Vilken Kanarieö passar dig bäst?

Veronicah
Medlem sedan 2009, besökt 20 länder

Foto: hannaconacca, medlem sedan 2006
Foto: katleen, medlem sedan 2008
Soliga Kanarieöarna har alla något speciellt att bjuda på. Här kan du ta reda på vilken ö som passar dig bäst.

Svenska besökare lockas till Kanarieöarna av stabilt klimat, lagom lång flygresa och fina stränder. Vår kartläggning hjälper dig att se vilken ö som passar dig bäst.

Lanzarote

Lanzarote är ett bra val om du ska resa med familjen. Här finns äventyr som passar både liten och stor. Ön bjuder också på många fina, långgrunda sandstränder. Papagayo-stranden anses vara öns vackraste strand. Åker ni som par kan den romantiska landsbygden i vindistriktet Mozaga eller byn Yaiza vara värd ett besök.

Lanzarote är ön for den sportiga – här arrangeras bland annat Ironman tävlingar. Sportdykning och cykelträning är också populära aktiviteter. Ön har säregen natur. En utflykt till vulkanen Montana del Fuego (eldsberget) är att rekommendera.

Teneriffa

Teneriffa har en mycket skiftande, men enastående vacker natur – den solsäkra och varma södra delen till den gröna och blommande norra delen. Playa de las Americas och Los Cristianos hör till de mest kända stränderna på ön. I nationalparken Parque National del Teide kan man, utöver att bestiga Teide, Spaniens högsta berg, också vandra i det annorlunda vulkanlandskapet. Lockar havet mer, är stranden El Medano känd som världens lämpligaste för vindsurfing. I den charmiga byn Puerto de la Cruz hittar du många av de bästa restaurangerna på ön.

Gran Canaria

Gran Canaria har hela 70 olika stränder. De mest kända är Playa del Ingles, Maspalomas, San Augustin och Puerto Rico. En mindre känd men mycket populär surfingstrand är Pozo Izquierdo.

Ägna minst en dag till storstaden Las Palmas – här finns gott om restauranger, shopping och nattliv. Puerto de Mogan är dock Gran Canarias mest idylliska stad. Det är en perfekt plats att stanna till för en bit mat eller bara ta en drink vid de färgglada husen. Missa heller inte det fascinerande grottsamhället i Guayadeque-dalen där man bott i bergen sedan urinvånarnas tid.

El Hierro

Är du en hängiven botaniker eller dykare är El Hierro ditt paradis. Dykning är väldigt populärt på ön. Speciellt spännande att utforska är undervattensgrottor, sjunkna skepp och lavatunnlar. Om du vill ha en lugn och avskild semester och inte bryr dig om barhäng, shopping och sandstränder är El Hierro ön för dig. I gengäld kan du i lugn och ro, långt från turistströmmen, njuta av en spektakulär natur.

La Gomera

La Gomera är en säregen ö som lämpar sig fint för en dagsutflykt med buss och båt från Los Cristianos på Teneriffa. Hit åker man inte för att uppleva sol och bad, däremot reser folk hit för att se den fantastiska urskogen och nationalparken i Valle Gran Rey. Det är som att besöka Jurassic Park, fast utan farliga djur.

Bristen på stränder gör att ön är ganska lugn, så du kan glömma stadsliv och festande. Väljer du att åka till La Gomera försök, lyssna efter “el silbo”, visselspråket som öns invånare använde främst förr, för att kommunicera över de djupa ravinerna.

La Palma

La Palma ligger högt över havsytan och är därför perfekt för paragliding. Klättring, vandring, dykning och mountainbiking är andra sporter man kan ägna sig åt på ön. La Palma är ingen turistö, så hit ska man åka om man vill koppla av och varva ner omringad av vacker natur.

Ön är utmärkt för den romantiska lagda eftersom himlen inte är störd av stadsljus och därför idealisk för att observera stjärnor på. La Palma är också känd för sina handrullade cigarrer och söta bakverk som mandelkakor.

Fuerteventura

Med 152 fantastiska sandstränder har sol- och badlystna massor att välja på. Att hitta en egen strand lär inte vara ett problem. Surfare kommer från hela Europa för att utmana Fuerteventuras vågor. De starka vindarna gör förutsättningarna för surfare, vindsurfare och kitere perfekta. Vill du ägna din tid åt något annat kan du vandra mellan vulkanerna till exempel i naturområdet kring Tindayaberget. Fiskebyn Las Playitas, en av kustens finaste, passar utmärkt som lunchstopp.

Flyg till Kanariöarna

Om Kanarieöarna Spanien

Kanarieöarna är en populär ögrupp som tillhör Spanien. Öarna erbjuder ett solsäkert klimat, fantastiska stränder och spännande aktiviteter. De mest kända är Gran Canaria och Teneriffa, men alla 13 öar har sin unika charm. Res hit året runt.