smultronställen i Sverige och övriga Norden till livliga turistdestinationer på kontinenten.

Förstapriset i Europatipstävlingen gick till Pelle77, som får njuta av en veckas boende i soliga Italien med Sembo samt färjeresa mellan Göteborg och Kiel från Stena Line.

Det vinnande bidraget handlar om medeltidsstaden San Gimignano i Italien, vilken Pelle77 beskriver på ett mycket levande och inspirerande sätt.

Tipset som kammade hem förstapriset


Så här lyder Pelles tips om medeltidsstaden på den idylliska italienska landsbygden:

"Jag vill tipsa om en riktig pärla nere i toscana. Vi besökte Italien i Augusti förra året och hade Florens som utgångspunkt. Mina förväntningar på Florens var rätt stora efter att ha plöjt diverse reseskildringar, men den stora behållningen på resan var en helt annan, som vi kom till med bil.

På slingrande bergsvägar genom det toscanska landskapet tornade San Gimignano upp sig med sina tinnar och tors som tagna ur medeltiden. Vidderna runtomkring var bevuxna med olivträd och vinrankor i raka led. Runt omkring orten stannade vi på otaliga vingårdar och fick provsmaka den bästa Chiantin jag någonsin smakat, samt god och fruktig olivolja. hela trakten är ett enda stort skafferi, där våran lunch i San Gimignano bestod av kallskuret från den lokala charkuteributiken, färsk melon och, såklart, en Chianti Classico!

Hela staden är som en medeltidssaga med ringmur som får Visby att blekna, kullerstensgator som slingrar sig upp och ner. Dessutom något som saknas i svensk småbygd, liv och rörelse! Marknader och stånd där kommersen alltid är igång! Överallt växer fina bouganvillor och annat grönt. Jag kan varmt rekommendera en resa till denna Toscanska idyll!"2:a - 3:e pristagare:

Ytterligare två tipsare får chansen att koppla av under varsin färjeresa mellan Göteborg och Kiel från Stena Line.

Piapopp tipsar om den ultimata ön (Marathi) för dig som tycker om att göra absolut ingenting och Elinoora låter dig upptäcka Finland i Medelhavstappning (Kalajoki).


Psst! Du har väl inte missat vår nya tipsfunktion, där du kan dela med dig av användbara resetips om dina favoriter bland olika resmål, stränder, butiker, sevärdheter etcetera. Tipsfunktionen hittar du här.