Vilnius – en för många okänd stad

H_pekkarinen
Medlem sedan 2008, besökt 30 länder

Foto: h_pekkarinen, medlem sedan 2008
Foto: h_pekkarinen, medlem sedan 2008
När jag fick en resa i julklapp av min man, så visste jag att jag ville till Prag. Men då jag inte hittade några bra flyg dit över påsk, så kom vi av en slump att tänka på att vi faktiskt inte har sett Vilnius heller än och att det skulle komplettera de tre baltiska länderna, Estland och Lettland som vi redan hade varit i. Så när jag hittade bra flyg och hotell, så blev det Vilnius istället. Här guidar Hanna-Mari, alias H_pekkarinen till sitt Vilnius.
Publicerad 5 maj 2015

Min vana trogen började jag att leta efter information om Vilnius och till min förvåning fanns inga reseguider alls om denna stad. Fanns även väldigt lite annan information om staden av andra resenärer och då blev vi ännu mera nyfikna på vad det berodde på. Jag och min man älskar att resa och lägger nästan alla våra pengar på resor. Oftast är det jag som planerar och bokar resorna, men eftersom resan var en present så planerade min man resan. Men eftersom det knappt fanns någon information att få tag på, fick resan för en gångs skull bli väldigt impulsiv. Vi blev glatt överraskade av denna okända stad och rekommenderar varmt den till andra nyfikna resenärer.

Att se och göra

Det finns mycket att se och göra i Vilnius. Vi lyckades hitta en app som heter “Like a Local”, som vi fick många bra tips ifrån. Men annars är det bara att promenera gata upp och ner, så ser man väldigt många fina kyrkor, torg, mysiga gator och tom en helt egen republik Uzupio, där man enligt rykten till och med kan få en stämpel i passet. Vi besökte också KGB museet som vi tyckte var väldigt gripande och intressant. Inträdet var endast 2 Euro (2 till om man ville ta foton). Det är väldigt mycket att läsa och många rum att besöka, så se till att ha tid. Vi var på museet i cirka 2 timmar och hann läsa ungefär en femtedel av all information, men hann igenom alla rum.

Shopping

Det finns flera stora shoppingcentrum, Mark & Spencer och flera märkesbutiker på huvudgatan. Vill man se mer annorlunda butiker, så får man leta lite på de mindre gatorna eller fråga. Priserna är fortfarande billigare än Sveriges, men Vilnius fick nyligen också Euron och redan nu sa många att det hade blivit dyrare.

Äta och dricka

Att äta ute är billigt och trevligt och det finns många olika typer av restauranger. På turiststråken kan man hitta restauranger som har typisk Litauisk mat och öl, det finns en bar som har specialiserat sig på cider, vi hittade en mysig vinbar och på sommaren kan jag tänka mig att det finns ännu fler mysiga ställen att botanisera bland. Som på många andra ställen var kvalitén på maten av olika karaktär, men det var mycket billigare än hemma. En öl gick på cirka 13 kronor och ett glas vin för cirka 20 kronor. En trerättersmeny med vinpaket gick på cirka 700 kronor för två personer.

Fem tips

KGB museet
Ett för oss spännande och intressant besök var KGB museet. Det var regnigt den dagen i Vilnius, så vi tyckte att det var en perfekt dag för ett muséebesök. Så om man vill veta mer om Litauen historia och KGB, så är detta ett bra ställe att gå till. Muséet ligger centralt och kostar endast 2 euro i inträde.

Sarkozy
Stadens enda ciderbar med riktig äppelcider från Normandie. Ligger lättillgänglig på en av bargatorna, men kan vara lätt att missa då det inte är så tydligt skyltat. Vill du ha något gott att äta till cidern kan du kanske testa en äppelsmörgås. Du kan också köpa med dig äppelmarmelad, äppeljuice och äppelost. Om man vill testa annorlunda cidersorter i rustik miljö, så ska ni inte missa detta ställe.

Three crosses
Tre ståtliga vita kors som man kan se från stora delar av staden så de står högt upp på en kulle. Från kullen är det fin utsikt över staden och man kan ta sig hit till fots (fast det är en ganska brant backe delvis), men lättast är nog med taxi. På väg upp till korsen hörde vi pistolskott och fick senare reda på att det fanns en skjutbana uppe på kullen. Så den som vill testa på att skjuta med olika typer av vapen på bana, kan säkert göra av med en del pengar där.

Gamla staden
Vi hade lite svårt att ”hitta till” just gamla staden, men till slut förstod vi att vi var där. Så man får helt enkelt chansa lite eller ha med sig en karta. Men gatorna blandas med gamla fina hus, restauranger, pubbar, övergivna byggnader, små kyrkor, souvenirshopar mm. Absolut värt ett besk, där vi bland annat hittade det trevliga vinoteket; Notre vie Vynine.

Uzupio/Uzupis
En egen stad i staden. Den lilla konstnärsdelen av staden har sin egen nationaldag, egen konstitution, egen biskop och fyra flaggor (en för varje årstid). Området är mysigt och har trevliga restauranger, kaféer och gränder med spännande butiker att utforska. Roligaste tiden att besöka är kanske på nationaldagen, 1 april. Staden är bara en kort promenad ifrån gamla staden.

Att ta sig runt

Vilnius är en stad ungefär lika stor som Göteborg och med två floder som slingrar sig genom staden. Flygplatsen ligger väldigt nära, så det är lätt att ta sig in till centrum med taxi. Vägen till hotellet var väldigt blandad, vissa hus var nyare, andra äldre och vissa i väldigt dåligt skick. Vi blev faktiskt förvånade över att taxichauffören pratade bättre engelska än chaufförerna i Budapest. Även andra som vi pratade med under resan var duktiga på engelska, så det var inga problem att göra sig förstådd. Vi gick väldigt mycket och det var också lätt att hitta i stan, för centrum var inte så stort. Vi brydde oss inte om att åka buss eller taxi överhuvudtaget. Men det fanns trådbuss om man hade föredragit det. Ska man ta taxi så är det billigare att be hotellet eller restaurangen att ringa en, än att hoppa ini en från gatan. Ännu en gång blev vi förvånade över kontrasterna även i centrum; nya byggnader blandades med fina äldre och helt förfallna och övergivna byggnader.


Flyg till Vilnius



Hotell i Vilnius med minst 3*